10 Soorten voedsel die giftig zijn voor de hond

De meeste mensen schuiven hun hond graag wat lekkers toe, maar let goed op, niet alle soorten voedsel die voor de mens geschikt is voor consumptie is dat ook voor honden! De volgende soorten voedsel moet je absoluut niet geven aan je hond, deze kan er ziek van worden of in het ergste geval zelfs aan dood gaan.

Chocolade

Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor honden, en het grootste probleem is dat de meeste honden wel helemaal weg zijn van chocolade. De giftige stof is theobromine, de hoeveelheid is verschillend per soort (bakkerschocolade en puur het hoogste aantal, wit het laagste). Het heeft een effect op de hartspieren van de hond, deze kan sneller en onregelmatig worden (en in het ergste geval zelf leiden tot een hartstilstand). Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten probeer hem gelijk te laten braken, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Uien

Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. De ui is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede.

Druiven & Rozijnen

Druiven en in de gedroogde vorm rozijnen zijn erg gevaarlijk voor honden. Ze kunnen leiden tot nier falen. Een paar rozijnen zijn genoeg voor een hond aan dood te gaan.

Mosterd

Vooral de zaden zijn erg slecht voor honden, kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid.

Alcohol

Alcohol is vergif, en de lever van de hond kan hier nog slechter tegen dan de mens. Tevens is de hop die in bier zit slecht voor honden, deze kan zorgen voor een steeds hogere lichaamstemperatuur.

Tomaten bladeren en stammen

De groene delen van de tomatenplant bevatten solanine. Zowel voor de mens als voor honden zijn deze giftig. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Noten

Veel noten zijn giftig voor honden, vooral de Macadamia en de Pinda zijn gevaarlijk.

Avocado

De pit, de schil en het fruit zijn niet goed voor je hond. De hond kan ademhalings problemen krijgen, vochtophopingen in de longen/buikholte/hart en een ontsteking aan de alvleesklier.

Fruit Pitten

Het eten van het klokhuis van een appel of andere pitten van fruit kan giftig zijn wanneer er blauwzuurgas vrijkomt.

Rauw Varkensvlees

Kan leiden tot de ziekte van Aujeszky (dodelijk).

Deze lijst is natuurlijk niet volledig, check altijd eerst goed bij de dierenarts, fokker of op het internet of iets nieuws dat je aan je hond wilt geven niet giftig is! 


Comments
 • jacco
  juni 3, 2011 3:15 pm   Beantwoorden

  fantastisch dit soort lijsten alleen staat er nooit bij wat je moet doen als je hond het wel heeft gegeten….

  • admin
   juni 4, 2011 7:39 am   Beantwoorden

   Dierenarts bellen

  • Karin
   februari 15, 2012 6:36 pm   Beantwoorden

   Jacco, hier vind je meer informatie: http://www.puppyopvoeden.nl/giftig-voedsel-voor-honden/

  • mayo
   februari 24, 2015 11:09 am   Beantwoorden

   je reninste onzin…. alle honden van mijn neef hebben allemaal uien en knoflook, prei Rijst, goed gekookt vlee, groenten etc gegeten. en nooit dood gegaan en allemaal heel oud geworden. Zijn laatste hond een Berner Sennen is er zelfs 16 jaar mee geworden. Hij heeft alleen maar grote honden gehad en allemaal oud geworden. Met gewoon mensen eten.
   En je hond alleen maar rauw eten geven vlees is ook niet goed. ivm wormen. Elke keer een kuurtje geven is ook niet gezond, op een gegeven moment word je hond /kat resistent. VAREKENS VLEES ZIT OVERAL IN. sinds ik de dienst warenwet gekeken op tv heb pas geleden. Harde brokken worden hard door gefilterd mannenzeik… Nou lekker zeg. Anders worden de brokken niet hard. Allemaal rotzooi zit erin. het eten van de dieren. Dan vraag je je af wat je ze wel mag geven Inderdaad. … Maar varkensvlees is niet goed voor je hond.

 • naomi
  juni 5, 2011 7:20 pm   Beantwoorden

  heel goed hoor maar wel er bij zetten wat je moet doen

 • bob
  juni 12, 2011 12:59 pm   Beantwoorden

  Ik geloof er geen biet van dat al deze dingen giftig zijn voor een hond. Vroeger hadden we een bastaard terriërtje thuis die was dol op brood met pindakaas en hagelslag. kreeg gewoon stukken chocola als wij dat ook aten, kreeg af 3en toe een scheut bier te drinken. Nootjes en pinda’s die ie tijdens feestjes van de vloer at…. en het beestje is 14 geworden, nooit geen klachten of wat.
  Misschien dat dit geldt voor kapot gefokte “rashondjes” (die vaak veel korter leven, dan geen rashonden…. makes you wonder….)

  • Carla
   maart 19, 2013 3:31 pm   Beantwoorden

   @bob, jullie hebben waarschijnlijk geluk gehad. Maar ik heb vaak gehoord dat hondjes dood gingen na het eten van chocola. Mijn hondje moest, nadat hij rattengif binnen had gekregen, aan de vitamine K. Dat had de dierenarts niet in huis, dus moest het bij de”mensenapotheek” vandaan komen. Het zat omhuld door cacao. Ik heb meteen het verifitigingscentrum gebeld om te vragen of dit niet kwaad kon. Gelukkig was het percentage erg laag, en het was veel minder giftig nu dan wat aangepakt moest worden. Maar ik merkte dat mijn hondje daardoor erg snel buiten adem was, zijn hart moest veel sneller werken.Zodra hij veilig was en van de pillen af mocht, ging het snel beter met hem.

   Zo jammer dat mensen meteen gaan zeggen dat ze iets niet geloven of dat het niet waar is.
   Net als met roken en kanker. Of COPD. “Ja, maar mijn opa heeft zijn hele leven gerookt en die is er oud mee geworden.” Nou mijn opa niet, die kreeg COPD, mijn schoonvader ook niet, die kreeg longkanker, ik kreeg ook COPD. Natuurlijk zijn er mensen, en in dit geval honden die er tegen kunnen, maar dat wil niet zeggen dat het niet gevaarlijk is en er een hoog risico is dat het wel fout gaat!

 • Patricia
  juli 6, 2011 10:39 pm   Beantwoorden

  Ja Bob ik heb ook mensen gekend die 95 waren geworden terwijl het kettingrokers waren en hartstikke ongezond leefde. Maarja zo is me moeder weer aan lonkanker overleden na een leven als kettingrookster. Dat betekent niet dat deze lijst niet klopt

 • Karin
  februari 15, 2012 6:37 pm   Beantwoorden

  Als je dacht dat voedsel gevaarlijk is voor honden dan moet je is kijken naar deze lijst: http://www.puppyopvoeden.nl/giftige-planten-voor-honden/ zoveel kamerplanten en tuin planten die giftig zijn voor honden, je wordt er bijna eng van!

 • S Groenhuijzen Apeldoorn
  juli 28, 2013 2:27 pm   Beantwoorden

  Waarom alleen maar over honden.
  Je leest (bijna)nooit wat een gevaar voor katten=

  • Lien
   december 8, 2013 7:40 am   Beantwoorden

   Dat is zo hé

  • Elly van Amstel
   januari 18, 2016 12:42 pm   Beantwoorden

   Hoi Lien,
   Chocolade is zowieso gevaarlijk voor katten en honden omdat er theobromine in zit. De dodelijke dosis voor een hond is ongeveer 150 gram. Er zijn meerdere artikelen in kranten te vinden. O.a. een over twee honden en kerstbonbons van een paar jaar geleden :'(

 • stijn
  oktober 21, 2013 5:16 am   Beantwoorden

  wij hebben een heel kwetsbare hond voor eten dus ik ben wel blij met dit lijstje

 • Jan
  november 10, 2013 9:18 am   Beantwoorden

  Ik kom af en toe in landen waar nog straathonden voorkomen, dit is ook de natuurlijke habitat van de hond, de hond leeft in de omgeving van de mens.
  Als ik zie wat die honden daar eten, denk ik dat we hier zwaar overdrijven met wat allemaal giftig is voor de hond.

 • Trude
  december 7, 2013 11:23 pm   Beantwoorden

  mijn hond heeft wel 5kilo druiven op die groeien bij mij in de tuin vind hij heerlijk dan was hij allang dood geweest is ook gek op walnoten en paranoten

 • Lien
  december 8, 2013 7:36 am   Beantwoorden

  Ik geef onze Spiky (onze hond) druiven en er gebeurt niks

 • Lien
  december 8, 2013 7:39 am   Beantwoorden

  Ze zouden een lijstje van paarden of zo moeten maken

  Ik ben nieuw

 • sanne
  januari 2, 2014 12:56 am   Beantwoorden

  zijn rozijnen gevaarlijk ?
  ik had perongeluk me zakje met rozijnen laten vallen en toen heeft me hond dat
  opgegeten kan die nu dood gaan ?

 • Aad
  september 27, 2014 5:06 pm   Beantwoorden

  Wat allemaal slecht is voor je hond, je kan bijna geen hondenvoer kopen (bijna alle gerenomeerde merken) zonder geinjecteerde plofkip. Staat er met grote letters lamsvlees is het overgroote deel afvalkip, ik zal geen merken noemen. De industrie voor diervoeder is vele malen slechter en nog minder transparant dan die voor menselijke consumptie. Lees goed wat je koopt en doe navraag als er staat overig vlees. Het is een strijd om brokken of blikvoer te kopen van puur rundvlees of lam.

 • Rat
  november 8, 2014 4:25 pm   Beantwoorden

  Aad, probeer eens carnibest dan. 100% zeker dat daar niet mee gerommeld wordt

 • jan
  januari 8, 2015 3:36 pm   Beantwoorden

  mijn hond is bijna 17 jaar geworden.die at alles van pinda”s tot kaas .
  e luste graag bier

 • Wolter
  maart 15, 2015 9:10 pm   Beantwoorden

  Onze Jack R. is inmiddels 13 jaar, eet dagelijks met de pot mee, vind klokhuizen van appels, rozijnen, pinda’s en andere noten heerlijk en eet dit alles al jaren als snack met ons mee. Nog altijd een vrolijke gezonde hond met natte neus en mooie vacht! Een uitzondering? vast niet.., laat je geen onzin aanpraten.

 • Stekkebie
  februari 23, 2016 6:23 pm   Beantwoorden

  Ze kunnen wel allemaal oud geworden zijn maar hoe, blind ,doof en reuma ,en dat is wél het gevolg van alles te eten geven ,een hond die alleen van de ouderdom sterft en toch gezond was is ,wel te danken aan gezond voedsel en dan denk ik vooral aan spelt ,schapenvlees en af en toe een goed gerot stuk vlees, want het zijn tenslotte aaseters !

 • peter starmans
  oktober 20, 2016 4:30 pm   Beantwoorden

  jeetje mijn hond eet dagelijks beetje casch nootjes vind hij heerlijk,,,, merk niets aan mijn hond>?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Alle Categorieën