Top 10 grootste steden van Nederland

Wist je dat in 2025 naar schatting 17,4 miljoen inwoners in Nederland wonen? Volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de vier grote steden samen goed voor een derde van de beoogde bevolkingsgroei. In onderstaand lijstje lees je over de 10 grootste steden van Nederland.

Laatste update: 17 februari 2014

10. Nijmegen – circa 165.180 inwoners

Nijmegen

In 2005 vierde Nijmegen zijn 2.000-jarig bestaan. Naar alle waarschijnlijkheid is Nijmegen dan ook de oudste stad van Nederland. Zo was deze stad tijdens het Romeinse Rijk onderdeel van de Limes; de grens tussen het Romeinse Rijk en andere gebieden. Het roemruchte 10e legioen van de Romeinen was in Nijmegen gelegerd. Op een heuvel aan de Waal hebben ze een ‘castrum’, oftewel een groot fort, gebouwd. Regelmatig vinden er opgravingen plaats en vindt hier men spullen, die aan de Romeinen herinneren. Overigens sprak men toen van ‘Noviomagus’. Een samenvoeging van de woorden ‘magos’ – dat vlakte of markt betekende – en ‘novio’. In de tijd van Karel de Grote heette de stad ‘Numaga’. Toen veranderde het via ‘Nieumeghen’ in ‘Nymegen’.

9. Breda – – circa 176.400 inwoners

Breda
foto: G.Lanting / Wikicommons

Breda staat ook wel bekend als de voornaamste stad van West-Brabant. Met wat fantasie zie je dat terug in het wapen van deze stad. Dit bestaat uit drie witte Andreaskruisen; twee boven en één in het midden eronder in een rood schild. Het schild wordt vastgehouden door een engel en twee leeuwen. Dit wapen stamt uit circa 1.200 en is gemaakt in opdracht van de Heer van Breda, een voorname hertog. Over bekende Bredanaars gesproken… Wist je dat de roots van Tijs Verwest (Tiësto), Pierre Kartner en Corry Konings in Breda liggen? Ook bekende sporters zoals Ton Lokhoff, Kees Rijvers en wielrenner Frits Pirard zijn geboren en getogen in Breda.

8. Groningen – circa 193.125 inwoners

Groningen
foto: Ra-smit / Wikicommons

Het is voor de gemiddelde Nederlander even rijden, maar dan ben je in de stad, die in 2005 tot beste binnenstad van ons land is gekroond: Groningen. Na Drenthe, Friesland en Groningen staat de gelijknamige provincie bekend als de dunst bevolkte provincie van Nederland. Het zogenaamde ‘Groningen-gevoel’ laat zich het beste omschrijven als gastvrij, leefbaar en open. Groningen bruist, maar biedt tegelijkertijd ook rust. Wonen, werken, studeren, winkelen, eten en drinken lopen hier heel gemakkelijk in elkaar over. Bij studenten staat Groningen dan ook goed aangeschreven. Overigens geniet de Rijksuniversiteit Groningen internationale faam. Groningers noemen hun stad liefkozend ook wel de hoofdstad van het Noorden.

7. Almere – circa 193.165 inwoners

almere
foto: Bartholomeusll / Wikicommons

In 1975 is gestart met de bouw van Almere. Het was de bedoeling dat Lelystad de grootste stad van de provincie Flevoland zou worden, maar Almere telt inmiddels veel meer inwoners. De stad heeft een relatief jonge bevolking; maar liefst 30% van de inwoners is jonger dan 20 jaar en 7% wordt tot de categorie 65-plussers gerekend. Van de Almeerders is 18% in Almere geboren, 30% in de regio Amsterdam en 20% is geboren in het buitenland. Almere staat bekend als een multiculturele samenleving. In totaal huisvest Almere 134 nationaliteiten en 164 etnische groepen. Vermeldenswaardig is ook nog dat Almere op de eerste tekeningen ‘Zuidweststad’ werd genoemd. Dit veranderde in Almere, naar de vroeg middeleeuwse naam van de Zuiderzee. De stad Almere ligt geheel onder zeeniveau.

6. Tilburg – circa 207.580 inwoners

Tilburg
foto: Coenen / Wikicommons

Brabanders spreken de naam van deze stad ook wel uit als ‘Tilbörg’. Tot deze gemeente behoren ook de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout. Dat brengt het totaal aantal inwoners van de gemeente Tilburg op ruim 210.000 mensen. Je kunt met recht spreken van groot met een grote ‘G’! Van bier en likeur krijgen de Tilburgers nooit genoeg. Dan moet je denken aan lokale toppers zoals ‘Schrobbelèr’, ‘Peerke’s Nat’, ‘Piuswater’, ‘La Trappe’ en ‘Reeshofnat’. Maar ook ‘kermiskoek’ behoort tot de typische Tilburgse gezelligheid. Verder staat Tilburg bekend als textielstad; feitelijk heeft de textielindustrie Tilburg tot stad gemaakt. Al in 1780 vestigde zich hier een drapenier, die de basis legde onder de expansie van de wolstoffenfabrikanten. Hoewel deze industrie in 1960 in grote moeilijkheden kwam, waardoor menig fabriek zijn deuren moest sluiten, geldt Tilburg nog altijd als een van de belangrijkste industriecentra van Nederland.

5. Eindhoven – circa 217.225 inwoners

eindhoven
foto: Casimir / Wikicommons

Ten tijde van Hendrik I is Eindhoven als nederzetting in een moerasdelta van de riviertjes de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf gesticht. Rond 1900 vestigden steeds meer fabrieken zich in Eindhoven. Dan moet je denken aan de textielindustrie, sigarenindustrie, hoeden- en luciferfabricage. In 1891 kwam Philips op en vanaf 1930 heeft ook DAF veel bijgedragen aan de werkgelegenheid in en om Eindhoven. Waarom Eindhoven zo aantrekkelijk was om je als bedrijf te vestigen? De aanwezigheid van huisnijverheid, goedkope arbeidskrachten en goedkope grond worden als de belangrijkste redenen genoemd. Hoewel de meeste van deze fabrieken niet meer bestaan, of zich op een andere manier hebben ontwikkeld, kenmerkt Eindhoven zich nog altijd als technologiestad. De aanwezigheid van een Universiteit en bijvoorbeeld de diverse kenniscentra van Philips onderstrepen deze status.

4. Utrecht – circa 316.275 inwoners

utrecht
foto: CumulusNL/Wikicommons

Utrecht is centraal gelegen op een knooppunt van wegen, water- en spoorwegen. Deze locatie maakt het tot een toonaangevende beurzen- en conferentiestad. Ook de dienstensector vestigt zich graag in Utrecht. Als we in de geschiedenisboeken duiken, dan blijkt dat Utrecht een van de eerste steden met stadsrechten was. Hoewel dat sinds de grondwetherziening in 1848 geen betekenis meer heeft, geeft het wel aan dat Utrecht al heel lang als stad wordt gezien. De naam is afkomstig van het Latijnse ‘Traiectum’ en duidt op een plaats waar men in de Romeinse tijd de rivier de Rijn kon oversteken. De ‘U’ komt van ‘uut’, dat benedenstrooms betekent. Oftewel, Utrecht komt van ‘uit-Trecht’. Maar ook als men spreekt van Domstad, weet iedereen dat het om Utrecht gaat.

3. Den Haag – circa 502.055 inwoners

Den Haag

Den Haag neemt een bijzondere positie in. Hoewel de stad niet de hoofdstad van Nederland is, vervult het voor een belangrijk deel wel de rol, die meestal aan de hoofdstad is voorbehouden. Zo zijn de Nederlandse regering en het parlement hier gevestigd. Dat geldt ook voor de residentie van ons Koninklijk huis en vele ambassades en ministeries. Of dat nog niet genoeg is, is de stad standplaats van vele nationale en internationale rechtscolleges. In dat opzicht doet Den Haag niet onder voor steden als New York, Wenen, Geneve, Tokio en Nairobi. In aansluiting tot buitenlandse benamingen zoals The Hague, La Haye en La Haya gebruikt de gemeente sinds 1990 consequent de naam Den Haag in plaats van ’s-Gravenhage. Echter in paspoorten en andere officiële stukken van de gemeente staat altijd nog ’s-Gravenhage.

2. Rotterdam – circa 616.260 inwoners

Rotterdam
foto: Massimo Catarinella / Wikicommons

Rond 1260 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Rond deze dam vestigden zich mensen, die leefden van de visserij. Rotterdam was een feit! Al snel ontstonden de eerste havens en groeide Rotterdam uit tot een handelsplaats. Vanaf 1850 maakte Rotterdam een sterke groei door. Dit heeft alles te maken met de Nieuwe Waterweg, welke in de periode 1866-1872 werd gegraven. Samen met het Scheur en de Nieuwe Maas ontstond zo een directe scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en de Noordzee. Inmiddels behoort de haven van Rotterdam tot de grootste en belangrijkste havens van de wereld. Vanaf deze periode lukte het niet meer om de bevolking binnen de bestaande gemeentegrenzen te huisvesten. Daarom werden buurgemeenten geannexeerd en gedwongen om grondgebied af te staan. Qua oppervlakte mag de gemeente Rotterdam zich de op een na grootste gemeente van Nederland noemen.

1. Amsterdam – circa 790.110 inwoners

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Net als Rotterdam vindt ook Amsterdam zijn oorsprong rondom een dam. Alleen is deze in de twaalfde eeuw in de Amstel aangelegd. Nog altijd staat Amsterdam bekend als waterrijk. Zo worden de vele Amsterdamse grachten gezien als bijzonder karakteristiek. In het ‘Venetië van het Noorden’ tref je zelfs vele grachten en bruggen meer aan dan in Italië. Ook fietsen zijn alom vertegenwoordigd in Amsterdam. Naar schatting staan hier bijna net zoveel fietsen als dat er inwoners zijn. De (binnen-)stad van Amsterdam wordt ook wel ‘Mokum’ genoemd. Deze bijnaam komt van het Hebreeuwse woord ‘Makom’ en betekent plaats of stad. Hiermee wordt het Joodse gedeelte van de geschiedenis van Amsterdam gemarkeerd. Leuk om te weten is dat ook de Israelische stad Tel Aviv ‘Mokum’ wordt genoemd.

Bekijk ook onze top 10 bezienswaardigheden in Amsterdam!

De Nederlandse steden vallen trouwens in het niets bij de top 10 grootste steden ter wereld 


Comments
 • arie
  juni 25, 2011 11:44 am   Beantwoorden

  waar is vlaardingen!?

  • admin
   juni 27, 2011 10:17 am   Beantwoorden

   met 71.312 inwoners niet in de top 30.

 • lennart
  juli 6, 2011 6:56 pm   Beantwoorden

  Groningen had per 1 april 2011 190.334 inwoners (bron: CBS)
  Beetje raar om te zeggen dat Groningen dan lager sraar

 • lennart
  juli 7, 2011 2:02 pm   Beantwoorden

  Is goed veroudert, Van 2011 zijn ze:

  1: 783.364- Amsterdam
  2: 607.460- Rotterdam
  3: 496.745- Den haag
  4: 312.634- Utrecht
  5: 216.157- Eindhoven
  6: 206.234- Tilburg
  7: 191.239- Almere
  8: 190.334- Groningen
  9: 164.540- Nijmegen
  10 150.744- Haarlem

 • jayjay
  juli 29, 2011 7:14 pm   Beantwoorden

  dacht het ook jongens ook al heeft APD geen stadsrechten het blijft een stad
  1: 783.364- Amsterdam
  2: 607.460- Rotterdam
  3: 496.745- Den haag
  4: 312.634- Utrecht
  5: 216.157- Eindhoven
  6: 206.234- Tilburg
  7: 191.239- Almere
  8: 190.334- Groningen
  9: 164.540- Nijmegen
  10: 156.355- APELDOORN

  • Anoniem
   december 23, 2011 12:26 am   Beantwoorden

   Den haag en eindhoven hebben ook geen stadsrechten..

   • Diederik
    juli 31, 2012 2:40 pm   Beantwoorden

    Eindhoven heeft in 1232 stadsrechten gekregen….

    • Je moeder
     september 30, 2014 11:11 pm   Beantwoorden

     Stadsrechten zijn oud het is nieuw dat je vanaf 10000 inwoners erkent word als stad 😉

   • maurits nac
    juli 1, 2013 11:42 pm   Beantwoorden

    Breda,mijn geboortestad,echt bij de 10 grootste steden van nederland!!

 • Menno
  augustus 4, 2011 6:04 pm   Beantwoorden

  Ik mis Breda in het lijstje op nummer negen in de onderstaande link?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grootste_gemeenten_in_Nederland

  • bolle
   mei 15, 2012 4:30 pm   Beantwoorden

   deze lijst gaat over steden niet over gemeente.

 • w.p.reijnen
  augustus 19, 2011 12:21 pm   Beantwoorden

  Breda hoort op dit moment op de plaats 9 met 173214 inwoners

 • Hallooooo
  september 26, 2011 10:23 am   Beantwoorden

  Je kunt ook op wikipedia kijken!

 • iemand
  september 28, 2011 5:50 pm   Beantwoorden

  1.Amsterdam 738.364
  2.Rotterdam 611.595
  3.Den Haag 496.745
  4.Utrecht 312.634
  5.Eindhoven 216.157
  6.Tilburg 206.186
  7.Almere 191.239
  8.Groningen 190.334
  9.Breda 174.829
  10.Nijmegen 164.540

 • haha
  oktober 3, 2011 6:29 pm   Beantwoorden

  waar staat vianen?

 • Anoniem
  oktober 3, 2011 8:54 pm   Beantwoorden

  en drachten dan

 • Mmm
  oktober 6, 2011 4:07 pm   Beantwoorden

  Hmmmm. En dordrecht dan ?

 • popie
  november 12, 2011 11:58 am   Beantwoorden

  den haag heeft al boven de 500.000 inwoners hoor 😀

 • nick
  november 19, 2011 3:11 pm   Beantwoorden

  amsterdam heeft 1.2 miljoen hoor

  • popie
   november 20, 2011 4:36 pm   Beantwoorden

   WHAAAAAAAAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHAHHHAHAHHHAHHAHHAHHAHAHHA

   het heeft geen eens 7.5 honderduizend mensen!!

 • Ali Agadir
  december 5, 2011 12:52 am   Beantwoorden

  ik zie Breda niet: 175.565!!!

 • P.A. Prika
  december 9, 2011 9:20 am   Beantwoorden

  Parkstad?

 • René Hindeloopen
  december 12, 2011 7:28 pm   Beantwoorden

  Ik zie hindeloopen er ook niet bij staan met 851.000….of was het nu 851 ?!

 • Anoniem
  december 20, 2011 7:48 pm   Beantwoorden

  drachten 5o duizend op een na grootste plaats van friesland na leeuwarden mijn city

 • ester
  februari 7, 2012 5:30 pm   Beantwoorden

  waar ligt en is appeldoorn??

 • BAM
  maart 12, 2012 5:07 pm   Beantwoorden

  Ben geboren in Den Haag
  woon nu in GRONINGEN

  😀

  • joop
   oktober 15, 2014 5:51 pm   Beantwoorden

   eeey groningen mijn stadje hou van groningen

 • Tilburg
  juli 4, 2012 10:31 am   Beantwoorden

  TILBURG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Sjtier
  juli 29, 2012 10:35 pm   Beantwoorden

  Wat is Nederland toch eigenlijk een klein kutland. Gelukkig doen we het nog altijd beter dan onze zuiderburen.

  • Tim
   april 16, 2013 8:01 pm   Beantwoorden

   Nederland is geen kut land. Als we het aantal inwoners vergelijken met andere landen behoord Nederland tot een van de best presterende landen ter wereld. Bovendien staat Nederland op nummere 4 van landen met beste leefsomstandigheden ter wereld.

 • mooiboy
  september 22, 2012 3:11 pm   Beantwoorden

  mijn stad is zes TILBURG!!!

 • rietje
  september 28, 2012 12:54 pm   Beantwoorden

  Hallo Amsterdam stad had op 01-01-2012 790.000 inwoners de regio Ca 1.450.000
  Rotterdam stad had 612.000 inwoners regio Ca 1.300.000
  Denhaag stad had 515.000 inwoners regio Ca.1.025.000

 • ben allesvergeten
  november 13, 2012 5:17 pm   Beantwoorden

  maastricht is way groter dan nijmegen

  • Tim
   april 16, 2013 7:54 pm   Beantwoorden

   Maastricht is niet groter dan Nijmegen, Maastricht heeft maar rond de 120000 inwoners, nijmegen daarintegen meer dan 165000. Niet alleen hoort maastricht niet op plek 10, ook niet op 11,12 of 13.

 • nick
  november 19, 2012 3:55 pm   Beantwoorden

  Eigelijk moet het zo: Amsterdam 1,3 miljoen, Rotterdam 680.000, Utrecht 480.000, Den Haag 475.000, en daarna verder zoals het op het5 lijstje staat.

  • Tim
   april 16, 2013 7:57 pm   Beantwoorden

   Idioot, Nederland heeft geen miljoenensteden. Hoe kom je aan dat getal? Amsterdam heeft afgerond 800000 inwoners.

 • nick
  november 19, 2012 3:57 pm   Beantwoorden

  nou renee hindelopen 853.000 is te veel er wonen in fryslân 450.000

 • Erikjan
  februari 24, 2013 6:49 pm   Beantwoorden

  Groningen heeft ook geen stadsrechten van oudsher. Maar wat maakt dat nou eigenlijk uit?
  En ik vind het apart dat Lutten er niet op staat. Daar wonen toch zeker wel minstens 5 gezinnen en 3 huisdieren…

 • Sombody
  maart 4, 2013 4:22 pm   Beantwoorden

  Eindhoovee!!!

 • Sombody
  maart 4, 2013 4:23 pm   Beantwoorden

  En trouwes volgens mij is arnhem wel grooter dan apd .. Sorry peeps maar apd hoort er gewoon niet thuis

 • Homeboy
  april 18, 2013 8:22 pm   Beantwoorden

  Ik wil wel eens weten hoeveel Breda er heeft als je al de mensen gaat tellen die eigenlijk heel graag weg willen uit Breda 😀

 • kivk
  juli 10, 2013 3:02 pm   Beantwoorden

  enschede dan

 • Rachid
  juli 15, 2013 11:36 am   Beantwoorden

  En Roosendaal dan?
  1 van bekendste drugsstad van Nederland ook nog zelfs..

 • Anoniem
  december 23, 2013 11:53 am   Beantwoorden

  Heerenveen

 • Erwin
  februari 16, 2014 2:59 am   Beantwoorden

  ben benieuwd hoe het lijstje van de top 10 van de mooiste steden van Nederland er uit ziet. als objectieve groninger durf ik te stellen dat Groningen in de top 3 eindigt.

 • Jef
  februari 17, 2014 7:24 pm   Beantwoorden

  Belgie heeft tenminste wel een miljoenenstad namelijk Brussel.

 • Knor
  februari 18, 2014 4:08 pm   Beantwoorden

  Apeldoorn is geen stad nee. En staat ook niet in de top tien zeker niet,want Apeldoorn staat op 12

 • tiemo
  maart 8, 2014 9:09 am   Beantwoorden

  1. amsterdam
  2. rotterdam
  3. den haag
  4. utrecht
  5. Eindhoven
  6. Tilburg
  7. groningen
  8. almere
  9. breda
  10. nijmegen
  11. enschede
  12. apeldoorn
  13. haarlem
  14. arnhem
  15. amersfoort
  16 . zaandam
  17 . haarlemmermeer
  18. s’-hertogenbosch
  19. zoetermeer
  20. zwolle

 • tiemo
  maart 8, 2014 9:11 am   Beantwoorden

  ik woon in oisterwijk buurt van nummer 5 Eindhoven

 • Alain
  maart 13, 2014 4:23 pm   Beantwoorden

  gorssel: nummer 1000 waarschijnlijk…

 • Luuk
  mei 6, 2014 9:39 am   Beantwoorden

  Maastricht is rond 10 voor christus ontstaan dus ouder dan nijmegen. dat nijmegen de oudste stad is is dus een LEUGEN!!!

  • Ellen
   april 24, 2016 11:12 pm   Beantwoorden

   Hoi Luuk, Maastricht is goed beschouwd ook geen Nederlandse stad.

   Groetjes,
   Ellen

  • Herman
   mei 12, 2016 6:22 pm   Beantwoorden

   Weer zo’n calimero uit Mestreech. Luuk je kunt Romeins Maastricht en Romeins Nijmegen niet vergelijken. Daar waar er in deze tijd in Maastricht een paar honderd mensen woonde, woonde er in Nijmegen wel 10.000 mensen, met hele wijken, warenhuizen, meerdere badhuizen, enorme tempels, een amfitheater voor 20.000 man, rioleringen, commandocentra en ga zo maar door. Romeins Nederland werd vanuit Nijmegen bestuurd, zoals je waarschijnlijk stiekem al wist. Leuk dat je zegt dat de Romeinen eerder in Maastricht als Nijmegen waren, dit klopt alleen niet aangezien de Romeinen de loop van de Rijn volgde en niet van de Maas. Maastricht was een castellum, een fort voor hulptroepen, die zoals ik al zei onder gezag van het castra in Nijmegen stond, een legioenplaats. Caesar’s favoriete legioen X Gemina was in Nijmegen gelegerd.

 • Carison
  juli 4, 2014 3:14 pm   Beantwoorden

  Persoonlijke lening KANS
  Ik ben een particuliere geldschieter aanbod lening voor 0,3% rente kunnen wij u helpen met een lening met uw probleem. als je een lening nodig hebt om een ​​klein bedrijf of een persoonlijke lening te betalen van rekeningen te beginnen dan contact met mij op, zodat u invullen van de aanvraag form.email:
  credit.financial.forum01467@gmail.com

 • joop
  oktober 15, 2014 5:52 pm   Beantwoorden

  eeey groningen mijn stadje hou van groningen

 • Henk
  april 24, 2016 6:32 pm   Beantwoorden

  Den Haag hoort er niet bij, het is een dorp, geen stad


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Alle Categorieën