In een tijd waarin je voor alles een abonnement kunt afsluiten – van je tandenborstel tot je onderbroek – zou je bijna een abonnement nodig hebben om je abonnementen bij te houden! Laten we de abonnementsjungle eens onder de loep nemen en bekijken waar we wat bladeren kunnen wegknippen om jouw maandelijkse uitgaven te verminderen. Dit zijn tien abonnementen waar je mogelijk wat op kunt besparen.
1. Streamingdiensten (TV en Films)
Als je elke avond worstelt met het beslissingsdilemma van Netflix, Amazon Prime of Disney+, is het misschien tijd om de knoop door te hakken. Veel huishoudens zijn geabonneerd op meerdere streamingdiensten, maar gebruiken ze niet allemaal evenveel. Kies jouw favoriet(en) en doe de rest de deur uit. En als je je een beetje schuldig voelt over het opzeggen, onthoud dan dat ‘The Crown’ waarschijnlijk over een paar jaar nog steeds beschikbaar is om te bingewatchen. Bovendien, wie heeft er vier verschillende diensten nodig bovenop hun reguliere internet en tv aanbod om elke avond te twijfelen wat te kijken? Bespaar jezelf de keuzestress en een paar euro’s.
2. Muziekstreamingdiensten

Van Spotify tot Apple Music, de keuzes zijn eindeloos, net als de playlists. Maar vraag jezelf af: heb ik echt een premium account nodig om naar mijn “Douchetijd Favorieten” playlist te luisteren? Als je niet dagelijks luistert of je kunt de advertenties tussen de deuntjes door tolereren, overweeg dan over te schakelen op een gratis versie. Of nog beter: wissel van beurtrol met je partner of huisgenoot wie de volgende maand de muziekregie houdt. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ontdek je misschien ook nieuwe muziek (of leer je dat je nooit meer de DJ wilt laten spelen).
3. Fitnessabonnementen
Tijdens de rondleiding zien we vaak meer van de sportschool dan na het afsluiten van het abonnement. Als je sportschoenen stof vangen en je sporttas dient als opslag voor kerstversiering, overweeg dan je abonnement op te zeggen. Er zijn talloze gratis workout video’s online die je kunt volgen zonder je huis te verlaten. En een rondje joggen in het park geeft je niet alleen een frisse neus, maar houdt ook je portemonnee gevuld.
4. Tijdschrift- en krantenabonnementen
We houden allemaal van een goede kop koffie met een krantje erbij, maar als je stapels ongelezen tijdschriften meer een woonaccessoire zijn dan lectuur, is het misschien tijd om ze dag te zeggen. Veel content is tegenwoordig ook online gratis beschikbaar, dus waarom zou je betalen voor iets wat je ook zonder kosten kunt lezen?
5. Maaltijdboxen
Het gemak van maaltijdboxen is onmiskenbaar, maar de kosten kunnen hoog oplopen, vooral als je eindigt met een koelkast vol ingrediënten voor exotische gerechten die je niet kunt uitspreken. Als je meer tijd dan geld hebt, overweeg dan om de supermarkt te herontdekken en zelf je maaltijden te plannen. Niet alleen bespaar je geld, je vermijdt ook de paniek van het vinden van een recept voor die ene overgebleven pastinaak.
6. Mobiele App-abonnementen
Mobiele apps kunnen sluw zijn; voor je het weet, ben je geabonneerd op verschillende apps die maandelijks een klein fortuin kosten. Van productiviteitstools en meditatie-apps tot geavanceerde fotobewerkingssoftware—het is tijd om je smartphone eens grondig door te spitten. Bekijk welke apps je echt regelmatig gebruikt. Vaak zijn er gratis of eenmalige aankoopalternatieven die net zo goed functioneren. Als je bijvoorbeeld maandelijks betaalt voor een kalender-app, kun je wellicht overstappen naar een gratis versie die zonder de premium functies toch voldoet. Of misschien ontdek je dat je nog steeds betaalt voor een taal-leerapp die je al maanden niet hebt geopend. Het opzeggen van deze ongebruikte abonnementen kan je op jaarbasis veel geld besparen.
7. Mobiele Telefoon en Data-abonnementen
Betaal je nog steeds voor een onbeperkt data-abonnement terwijl je meeste tijd doorbrengt binnen het bereik van je eigen wifi? Misschien is het tijd om je mobiele telefoonabonnement eens onder de loep te nemen. Veel providers bieden tegenwoordig flexibele abonnementen aan waarbij je maandelijks kunt bijstellen hoeveel data je werkelijk nodig hebt.
8. Gamingabonnementen
Voor de gamers onder ons kan het verleidelijk zijn om je te abonneren op de nieuwste gamingdiensten. Maar vraag jezelf af: hoe vaak gebruik je die Xbox Game Pass of PlayStation Now echt? Als je gamebibliotheek groeit sneller dan je speeltijd, overweeg dan deze abonnementen te pauzeren. Vele gamingplatforms bieden de flexibiliteit om je abonnement te onderbreken wanneer je het niet gebruikt. Dit is een no-brainer voor het besparen van geld dat je beter kunt uitgeven aan iets dat je echt wilt—zoals misschien dat ene nieuwe spel dat je daadwerkelijk zal spelen.
9. Educatieve Platforms
Voortdurende zelfverbetering is nobel, maar abonnementen op educatieve platforms kunnen oplopen, vooral als je ze niet actief gebruikt. Analyseer welke cursussen je echt hebt voltooid en welke alleen maar staan te verstoffen in je digitale boekenkast. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor educatieve apps gericht op kinderen, zoals Squla en Junior Einstein. Kinderen groeien snel, en wat vorig jaar nog een geschikte leerhulp was, kan dit jaar al overbodig zijn geworden. Het kan voordeliger zijn om alleen te betalen voor cursussen wanneer je ze daadwerkelijk gaat volgen. Plus, veel bibliotheken bieden gratis toegang tot leerplatformen; een prachtige bron die vaak over het hoofd wordt gezien!
10. Abonnementen op verzorgingsproducten
Van scheermesjes tot onderbroeken, de gemakken van deze abonnementen zijn duidelijk. Maar heb je echt elke maand een nieuwe lading nodig? Misschien vind je betere deals of meer voldoening in het zelf kiezen van je producten in de winkel. En eerlijk is eerlijk, hoe vaak hebben we niet een lade vol met ongebruikte ‘essentials’ omdat ons laatste pakket alweer was gearriveerd voordat we de vorige konden gebruiken? Een kleine aanpassing in de frequentie van deze abonnementen kan al een significant verschil maken in je uitgaven.