Breng je een bezoek aan Cambodja? Dan mag je Angkor Wat niet overslaan. Diep in de Cambodjaanse jungle vind je een tempelcomplex dat enorm groot is. De tempel wordt langzaam opgeslokt door de jungle, wat het een bijzonder plaatje maakt. Wil je meer te weten komen over dit bijzondere stukje geschiedenis? Je leest het in de 10 weetjes over Angkor Wat.
Het is het grootste religieuze gebouw ter wereld
Je vindt overal ter wereld wel kerken, moskeeën en tempels. Het bijzondere aan Angkor Wat is dat geen enkel religieus gebouw zo groot is als dit tempelcomplex. De vele gebouwen zijn verspreid over een gebied van 1,6 vierkante kilometer. Het grootste religieuze gebouw ter wereld moet natuurlijk goed bewaard blijven, dus Angkor Wat staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het gebouw is te zien op de vlag van Cambodja
Angkor Wat is natuurlijk een monument om trots op te zijn. Daarom is het niet gek dat het tempelcomplex ook te zien is op de vlag van Cambodja. Al vanaf 1850 maakt Angkor Wat deel uit van de vlag. Dat is vandaag de dag niet anders. Je vindt het gebouw ook terug op de munteenheid van Cambodja: de Cambodjaanse Riel.
De naam betekent ‘tempelstad’
De belangrijkste taal in Cambodja is Khmer. Deze taal wordt al eeuwenlang in dit gebied gesproken en heeft Angkor Wat ook zijn naam gegeven. Het woord ‘angkor’ betekent ‘stad’ of ‘hoofdstad’ in deze taal. Het woord ‘wat’ betekent juist ‘tempelgrond’. Je kunt Angkor Wat dus vertalen naar ‘tempelstad’. De originele naam van de stad was Vrah Vishnuloka, wat ‘de heilige plek van Vishnu’ betekent.
Het complex werd gedeeld door twee religies
Meestal heeft iedere religie zijn eigen heilige gebouwen. Dat zit net wat anders bij Angkor Wat. Het was oorspronkelijk een Hindoestaanse tempel die werd gebouwd om de god Vishnu te eren. Langzaam maar zeker veranderde het tempelcomplex in een Boeddhistische plek. Aan het einde van de twaalfde eeuw vond de grote omslag plaats. Vandaag de dag is het nog steeds een belangrijke tempel voor Boeddhisten.
Het werd gebouwd als symbool voor de berg Meru
In het Hindoestaanse geloof staat de berg Meru centraal. Deze berg met vijf pieken wordt als het middelpunt van de wereld gezien. Volgens het geloof is het de plek waar de drie belangrijkste goden van het Hindoeïsme leven. De vorm van Angkor Wat is gebaseerd op deze legende.
Het complex is georiënteerd op het westen
De meeste Hindoestaanse tempels zijn georiënteerd op het oosten. Dat heeft een belangrijke reden, want het westen wordt in verband gebracht met de dood. Dat maakt het opvallend dat Angkor Wat juist richting het westen is gebouwd. Wetenschappers denken daarom dat de tempel mogelijk werd gebouwd als graftempel.
Ta Prohm, beroemd dankzij Tomb Raider
Angkor Wat is veel groter dan de grote tempel met de gelijknamige naam. Het tempelcomplex bestaat uit vele grote en kleine tempels. Veel van deze tempels in de jungles van Cambodja zijn volledig overwoekerd door bomen. De beroemdste boom van allemaal is de boom die Ta Prohm heeft opgeslokt. Deze boom was onder andere te zien in de Tomb Raider film.
Er zit meer dan 4,5 miljoen kilo zandsteen in het complex
Het grootste religieuze complex ter wereld heeft natuurlijk ook veel materialen nodig. Tijdens de bouw werden er grote blokken zandsteen vervoerd van de bergketen Phnom Kulen naar het tempelcomplex. Dat was een afstand van meer dan 50 kilometer, terwijl ieder blok meer dan 1.500 kilo woog. De werkers gebruikten rivieren om het steen te vervoeren.
Ontdekking door Europeanen
Hoewel Portugese en Spaanse monniken de architectuur van Angkor Wat in de 16e eeuw ontdekten, was het de Franse natuuronderzoeker Henri Mouhot die Angkor Wat halverwege de 19e eeuw populair maakte. De reisnotities van Mouhot werden gepubliceerd in 1863, waarin hij de beroemde uitroep deed dat Angkor Wat “grootser is dan alles wat ons door Griekenland of Rome is nagelaten.” Europeanen waren zelfs zo overweldigd dat ze aanvankelijk niet geloofden dat de oude Cambodjanen de vaardigheden hadden om zo’n prachtige plek te bouwen.
De val van Angkor
Elders handelen, een dodelijke ziekte-uitbraak of besmet water…? Wat was de reden voor de val van het Angkor Wat-rijk? En waarom was de tempel verlaten en verstopt geraakt in de jungle? Waarschijnlijk gebeurde dit niet in één keer, maar gedurende een lange periode van oorlog tussen Cham en Siam Kingdoms (het huidige Vietnam en Thailand). Uiteindelijk lukt het de Khmer niet langer om de aanvallen van alle kanten af te weren. Dit leidde tot de ondergang van Angkor.