De wereld van de Azteken spreekt tot onze verbeelding. Deze oude beschaving was in Mexico te vinden tussen de dertiende en de zestiende eeuw. Religie was een belangrijk onderwerp voor de Azteken. Ze vereerden honderden verschillende goden. Alle goden werden verdeeld over drie groepen: de goden van de hemel en de lucht, goden van de vruchtbaarheid en landbouw en de goden die het te zeggen hadden over oorlog en opofferingen. Wil je meer weten over deze goden? Dit zijn de 10 belangrijkste goden en godinnen van de Azteken.

10. Tlaltecuhtli

Deze monsterlijke godin was eigenlijk een combinatie van een man en een vrouw. Toch werd Tlaltecuhtli het meeste als een vrouw afgebeeld. De naam van deze godin van de aarde betekent: zij die het leven geeft en opslokt. Tlaltecuhtli was dan ook verantwoordelijk voor de hele aarde en de lucht en daarmee ook voor al het leven. De Azteken maakten vaak offers aan hun goden en Tlaltecuhtli was een van de goden die om de meeste offers vroeg.

9. Mayahuel

Godin Mayahuel heerste over twee verschillende aspecten van het leven van de Azteken: de agaveplant en vruchtbaarheid. De agaveplant speelde een belangrijke rol in het leven van de Azteken. De plant werd namelijk gebruikt om de drank Pulque van te maken. Deze speciale alcoholische drank werd alleen gedronken tijdens religieuze ceremonieën van de Azteken. Je kunt deze godin op afbeeldingen herkennen aan al haar borsten. Deze borsten stonden symbool voor het witte sap dat uit de agaveplant komt, maar tegelijkertijd zijn ze ook een teken voor de rol die Mayahuel in de vruchtbaarheid van de Azteken speelde.

8. Xipe Totec

Ook deze god heeft meerdere functies. Xipe Totec was de god van het oosten, de goudsmeden en de vruchtbaarheid van het land. De god werd vooral afgebeeld als een man zonder huid. Dit staat symbool voor het groeien van iets nieuws, zoals dat ook in de landbouw gedaan wordt. Net zoals voor alle andere goden, moesten er mensen geofferd worden aan Xipe Totec. Deze offers zorgden ervoor dat de landbouw zou bloeien. Een van de belangrijkste manieren waarop dit gebeurde was door iemand dood te schieten met pijlen en zijn bloed op de grond te laten lopen.

7. Quetzalcoatl

Quetzalcoatl is een van de goden die ook in andere oude culturen voorkwam, zoals die van de Maya’s. Deze slang met veren stond symbool voor intelligentie en creativiteit. De god werd ook in verband gebracht met het vereren van de koninklijke voorvaderen van de Azteken. De afbeelding van Quetzalcoatl was dan ook vaak terug te vinden op plaatsen voor de voorvaderen vereerd werden.

6. Centeotl

Mais is een belangrijke groente uit de wereld van de Azteken. Het is dan ook niet gek dat deze beschaving een speciale god had die het over de mais te zeggen had. Centeotl is deze god. Hij werd vaak vereerd met speciale feestdagen omdat mais een onmisbaar onderdeel van de landbouw was. Tijdens deze feestdagen droegen vrouwen sieraden gemaakt van mais en werden er verschillende offers gemaakt om de god tevreden te stellen. Uit de kalender van de Azteken blijkt dat de maand mei vooral in het teken stond van het vereren van Centeotl.

5. Chalchiuhtlicue

Er zijn natuurlijk weinig dingen zo belangrijk voor een beschaving als veilig en schoon water. Daarom hadden de Azteken een speciale godin voor het stromende water in hun gebied. Deze godin, Chalchiuhtlicue, werd afgebeeld met een lange blauwe of groene rok waar water uit stroomt. De Azteken zagen Chalchiuhtlicue ook als de beschermheilige van de navigatie en bevallingen. Zo blijk maar weer dat de verschillende goden van de Azteken allemaal ontzettend diverse verantwoordelijkheden hadden.

4. Tezcatlipoca

Niet iedere god wordt in verband gebracht met goede en mooie dingen. Zo moet er natuurlijk ook een god voor de dood zijn. Tezcatlipoca wordt afgebeeld als een duistere kracht. Zijn naam betekent “rokende spiegel” en moet de donkere kant van het leven weerspiegelen. Tezcatlipoca is de broer van Quetzalcoatl. Waar de één vooral nieuwe dingen leert en maakt, houdt de ander zich juist bezig met het vernietigen en eindigen van alle mooie dingen op aarde. De Azteken geloofden ook dat Tezcatlipoca in staat was om mensen een les te leren. Slecht en schadelijk gedrag werd namelijk door de god afgestraft.

3. Tonatiuh

Deze god lijkt wel het tegenovergestelde te zijn van Tezcatlipoca. Tonatiuh is namelijk de god van de zon. Dit betekent dat hij de bevolking vooral voorziet van warmte en vruchtbaarheid. Net zoals alle andere goden uit de cultuur van de Azteken, moet ook Tonatiuh voorzien worden van offers. Zonder offers kan hij namelijk zijn werk niet doen. Dit betekent dat er veel mensen vermoord werden om Tonatiuh tevreden te stellen. Voor de Azteken was dit alles dubbel en dwars waard, aangezien er geen mogelijkheid is om een vruchtbaar en mooi leven te leiden zonder de zon.

2. Tlaloc

De god van de regen klinkt natuurlijk minder vrolijk dan de god van de zon, maar toch was Tlaloc een ontzettend belangrijke god voor de Azteken. Regen zorgde er namelijk voor dat de landbouw van de Azteken goed verliep, wat betekent dat Tlaloc indirect een belangrijke god van de vruchtbaarheid was. De Azteken geloofden dat tranen van kinderen en baby’s belangrijk waren om de god kracht te geven. Hierdoor werden er vooral veel kinderen geofferd voor Tlaloc.

1. Huitzilopochtli

Huitzilopochtli was misschien wel een van de belangrijkste goden voor de Azteken. Het was deze god die deze oude bevolking de weg wees naar hun hoofdstad: Tenochtitlan. De Azteken hadden daarom ook het gevoel dat ze alles te danken hadden aan deze belangrijke god. Daarnaast was Tenochtitlan ook de beschermheilige voor oorlog en offers, waardoor zijn tempel versierd werd met rode verf. Deze tempel bevond zich in de hoofdstad van de Azteken, op de bovenkant van een hoge piramide.

Meer lezen over de oude Goden?