De Bitcoin is met stip de belangrijkste cryptomunt. Het wordt gezien als de trendsetter in de cryptowereld. Niet zo gek: de uitvinding van de Bitcoin betekende de wereldwijde doorbraak van de cryptomunt. Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende cryptocurrencies bijgekomen. Van een memecoin tot een serieuze munt om financiële producten overal ter wereld aan te kunnen bieden: wat zijn de belangrijkste 10 cryptomunten naast de Bitcoin?

10. Litecoin

litecoin

Litecoin behoort met recht in het lijstje van top 10 belangrijkste cryptomunten naast Bitcoin. Het was een van de eerste cryptocurrencies om in de voetsporen van Bitcoin te treden. De munt is gebaseerd op een open-source globaal betalingsnetwerk, dat niet wordt beheerd door bijvoorbeeld een centrale bank. Het gebruikt in plaats daarvan computerkracht van de processors van de gebruikers om transacties te verifiëren. In gebruik lijkt het erg op Bitcoin, maar het genereert sneller blocks, waardoor transacties sneller verlopen.

9. Monero

Monero

Monero (XMR) is een zogenaamde open-source cryptomunt. Dat houdt in dat gebruikers er vrij aan kunnen door ontwikkelen. De munt is veilig, privé en niet te traceren. Sinds de lancering in april 2014 maakte de cryptomunt snel naam. Bij Monero draait het allemaal om decentralisatie en schaalbaarheid. De privacy staat voorop door te werken met zogenaamde ‘ringhandtekeningen’.

Hoewel Monero wordt gezien als een van de tien belangrijkste cryptomunten, kampt het wel met een imagoprobleem. Het wordt vaak in verband gebracht met criminele operaties over de hele wereld. Niet heel raar, want deze crypto is niet te traceren, in tegenstelling tot Bitcoin waar een open database wordt bijgehouden van alle transacties.

8. Binance Coin

Binance Coin

Binance ken je misschien als exchange, maar de exchange heeft ook een eigen belangrijke munt: Binance Coin. Je gebruikt deze coin als een manier om te betalen op de exchange, en als een manier om korting te krijgen op transacties. Vandaag de dag is Binance een van de meest gebruikte exchanges. Met de populariteit van de exchange, stijgt ook de populariteit van de Binance Coin.

Binance Coin was oorspronkelijk een ERC-20 token dat werkte op de Ethereum blockchain. Nu heeft het een eigen blockchain. Op 14 maart 2022 was de marktwaarde van de Binance Coin 61 miljard dollar waard.

7. Dogecoin

Dogecoin

Een beetje bedoeld als een grapje, maar uit de hand gelopen tot een serieuze munt: de Dogecoin. Deze munt gebruikt een Shiba Inu hond als avatar en wordt gebruikt door grote bedrijven als Dallas Mavericks. Kronos en SpaceX van Elon Musk. Het werd in 2013 opgezet door Billy Markus en Jackson Palmer als ‘meme’. De ontwikkelaars wilden ermee reageren op de belachelijke speculaties op de cryptomarkt. Nadat Elon Musk erover sprak in Saturday Night Live, nam de populariteit snel toe.

6. Stellar

Stellar

Stellar (XLM) is een open blockchain netwerk, met als doel om financiële organisaties te verbinden op een netwerk, om grote transacties aan te kunnen. Met Stellar kunnen transacties tussen bijvoorbeeld banken en investeringsmaatschappijen worden gedaan. Dat is iets wat met traditionele munten veel tijd en moeite kost. Jed McCaleb, de ontwikkelaar van Stellar, wilde de pijnpunten eruit halen en zette daarvoor de Stellar Development Foundation op.

McCaleb heeft een lange achtergrond in cryptografie. Het was een van de oprichters van Ripple Labs en een van de ontwikkelaars van het Ripple protocol. Met Stellar heeft hij tegenwoordig een waardevol alternatief project in handen.

5. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is afgeleid van de Bitcoin en wordt gezien als een van de meest succesvolle forks van de originele Bitcoin. Door de decentrale aard van deze munt, moet er bij transacties een consensus worden bereikt. Daardoor is het veilig ermee te handelen.

De munt is nog steeds volop in ontwikkeling en zal dat waarschijnlijk nog wel een tijd blijven: forks van Bitcoin zijn altijd goed voor ruzies en meningsverschillen tussen ontwikkelaars en miners. De kans dat Bitcoin Cash zelf ook weer geforkt zal worden, blijft altijd aanwezig.

4. Polkadot

Polkadot

Polkadot (DOT) is een cryptocurrency die moet zorgen voor een verbintenis tussen blockchains. Je kunt hiermee transacties doen tussen netwerken die standaard niet op elkaar aansluiten. Het protocol is zo gemaakt, dat er meerdere soorten data of activa mee kan worden verhandeld. Dit in tegenstelling tot veel andere munten, waarmee vooral tokens worden verhandeld. Het wordt vooral gebruikt voor staking en governance.

3. Cardano

Cardano

Cardano werd bedacht door technici, wiskundigen en cryptografie-experts. Het project werd opgestart door Charles Hoskinson, een van de oprichters van Ethereum. Na een meningsverschil over de kant waarop Ethereum opging, besloot Hoskinson te werken aan een eigen cryptomunt. Het wordt gezien als een ‘Ethereum killer’, omdat de blockchain meer mogelijkheden zou krijgen dan bij Ethereum het geval is. Een grote belofte, maar de munt is eigenlijk nog nooit echt uit de steigers gekomen.

2. Tether

tether

Tether is een van de meest populaire stablecoins. Het doel van Tether is om marktwaarde te koppelen aan een valuta, om zo schommelingen in waarde op te vangen. Bij de ontwikkeling van de munt hebben de ontwikkelaars goed gekeken naar de tekortkomingen van de Bitcoin: de waarde van die munt schommelt enorm. Bij Tether is dat (in principe) niet het geval: de prijs is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Met Tether kunnen gebruikers snel en gemakkelijk overboekingen doen tussen cryptogeld en traditioneel geld. Daarmee is het voor veel gebruikers een aantrekkelijke manier van betalen. Tether is momenteel nog de grootste stablecoin, maar er zijn ondertussen veel nieuwe varianten op de markt met een beter imago dan Tether.

1. Ethereum

Ethereum

Na Bitcoin is Ethereum de belangrijkste cryptomunt ter wereld. Het wordt gezien als hét alternatief voor Bitcoin. Ethereum staat vooral bekend om het werken met zogenaamde smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Die kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld fraude te voorkomen. Het idee achter Ethereum is dat wie dan ook ter wereld toegang kan krijgen tot financiële producten. Daardoor is het ook populair in landen waar toegang tot financiële producten niet zo vanzelfsprekend is.

Nadat Ethereum werd aangevallen in 2016, werd de munt afgesplitst in Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Om de grootte van de market cap in perspectief te zetten: de totale waarde van Ethereum beslaat ongeveer de helft van de waarde van Bitcoin.