Het circus was jarenlang een van de grootste attracties waar talloze mensen op af kwamen. Vooral vroeger wilde iedereen de indrukwekkende trucs van de artiesten zien of de gevaarlijke dieren van dichtbij bewonderen. Het circus kende dan ook een aantal grote sterren. Je leest er alles over in deze 10 beroemde circusartiesten uit de geschiedenis.

10. Isaac Van Amburgh


London Art Journal

Er is geen enkel beroep in het circus zo bekend als dat van de leeuwentemmer. Een van de beroemdste leeuwentemmers uit de geschiedenis was Isaac Van Amburgh. Deze man uit de negentiende eeuw leek voor niets bang te zijn en haalde dan ook de meest gevaarlijke stunts uit. Zo liet hij zonder problemen kleine kinderen naast de leeuwen zitten. Ook doopte hij zijn arm in bloed om deze vervolgens in de mond van de leeuw te stoppen. Zijn leeuwen waren ontzettend goed getraind, maar helaas niet op een zachtaardige manier.

9. Dan Rice

In de negentiende eeuw was deze New Yorker een van de beroemdste circusartiesten van het moment. Bekende figuren zoals de Amerikaanse president en Mark Twain waren fan van hem. Wat Dan Rice allemaal kon? Hij had een clownact waarbij hij slapstick combineerde met leuke grappen en zelfgeschreven liedjes. Uiteindelijk verdiende deze ster maar liefst duizend dollar per week met zijn eigen circus. Vandaag de dag wordt Dan Rice door veel mensen de echte grondlegger van het moderne circus genoemd.

8. Annie Oakley

Amerikanen houden van geweren, en dat is altijd zo geweest. Het is dan ook niet gek dat Annie Oakley een bekende circusartiest is geworden. Deze vrouw wist van jongs af aan al hoe ze een raak schot moest vuren. In 1870 trouwde ze met een vaudeville artiest en ging ze het circus in. Al haar acts draaiden om scherpschieten. Zo kon Annie Oakley een kaars uitblazen met een kogel, de zijkant van een kaart raken op 30 stappen afstand en zelfs een sigaret uit de mond van haar man schieten.

7. Jules Léotard

Deze Franse acrobaat is de geschiedenisboeken ingegaan doordat hij de eerste persoon was met een vliegende trapeze act. Hij oefende de act boven het zwembad van zijn ouders en besloot om in 1859 de grote première te houden. In een van zijn acts vloog hij tussen vijf verschillende trapezes met niets anders onder hem dan een paar oude matrassen. Helaas is Jules Leotard niet erg oud geworden. Hij overleed namelijk door een ziekte toen hij 28 was.

6. Zazel

Er is één act in de circuswereld die bijna mythische vormen heeft aangenomen. De menselijke kanonskogel zien we vandaag de dag vooral terug in tekenfilms, maar deze act heeft wel ooit echt bestaan. Het was Rosa Richter met haar artiestennaam Zazel die voor het eerst als een levende kanonskogel in het circus te zien was. Het kanon was een handige uitvinding van een van haar collega’s. Zazel werd gelanceerd door een plank met veren die onder spanning stonden. Tijdens de lancering werd er buskruit gebruikt om het geluid en de geur van een echte kanonskogel na te bootsen.

5. Charles Blondin

Deze atleet had eigenlijk alles in huis om een grote circusartiest te worden. Charles Blondin was namelijk goed in springen, balanceren, salto’s maken en dansen. Hij is vooral beroemd geworden door zijn act als koorddanser. In 1859 besloot de Fransman om een koord te spannen tussen de Amerikaanse en Canadese kant van de Niagra Falls. Vervolgens liep hij van de ene naar de andere kant alsof het niets was. Sterker nog: halverwege besloot Blondin om een paar slokken van een fles rode wijn te nemen. Deze stunt is nog een aantal keer door de Fransman herhaald, iedere keer met grotere en meer indrukwekkende uitdagingen.

4. May Wirth

Het is niet makkelijk om normaal op een paard te rijden, maar in de achttiende eeuw probeerden paardrijders de gekste stunts uit te halen. De paardrijkunst was op dat moment ontzettend populair, dus het is niet gek dat een aantal van deze acts in het circus terecht kwamen. De act van May Wirth hoort daarbij. Deze vrouw was in staat om salto’s te doen terwijl ze op haar paard reed. Ze kon ook met een salto van het ene naar het andere rennende paard springen. Paardrijden was dus een fluitje van een cent voor deze circusartiest.

3. Lillian Leitzel

In het begin van de jaren twintig was deze Duitse circusartiest een van de bekendste acrobaten ter wereld. Lillian Leitzel was gespecialiseerd in de ringen, die vaak meer dan vijftien meter in de lucht hingen. Natuurlijk was er geen veiligheidsnet om de acrobate op te vangen. Tijdens een van haar trucs was ze in staat om zo snel rond te draaien dat haar schouder uit de kom raakte. Dat was geen enkel probleem voor Leitzel, want binnen de kortste keren zat haar schouder weer op de goede plek.

2. Oleg Popov


Dijk, Hans van / Anefo

Aan het einde van de twintigste eeuw kwam Oleg Popov om de hoek kijken. Deze Russische man trok volle zalen met zijn act als clown. Hij liet zichzelf van allerlei verschillende kanten zien. Zo was Popov goed in mime, maar kon hij ook jongleren en koorddansen. Hij vond zijn grootste succes in Duitsland, waar hij meer dan 28 jaar gewoond heeft. Daar heeft hij zijn act als clown jarenlang doorgezet. Ook de Russen waren trots op hem, want Oleg Popov heeft verschillende prijzen en onderscheidingen uit Rusland gekregen.

1. Jumbo

Een circus was lange tijd niet compleet zonder indrukwekkende dieren. De olifant was altijd een van de meest populaire keuzes. Dat geldt helemaal voor Jumbo. Deze olifant kwam in 1882 terecht in het Barnum & Bailey circus, één van de grootste circussen die Amerika ooit heeft gekend. Duizenden bezoekers kwamen op de indrukwekkende olifant af om hem in levenden lijve te kunnen zien. Voor zijn leven in het circus was Jumbo ook al populair. Toen was hij een grote attractie in de London Zoo.

Eerder al maakten we een lijst over beroemde circusfreaks van vroeger. Denk aan de vrouw met een baard, de man met drie benen, het harige meisje, etc.