De term warmwaterbron is natuurlijk duidelijk. Dit zijn bronnen van warm water die van nature voorkomen op verschillende plekken op aarde. Bij deze bronnen wordt het water opgewarmd door de warmte in de kern van de aarde, waarna het warme water naar boven komt borrelen. Er zijn talloze warmwaterbronnen die door veel toeristen bezocht worden, maar de ene bron is bekender dan de ander. Dit is de top 10 bekendste warmwaterbronnen.

10. Warmwaterbronnen van Deception Island – Antarctica

deception island antarctica

Grote delen van Antarctica zijn niet zomaar te bezoeken, maar Deception Island is een van de weinige veilige havens van dit continent. Het eiland wordt eigenlijk gevormd door een grote vulkaan, waardoor het niet vreemd is dat je er ook warmwaterbronnen vindt. De temperaturen in deze warmwaterbronnen kan enorm variëren. Zo voelen sommige bronnen ijskoud aan, terwijl andere bronnen een temperatuur van 70 graden kunnen bereiken.

9. Cascate del Mulino – Italië

Cascate del Mulino

In de Italiaanse streek Toscane vind je het plaatsje Cascate del Mulino, waar ook de gelijknamige warmwaterbron te vinden is. Deze bron is beroemd doordat het warme water via allerlei kleine watervallen naar beneden stroomt, waarna natuurlijke inkepingen gevuld worden met water van 37 graden. Het water is bovendien gevuld met allerlei natuurlijke mineralen, waardoor veel mensen het als een spa zien.

8. Blood Pond – Japan

Blood Pond

Deze warmwaterbron heeft een lugubere naam die te danken is aan de kleur van het water. De bron is namelijk gevuld met rood water dat op een letterlijk bloedbad lijkt. Het water krijgt deze kleur doordat het veel ijzer bevat. De warmwaterbron is zo heet dat er constant stoom ontsnapt. Dat geeft dit bijzonder natuurfenomeen een wel heel onheilspellend uiterlijk.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Minerva Terrace – Verenigde Staten

Minerva Terrace

Je vindt deze warmwaterbron in het natuurpark Yellowstone, dat bekendstaat om zijn vele warmwaterbronnen en geisers. Ook hier wordt het water via kleine watervallen getransporteerd en ligt het op verschillende plateaus gemaakt van lijmsteen. Deze steen geeft de bron meteen een grillig uiterlijk. Toeristen genieten van een mooi uitzicht, want de natuurlijke vorm van de warmwaterbron zorgt ervoor dat er speciale looppaden zijn om het water van dichtbij te bekijken.

6. Takaragawa Onsen – Japan

Takaragawa Onsen

Ben je op zoek naar een mooie warmwaterbron om heerlijk tot rust te komen? Dan is de Takaragawa Onsen in Japan misschien wel de beste keuze. Deze warmwaterbron kijkt uit over een kabbelende rivier en bevindt zich tussen de Japanse bergen. Er wordt gedacht dat het water in deze bron helende kwaliteiten heeft. Zo denken bezoekers dat het huidirritaties, pijnlijke spieren en bloedcirculatieproblemen kan verhelpen. Het is dus niet gek dat deze warmwaterbron ontzettend populair is.

5. Blue Lagoon – IJslands

De Blue Lagoon is een kunstmatig meer. Door de ligging in een lavaveld wordt het meer op een natuurlijke wijze verwarmd. Het geothermische bad wordt gebruikt voor toeristen om zich even helemaal te ontspannen. De stoom komt van het water af terwijl je jezelf midden in de natuur onderdompelt. Maar er is meer. Er wordt gezegd dat er een helende werking van het water uit gaat. Dit komt door de vele mineralen die het water bevat. Deze mineralen zouden diverse huidziekten, zoals psoriasis, kunnen genezen. Ook als gewone toerist kun je genieten van het warme water dat een temperatuur van zo’n 39 graden heeft.

4. Grand Prismatic Spring – Verenigde Staten

Grand Prismatic Sprin

Ook de Grand Prismatic Spring maakt deel uit van natuurpark Yellowstone in de Verenigde Staten. Het bijzondere aan deze warmwaterbron is de kleur. Waar het midden van de bron prachtig blauw is, verkleurt de bron naar groen, geel en rood aan de randen. Dit heeft alles te maken met de vele mineralen die in het water en in de grond onder de warmwaterbron zitten.

3. Boiling Lake – Dominica

Boiling Lake - Dominica

Deze bijzondere warmwaterbron is te vinden op Dominica, een eiland in Caribische Zee. Het is de op één na grootste warmwaterbron ter wereld en ligt in nationaal park Morne Trois Pitons. De bron ziet er mysterieus uit, met groenblauw water dat omringd wordt door ruige rotsen. Het water is bovendien op kooktemperatuur, waardoor het constant bubbelt en bruist en een indrukwekkende stoomwolk creëert.

2. Frying Pan Lake – Nieuw-Zeeland

Frying Pan Lake

Dit is de grootste warmwaterbron ter wereld, met een breedte van maar liefst 200 meter. Het water heeft een hoge zuurgraad en is ongeveer tussen de 50 en 60 graden warm. Ook hier zie je vaak grote wolken stoom boven het water uitkomen, doordat het constant verdampt. Het meer is makkelijk te bezoeken, want het bevindt zich in natuurgebied Waimangu Volcanic Rift Valley, waar ook paden voor rolstoelgebruikers zijn.

1. Pamukkale – Turkije

Pamukkale

In het Turks betekent Pamukkale “kasteel van katoen”. Deze warmwaterbron heeft zijn naam dan ook te danken aan zijn bijzonder uiterlijk, met stralend witte plateaus die stuk voor stuk kleine zwembaden vormen. Het helderblauwe water ziet er nog mooier uit in deze witte rotsformatie. In totaal zijn er 17 verschillende plateaus met water, met een aangename temperatuur en ontzettend veel mineralen. Niet gek dat hier vele toeristen op af komen. Zwemmen in de baden is sinds 1988 echter verboden.