Grote kans dat wanneer je een tripje maakt naar een grote stad je ook even een bezoekje brengt aan een van de kerken van de stad. Vooral de Europese steden staan vol met prachtige kerken. De volgende tien zijn de meest beroemde en mag je absoluut niet missen bij een bezoekje aan de stad!

10. Haga Sofia – Istanboel

haga-sofia

Haga Sofia is gedurende zijn geschiedenis van honderden jaren eerst een orthodoxe kathedraal geweest, vervolgens een moskee en vandaag de dag is het een museum. Het huidige gebouw dateert uit het jaar 536, waarin keizer Justinianus opdracht gaf tot de bouw ervan, nadat een eerdere kerk op die plek in vlammen was opgegaan. De kerk is een van de eerste voorbeelden van Byzantijnse architectuur en diende lange tijd als kathedraal van Constantinopel. Tijdens het Ottomaanse rijk, in 1453, werd de Haga Sofia een moskee. Byzantijnse muurschilderingen werden verborgen en maakten plaats voor afbeeldingen van de namen van Allah, de profeet en de kaliefen. Ook werden er minaretten geplaatst. In 1934 werd Haga Sofia een museum, wat het vandaag de dag nog is.

9. Basiliek van San Marco – Venetië

Basiliek-van-San-Marco
foto: Nino Barbieri/Wikicommons

Met zijn hoogte van 43 meter en zijn breedte van 62 meter is de Basiliek van San Marco de grootse kerk en kathedraal van Venetië. De basiliek is gebouwd in de 11e eeuw en ligt op het San Marcoplein. In de kerk bevinden zich de overblijfselen van de heilige Sint Marcus. De basiliek is bijzonder fraai en heeft vijf koepels en vele prachtige beelden, waaronder van engelen. Binnen bevinden zich vele mozaïeken, vloeren van marmer en marmeren beelden van Maria en de apostelen. Er bevinden zich vijf koepels in de kerk, waaronder de doopkapel. Daarnaast is er een schatkamer met onder andere Byzantijns goud en zilver, verkregen tijdens een van de kruistochten. De kerk is gebouwd in Gotische stijl.

8. Heilig Grafkerk – Jeruzalem

jerusalem-kerk-SeanPavonePhoto
foto: SeanPavonePhoto / Shutterstock

De Heilig Grafkerk bevindt zich in de oude stad Jeruzalem. Deze christelijke kerk staat op de plek waarvan men gelooft dat Jezus er gekruisigd en begraven zou zijn. Al eeuwenlang komen gelovigen naar deze belangrijke plaats en in de loop der tijd hebben er vele kerken op deze plek gestaan. De huidige kerk is gebouwd in de 12e eeuw. In de kerk is een graftombe op de plek waar Jezus begraven zou zijn geweest. Bovendien zou het lichaam van Jezus vlak voor de ingang gebalsemd zijn; ook deze locatie wordt exact aangegeven. Onder de kerk zou bovendien het kruis van Jezus gestaan hebben. Voor gelovigen is deze locatie en de kerk zelf een belangrijk pelgrimsoord.

7. Geboortekerk – Bethlehem

Nativity-church-Bethlehem

De geboortekerk in Bethlehem is een kerk die gebouwd is op de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De kerk bevindt zich op de Westelijke Jordaanoever en is in 2012 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Al in het jaar 334 stond er een kerk op deze plek; deze kerk werd echter verwoest bij een brand. Het huidige gebouw stamt uit 565 en is gebouwd in opdracht van keizer Justinianus I. In de 19e eeuw is er een kerk aangebouwd, de Catharinakerk, die gebouwd is in neogotische stijl. Onder de oorspronkelijke uit de 6e eeuw stammende kerk bevindt zich een grot, waar een zilveren ster de exacte plek aanduidt waar Jezus geboren zou zijn.

6. St Paul’s Cathedral – Londen

St.-Pauls-Cathedral

St. Paul’s Cathedral is een imposante kerk in de binnenstad van Londen. Met zijn koepel met een hoogte van 108 meter domineerde deze kerk lange tijd de skyline van Londen. Al in de 7e eeuw bestond er een St. Paul’s Cathedral, maar het oorspronkelijke gebouw werd meerdere malen verwoest, geplunderd en herbouwd. De kathedraal raakte in verval en zou in de 17e eeuw worden gesloopt. In 1675 werd echter begonnen met de bouw van de huidige kathedraal, die in 1710 voltooid werd. De kerk is gebouwd in barokstijl en kent een grote crypte met veel gedenktekens. Daarnaast zijn er drie galerijen, waaronder de beroemde Fluistergalerij, waar men elkaar langs een muur op grote afstand kan verstaan.

5. Westminster Abbey – Londen

Westminster-Abbey

Westminster Abbey is een kerk in Londen, gebouwd in de 11e eeuw. Deze Gotische kerk is een van de bekendste gebouwen van Londen en is een belangrijke toeristische trekpleister. Vanaf 1100 hebben in deze kathedraal vele huwelijken, kroningen en begrafenissen plaatsgevonden. In de kerk hebben veel bijzettingen plaatsgevonden: onder andere Willem III van Oranje en diens vrouw Maria II Stuart. In de zogenoemde Poets Corner liggen belangrijke schrijvers en poëten, zoals de middeleeuwse schrijver Geoffrey Chaucer. Vanaf 1579 tot de 19e eeuw fungeerde Westminster Abbey als school: de officiële naam van het gebouw, The Collegiate Church of St Peter, herinnert hier nu nog aan.

4. Sint-Pietersbasiliek

Basilica-di-San-Pietro

Deze wereldberoemde katholieke kerk staat aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, Rome. Gebouwd tussen 1506 en 1626 op de plaats waar volgens de overlevering Petrus gekruisigd en begraven werd, functioneert de kerk vandaag de dag als een bedevaartsoord voor veel gelovigen. Met een hoogte van 138 meter was het tot 1989 de grootste kerk ter wereld. De indrukwekkende en gigantische koepel werd in 1547 door Michelangelo ontworpen. De Sint-Pietersbasiliek wordt dagelijks bezocht en maakt enorm veel indruk door zijn grootte, zijn prachtige interieur met beelden en praalgraven en zijn imposante koepel. De paus geeft in deze kerk tevens zijn zegeningen en toespraken met Kerst en Pasen.

3. Notre Dame – Parijs

Notre-dam

De Notre Dame is de bekendste kathedraal van Frankrijk en staat in hartje Parijs. Met de bouw van deze kathedraal, in vroeg Gotische stijl, werd begonnen in 1163. In het jaar 1345 was de kerk voltooid. In de Notre dame bevinden zich enkele belangrijke relikwieën van Christus, zoals een stuk uit het kruis waarmee hij gekruisigd werd en de doornenkroon. De kathedraal heeft te lijden gehad onder de Franse Revolutie; zo werden er tientallen kunstwerken gestolen en vernield. De kerk heeft om deze reden een 23 jaar durende restauratie gehad. De kathedraal is zowel van binnen als van buiten imposant, met onder andere een groot orgel, torens en uit de middeleeuwen stammende waterspuwers. In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre Dame.

2. Pokrovkathedraal – Moskou

St.-Basil-Cathedral

Deze orthodoxe kathedraal staat midden op het beroemde Rode Plein in Moskou. Gebouwd tussen 1555 en 1561 in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, is deze kerk een wereldberoemde attractie in Rusland geworden. Om de kerk tegen de bolsjewieken en Jozef Stalin te beschermen, werden in 1929 de klokken eraf gehaald en werd het gebouw omgedoopt tot museum. Stalin wilde het Rode Plein schoonvegen van kerken; daarnaast hinderde de kathedraal hem omdat deze met parades in de weg stond. Men wilde de kathedraal dan ook slopen, maar kwam hier later, onder andere door protesten, op terug. Pas in de jaren ’90 werden de klokken teruggehangen en werden er weer af en toe diensten gehouden.

1. Sagrada Familia – Barcelona

Sagrada-Familia-Migel

Deze wereldberoemde Spaanse basiliek, te vinden in Barcelona, werd ontworpen door de architect Anton Gaudí. De kerk staat ook wel bekend als “de kerk die niet af is”. De bouw is begonnen in 1882, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog volop gebouwd aan deze imposante katholieke kerk. Veel van Gaudí’s oorspronkelijke ontwerpen en maquettes zijn verloren gegaan, zodat de bouw vertraagd werd. Delen van de kerk die nog in aanbouw zijn, zijn onder andere een 170 meter hoge toren tussen vier kleinere torens: deze stellen Christus tussen de evangelisten voor. Ook krijgt de Sagrada Familia drie façades die de geboorte, de glorie en het lijden van Christus voorstellen. De opleveringsdatum staat momenteel op het jaar 2026