Doe maar is al lange tijd één van de meest bekende Nederlandstalige popgroepen in Nederland. Officieel bestond de popgroep van 1978 tot 1984, maar telkens kwam de band terug met een reeks reünieconcerten met oude en nieuwe nummers, waardoor de band dus eigenlijk nog steeds bestaat. Invloeden van reggae, punk en spa werden door de band gecombineerd tot Nederpop. De groep bestaat momenteel uit Henny Vrienten (zang en basgitaar), Ernst Jansz (zang en toetsen), Joost Belinfante (zang, basgitaar en bijgeluiden), Jan Hendriks (gitaar) en René van Collem (slagwerk). Oud-leden van de band zijn Piet Dekker, Jan Pijnenburg en Carel Copier. Ook in het jaar 2016 was er een reünieconcert van Doe Maar, nog steeds populair. Hier is de Top 10 Doe Maar liedjes. De lijst is subjectief uitgekozen. Het kan dus zijn dat je van mening verschilt.

10. 1 Nacht Alleen

Het nummer ‘1 Nacht alleen’ kwam uit in het jaar 1983. De hoogste positie die het behaalde is de 6e in de Single Top 100 en de 11e in de Nederlandse Top 40.

9. De bom

Eén van de meest populaire liedjes tijdens de begin jaren van Doe Maar is ‘De Bom’, 1982. De tekst gaat over wat je allemaal nog moet doen ‘voordat de bom valt’. Het werd geschreven door keyboardspeler Ernst Jansz als reactie op de Koude Oorlog. De Amerikaanse regering stelde op dat moment voor om kruisraketten te gaan plaatsen in Nederland. Op het No Nukes festival, dat gehouden werd als protest tegen het oplopen van kernbewapening, werd het nummer voor het eerst ten gehore gebracht. Later werd de tekst aangepast door Henny Vrienten (zanger, bassist en componist). Het definitieve nummer stond 5 weken lang op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en ook in de Single Top 100 behaalde het de hoogste positie. Ook in België was het nummer een groot succes. Ernst Jansz zei over het succes: Als Henny er niet aangezeten had, wat het geen hit geworden’. Ook nu is ‘De Bom’ nog populair. Het nummer staat al jarenlang in de Radio 2 Top 2000.

8. Doris Day

Al in het jaar 1981 verscheen ‘Doris Day’. Het nummer werd echter pas een succes in het jaar 1982. Toen behaalde het de 9e positie in zowel de Nederlandse Top 40 als de Single Top 100. Met dit nummer behaalde Doe Maar zijn definitieve doorbraak.

7. Nederwiet

https://www.youtube.com/watch?v=ZAsdobkTpk0

In het jaar 1981 kwam het nummer ‘Nederwiet’ uit. Het nummer staat op het eerste succesvolle album van Doe Maar, namelijk ‘Skunk’. Het werd geschreven door gastmuzikant Joost Belifante. Het gaat over de verschillende stadia, die worden doorlopen tijdens het productieproces van nederwiet. Opvallend is dat dit lied bijna 7 minuten duurt. In de aanloop naar het hoofdonderwerp, het productieproces, wordt er gesproken over kraaien, kanaries, meeuwen, mussen en andere vogels, die niks anders doen dan ‘Twiet, twiet, twiet, twiet’. Uiteindelijk wordt de koppeling gemaakt naar Nederwiet.

6. Pa

In 1983 kwam Doe Maar met het liedje ‘Pa’. Het nummer heeft 2 weken op de nummer 1 gestaan in de Nederlandse Top 40. Ook in de Single Top 100 behaalde het deze positie. ‘Pa’ werd de alarmschijf en behaalde ook succes in België. ‘Pa’ staat al jarenlang in de Radio 2 Top 2000. Het liedje, waarin steeds hetzelfde deuntje op de achtergrond speelt, gaat over wat je als zoon allemaal moet van je vader. ‘knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen, kam je haren, recht je schouders, denk aan je tanden, blijf niet hangen, recht naar huis toe, spreek met twee woorden, stel je netjes voor, eet zoals het hoort en zeg u u u’. Maar. ‘Ik sta hier en ik zing, doe gewoon mijn ding, dat moet je accepteren’. ‘Ik weet niet waar ik sta, loop niemand achterna, maar doe de dingen die ik doe met mijn ogen dicht.

5. Belle Hélène

https://www.youtube.com/watch?v=FgGfr-YzLsc

Hoewel ‘Belle Hélèna’ niet in de Nederlandse Top 40 verscheen, behaalde het wel de 294e positie in de Radio Top 2000 van het jaar 2000. Ook in de jaren daarop kwam het nummer in deze lijst te staan. Het lied werd geschreven door Ernst Jansz en verscheen in 1982. ‘Belle Hélèna’ staat op het album ‘Doris Day’. Tot op heden is het een populair liedje. In het vrolijke liedje wordt de mooie Hélèna bezongen.

4. Tijd Genoeg

Het oude liedje ‘Tijd genoeg’ (1982) maakte deel uit van het bekende album ‘Doris Day’. Het nummer is geschreven door Ernst Jansz. Het verdrietige liedje gaat over de dagen die zo lang duren als je eenzaam bent en verlangt naar degene van wie je houdt. ‘Ze zeggen er is tijd tekort, ze zeggen dat het donker wordt, ze zeggen regen regen regen op je kop’. Maar, ‘Wat ook een ander zegt. Er is tijd genoeg. Voor jou, voor mij, voor iedereen.’

3. Liever Dan Lief

Tijdens het reünieconcert van 2012 kwam Doe Maar met het nieuwe liedje ‘Liever dan Lief’. Het liedje wordt gezongen samen met Gers Pardoel en werd de soundtrack van de Nederlandse film ‘Alles is Familie’. Het nummer behaalde de nummer 5 positie in de Single Top 100 en de nummer 5 positie in de Nederlandse Top 40. Hierin stond ‘Liever dan Lief’ 17 weken lang. Zeer bekend in het nummer is de regel ‘Jij past beter bij beter bij beter bij beter bij mij, want ik ben liever dan liever dan liever dan liever dan hij.’

2. Is Dit Alles

https://www.youtube.com/watch?v=8GrGVsQSonk

Het nummer ‘Is dit alles’ werd uitgebracht in het jaar 1982. De hoogste positie die het behaalde is de 7e in de Single Top 100 en de 9e in de Nederlandse Top 40. Ook verschijnt het nummer tot op heden elk jaar in de Radio Top 2000. De hoogste positie die het hier haalde is de 326e. De regel ‘Is dit alles, is dit alles, is dit alles, oehoehoehoeh. Is dit alles dat er is.’ komt vaak voor in het nummer en is zeer bekend.

1. 32 Jaar

Het allerbekendste nummer van Doe Maar is met kop en schouders ’32 jaar’, ook wel bekend onder de naam ‘Sinds 1 dag of 2’. Dit laatste zou eigenlijk de naam worden van het nummer, maar op aanraden van discjockey Frits Spits werd de naam veranderd. ’32 jaar’, afkomstig uit het jaar 1981, is het allereerste liedje van Doe Maar dat in de hitlijsten verscheen. De hoogste positie die het toen behaalde was de 21e in de Single Top 100 en de 29e in de Nederlandse Top 40. Later, in 1991, werd de single nogmaals door Doe Maar uitgebracht, deze keer wel onder de naam ‘Sinds 1 dag of 2 (32 jaar)’. Opnieuw belandde het nummer in de hitlijsten, deze keer behaalde het positie 9 (Single Top 100) en 13 (Nederlandse Top 40). Ook in 1999 gebeurde dit weer, maar ditmaal zonder succes. Door Herman Brood en Henny Vrienten werd het nummer wel met succes gezongen in het jaar 1996, in de versie 50 jaar, op de 50ste verjaardag van Herman. Deze versie belandde weer in de hitlijsten. Het nummer werd later ook nog gecoverd door andere artiesten.