De goedlachse Brabantse Guus Meeuwis is niet meer weg te denken uit de Nederlandse artiestenwereld. Meeuwis brak door nadat hij in zijn studententijd tijdens een romantisch weekendje weg met zijn vriendin het nummer ‘Het is een nacht’ schreef. Het nummer werd ten gehore gebracht in het jaar 1994 voor het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof op het AHC-Studentensongfestival. Guus en zijn begeleidersgroep wonnen deze wedstrijd, waardoor de groep een platencontract kreeg aangeboden. Guus Meeuwis en Vagant was vanaf dit moment een feit. De band werd meteen populair. In 2001 stopten ze en begon Guus een zeer succesvolle solocarrière. Al zijn nummers schrijft Guus Meeuwis zelf, van luchtig tot gevoelig, maar altijd positief. Guus is naast zanger ook gitarist. Hier is de top 10 Guus Meeuwis liedjes.

10.’t Dondert en ’t Bliksemt

https://www.youtube.com/watch?v=W3T1v7d63Fo

Het feestnummer ’’t Dondert en ‘t Bliksemt’ kwam uit op 31 januari 1998. Het is een carnavalsnummer, feestelijke dansmuziek, die je gemakkelijk mee kunt schreeuwen. De inhoud van de tekst is dan ook zeer eenvoudig. Het gaat over meters bier. ‘’t is pompen of verzuipen dat is de enige manier’. en ‘Jalalalalalalala’. Het nummer behaalde de nummer 12 positie in de Nederlandse Top 40 en belandde op nummer 15 in de single Top 100.

9. Het Kan Hier Zo Mooi Zijn

Op 22 maart 2013 verscheen het nummer ‘Het kan hier zo mooi zijn’. Het is afkomstig van het gelijknamige album. Het gevoelige, vrolijke liedje gaat over hoe mooi het leven kan zijn als je goed om je heen blijft kijken, als je let op alle kleine mooie dingen ‘tussen de regels door’, als je niet bij de pakken neer gaat zitten en dingen aanpakt. De hoogste notering die het nummer behaalde in de Nederlandse Top 40 is de 26e. Het nummer haalde dus niet meteen veel succes. Het album deed het wel goed. Al op de dag dat het uitkwam, 10 mei 2013, ontving Meeuwis een gouden plaat, omdat er 25000 exemplaren waren verkocht.

8. Per Spoor (Kedeng Kedeng)

https://www.youtube.com/watch?v=XpbTI4zN1FY

Het vrolijke liedje ‘Per Spoor’ is een zeer populair nummer dat velen van ons van begin tot eind mee kunnen zingen. Vooral het deuntje ‘Kedengedeng, kedengedeng, kedengedeng, oehoeh!’ is een bekend stukje. Het nummer kwam uit in het jaar 1996. Het behaalde de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40. Het bleef daar 4 weken staan. In de Single Top 100 behaalde het nummer positie 4.

7. Proosten

In 2007 kwam het nummer ‘Proosten’ uit. Het is een zeer blij, positief liedje. Zeer luchtig, maar toch ook met diepgang. ‘Laten we proosten op het leven’. ‘Want het lijkt wel of we allemaal vergeten zijn hoe je lachen moet.’ In de Single Top 100 stond het nummer een week op nummer 1. In de Nederlandse Top 40 was de hoogste positie de nummer 3.

6. De Weg

Dit zeer verdrietige liedje, afkomstig uit 2005, gaat over een geliefde die er niet meer is. Ze heeft gestreden tegen het leven, maar bleef krachtig. Haar mooie karakter wordt in het nummer beschreven en het gemis. ‘De Weg’ kwam op nummer 7 in de Nederlandse Top 40 en op nummer 8 in de Single Top 100 te staan. Een populair liedje op begrafenissen

5. Tranen Gelachen

https://www.youtube.com/watch?v=t5-2vYOr1rE

Een zeer bekend nummer van Guus Meeuwis is ‘Tranen Gelachen’. Het nummer kwam uit in de zomer van 2008. Het behaalde al heel snel de nummer 1 posities in de Nederlandse Top 40 en de Single Top 100. Het gaat over ‘de mannen van toen’, over een zeer vertrouwde ontmoeting met vrienden van vroeger. Ze veranderen nooit. ‘Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en ten slotte tevreden het licht uit gedaan.’

4. Dat Komt Door Jou

Het zeer gevoelige liedje ‘Dat komt door jou’ (2009), gaat over de liefde voor een vrouw. Het begint heel rustig en zacht. ‘En ik weet dat ik straks zonder, veel te bang en veel te min ben en niet door wil zingen.’ Het tempo en volume wordt opgevoerd en de blijdschap neemt toe. ‘Als ik de dag en nacht met jou mag en die twee voorbij gaan, terwijl heel de wereld weg kijkt, dan hou ik je vast’. ‘Jouw hart zit heel dicht bij mij, jou hart zit heel diep in mij.’ ‘Dat komt door jou!’ Dit nummer behaalde de 11e positie in de Nederlandse Top 40. In de Single Top 100 kwam het op nummer 4 te staan.

3. Het is een nacht

https://www.youtube.com/watch?v=Op1gdmDjDL4

De grote doorbraak van Guus Meeuwis is tot stand gekomen door het nummer ‘Het is een nacht’ in het jaar 1994. Met dit nummer won hij samen met zijn begeleidersgroep het AHC-Studentensongfestival, waardoor de groep een platencontract ontving en de band Guus Meeuwis en Vagant ontstond. Guus heeft de tekst van het liedje geschreven tijdens een weekendje weg met zijn vriendin Valérie. Het gaat over een geweldige nacht ‘die je normaal alleen films ziet, die wordt bezongen in het mooiste lied.’ Na het grote succes op het songfestival werd het nummer in 1995 uitgebracht op single. Het stond maar liefst 7 weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en ook in de Single Top 100 behaalde het deze positie. Het werd de Alarmschijf, hit van het jaar en bestverkochte single van 1995. De carrière van Guus kon met dit enorme succes echt niet meer stuk.

2. Geef mij je Angst

Het nummer ‘Geef mij je angst’ is oorspronkelijk van André Hazes. Rachel, de weduwe van André, vroeg aan Guus of hij het nummer wilde zingen tijdens de afscheidsplechtigheid van André Hazes. Daarna steeg het nummer al snel naar de 1e posities van de Nederlandse Top 40 en de Single Top 100. ‘Geef mij je angst’ is een zeer gevoelig liedje over de liefde.

1. Brabant

Guus Meeuwis is een Brabander in hart en nieren. Hij schreef een liedje over zijn heimwee naar Brabant. ‘Ik mis hier de warmte van een dorpscafé, van de aanspraak van mensen met de zachte G, ik mis zelfs het zeiken op alles om niets’. ‘En dan denk ik aan Brabant, want daar Brandt nog licht.’ Guus schreef het nummer toen hij in Moskou was. Het nummer kwam uit in 2003. Vooral in Brabant was het enorm populair. Op Koninginnedag werd het nummer uit volle borst meegezongen toen Koningin Beatrix een bezoek bracht aan de Markt in ’s-Hertogenbosch. In de rest van Nederland sloeg het nummer niet meteen aan. Het behaalde plek 28 in de Single Top 100, maar verscheen niet in de Nederlandse Top 40. Later werd het wel een heel bekend nummer.