Top 10 Beste Horror Films van de laatste 10 jaar

In het donker een goede horrorfilm kijken is een van de fijnste filmervaringen. De afgelopen tien jaar heeft het genre weer nieuw bloed gekregen. Tien films met bovennatuurlijke krachten, sinistere moordenaars en duistere eindes waarvan je onrustig gaat slapen.

10. [REC] (2007)

REC

Het Spaanse [REC] past in de traditie van horrorfilms die je als toeschouwer volgt door de camera van een hoofdpersoon. Dit keer gaat de cameraman samen met een televisiereporter op bezoek bij de brandweer van Barcelona. Wanneer de brandweer moet uitrukken komen ze terecht in een appartement waar een virusinfectie heerst. Wie gebeten wordt, verandert in een gewelddadige maniak. Het zijn er meer dan het duo in eerste instantie verwacht. Kunnen zij nog uit het gebouw ontsnappen? En waar komt het virus vandaan? De film kende al twee vervolgen en het vierde deel komt dit jaar nog uit.

9. Haute Tension (2003)

Haute Tension (2003)

De Fransman Alexandre Aja is een liefhebber van de ouderwetse slasherfilm waarin een psychopaat een voor een mensen vermoord. Met Haute Tension maakte hij zijn eigen, uiterst gewelddadige, versie. Twee vriendinnen, Marie en Alex, bezoeken de familie van Alex. ’s Nachts hoort Marie dat iemand aanbelt en de vader de deur opent. Dat had hij beter niet kunnen doen. Een seriemoordenaar begint de familie uit te moorden en ontvoert uiteindelijk Alex. In een uiterste krachtsinspanning zal Marie proberen haar te bevrijden. Maar zullen ze ook achter de ware identiteit van de moordenaar komen? Aja zette met Haute Tension een nieuwe standaard voor gruwelijke verminkingen.

8. Insidious (2011)

Insidious (2011)

Wanneer een gezin in hun nieuwe huis gaat wonen, kunnen ze hun geluk niet op. Totdat hun zoon Dalton van de zoldertrap valt en in een onverklaarbare coma terechtkomt. Al snel beginnen er paranormale verschijnselen op te treden. De familie besluit te verhuizen maar de verschijnselen blijven terugkeren. Een vriendin die gespecialiseerd is in paranormale activiteiten komt de zaak onderzoeken. Dalton blijkt met astrale projectie zijn lichaam te kunnen verlaten maar is verdwaald. Duistere geesten proberen zijn lege lichaam over te nemen om zo toegang te krijgen tot de gewone wereld. Een doodenge film met veel sinistere wendingen.

7. The Cabin in the Woods (2012)

The Cabin in the Woods

In de satirische horrorfilm The Cabin in the Woods wordt veel gebruik gemaakt van clichés die de klassieker Evil Dead introduceerde. Vijf studenten brengen een weekend door in een verlaten hut in een bos. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. In de kelder vinden zij een grote verzameling bizarre objecten waaronder een boek met spreuken. Allerlei moorddadige krachten worden losgelaten en de studenten proberen in paniek te vluchten. Ondertussen blijkt dat ze worden gemanipuleerd door een onderzoeksteam met duistere intenties. The Cabin in the Woods is een genot voor de liefhebber van klassieke horror die veel verwijzingen zal herkennen en kan genieten van bloedige moorden.

6. The Conjuring (2013)

The Conjuring

Een huis bezeten door geesten, niets is enger. Wanneer een familie met vijf dochters in hun nieuwe boerderij gaat wonen, weigert de hond naar binnen te gaan. Wat zou er achter de dichtgetimmerde deur van de kelder liggen? De moeder heeft de volgende dag een mysterieuze blauwe plek en de hond wordt dood gevonden. Het is het begin van spookachtige verschijningen. Geschrokken roepen de ouders de hulp in van de paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Walker (bekend van de waargebeurde Amityville Horror zaak.) Het huis blijkt vervloekt door een heks die er in 1863 zelfmoord pleegde. In tegenstelling tot veel van de huidige horrorfilms gebruikt The Conjuring weinig digitale effecten en doen een naargeestige sfeer en ouderwetse schrikeffecten het werk.

5. Kill List (2012)

Kill List (2012)

Wie na het eerste half uur van het Britse Kill List denkt per ongeluk een thriller te kijken in plaats van een horrorfilm wordt vergeven. Twee ex-soldaten besluiten bij terugkeer in Engeland werk te zoeken als huurmoordenaars. Wanneer ze een opdrachtgever ontmoeten geeft hij hun een lijst met drie slachtoffers. Bij de geoefende kijker moet als iets gaan dagen wanneer de opdrachtgever zichzelf en een van de soldaten in de hand snijdt. Een bloedcontract! De eerste twee doelwitten lijken een van de soldaten te herkennen en bedanken hem voordat ze worden vermoord. Langzaam worden ze in een samenzwering betrokken die occulte trekken vertoont. De Kill List een stijlvolle horrorfilm met veel mooie onverwachte wendingen en een duister einde.

4. Hostel (2005)

Hostel (2005)

Sadisme doet het altijd goed in een horrorfilm. In Hostel krijgt het een nieuwe intensiteit. Twee Amerikaanse rugzaktoeristen reizen met een IJslandse vriend door Europa. Een man vertelt ze dat in Slowakije veel mooie vrouwen wachten en ze besluiten het land te bezoeken. Ze vinden er inderdaad mooie vrouwen maar raken hun vriend kwijt. Voordat de Amerikanen kunnen vertrekken worden ze gedrogeerd. Een van hen wordt wakker in een martelkamer waar hij op gruwelijke wijze aan zijn eind komt. Wanneer de ander wakker wordt gaat hij op zoek naar zijn vermiste vriend wat zal leiden tot zenuwslopende avonturen en bloedige wraak. Hostel kreeg twee vervolgen die nooit het succes van de eerste film konden evenaren.

3. Låt Den Rätte Komma In (2008)

Låt Den Rätte Komma In

Låt Den Rätte Komma In, ook wel bekend als Let the Right One In, is een sfeervolle Zweedse vampierfilm die de doorbraak maakte naar een groot publiek. In de film raakt de verlegen tiener Oskar bevriend met het mysterieuze meisje Eli. Ze ontmoeten elkaar alleen ’s nachts. Langzaamaan begint het te dagen dat Eli een vampier is die samenwoont met een verzorger die haar van bloed voorziet. Eli geeft Oskar zelfvertrouwen om op te staan tegen de pestkoppen uit zijn klas. Maar die geven niet zo snel op en worden steeds wreder. Het zal leiden tot een grimmige climax. De film kreeg een Amerikaanse remake die sommige liefhebbers zelfs beter vinden dan het origineel.

2. Saw (2004)

Saw (2004)

Saw was een de succesvolste van de recente horrorfilms terwijl het met een bescheiden budget werd gedraaid. In Saw bedenkt een sadistische moordenaar met de bijnaam Jigsaw allerlei scenario’s waaruit door hem ontvoerde mensen moeten ontsnappen. De ontsnapping gaat altijd gepaard met pijn en wie niet meedoet, zal zeker sterven. Saw combineert zenuwslopende en pijnlijke ontsnappingen met veel sadistisch geweld. Bovendien kan door de complexe plotontwikkelingen iedereen wel Jigsaw zijn. Dankzij het succes kreeg Saw nog zes vervolgfilms van wisselende kwaliteit.

1. The Descent (2005)

The Descent (2005)

Claustrofobie is altijd een goed gegeven voor een horrorfilm. In het Britse The Descent raakt een groep vrouwelijke grotklimmers gevangen in een onbekend grottenstelsel wanneer een gang instort. Niemand weet waar ze zich bevinden want ze waren eigenlijk van plan om een andere grot te verkennen. Vanzelfsprekend raakt iemand gewond en onderling zijn er nog persoonlijke vetes uit te vechten. Nog problematischer zijn de vreemde mensachtige wezens die in de grotten wonen en niet gesteld zijn op indringers. Een voor een worden de vrouwen gedood, maar zijn de wezens hier verantwoordelijk voor of worden oude rekeningen vereffend? The Descent is een zenuwslopende variant van een bekend horrorthema, met natuurlijk genoeg verrassingen om de kijker op het verkeerde been te zetten. Of iemand werkelijk aan de grotten ontsnapt, wordt duidelijk in The Descent Part 2 dat zich twee dagen later afspeelt.

  1. Anoniem augustus 11, 2014
  2. Sophie augustus 12, 2014
  3. Anoniem mei 14, 2015
  4. daniel juli 20, 2015
  5. ERWillows december 29, 2015
  6. Anoniem november 16, 2016
  7. natalie januari 23, 2017
  8. Anoniem augustus 20, 2017
  9. daniel december 19, 2019
  10. Anoniem juni 11, 2020

  Jouw Reactie?