Live spelen geeft muziek een extra dimensie. Improvisatie kan bekende nummers totaal anders laten klinken. En dan zijn er liveacts die alles uit de kast halen met lichtshows, lasers of podiumopstellingen om een geweldige show neer te zetten. Wat zijn de tien beste liveacts aller tijden?

10. Bruce Springsteen

Bruce Springsteen en zijn E Street Band zal nooit opvallen door spectaculaire lichtshows of andere toeters en bellen. Springsteen houdt van marathonconcerten waarbij hij zijn publiek op een reis neemt. Geholpen door een groot aantal hits en een tomeloze inzet van zijn trouwe band.

9. Daft Punk

De wereldtournee van het Franse house-duo Daft Punk in 2007 zette een nieuwe standaard voor het moderne liveoptreden. Het duo overweldigde het vaak niets vermoedende publiek met een originele podiumopstelling waarbij ze zelf in de top van een piramide over de zaal uitkeken. De piramide bleek een ingenieuze lichtinstallatie te zijn die perfect was afgesteld op de krakers die Daft Punk op ongewone wijze combineerde.

8. Metallica

Metallica heeft altijd van live spelen gehouden. Vaak werd een album van de trashmetalband begeleid door niet een, maar twee wereldtoernee’s. Metallica houdt van uitpakken en concerten duren dan ook regelmatig langer dan drie uur waarbij de eeuwige fanfavoriet ‘Search and Destroy’ niet mag ontbreken. Dit natuurlijk op oorverdovend volume.

7. Queen

Queen bestond uit geweldige muzikanten die ondanks hun prachtig geproduceerde albums live een geweldige rockshow konden neerzetten. Dit alles werd natuurlijk naar een hoger niveau getild door de ultieme showman: Freddie Mercury. Als geen ander wist hij het publiek te bespelen en hier zelf van te genieten. Het optreden tijdens Live Aid (1985) waarbij Mercury het complete Wembley stadion laat meeklappen met ‘Radio Ga Ga’ wordt vaak gezien als een van de beste rockshows aller tijden.

6. Sly and the Family Stone

Sly and the Family Stone was een multiculturele band die een aanstekelijke mix van funk, soul en rock speelde. Eind jaren zestig kenden ze groot succes met liedjes als ‘Dance to the Music’ en ‘Everyday People’. Met zanger en toetsenist Sly Stone als vrolijk middelpunt groeide de band uit tot een zeer populaire liveband. Hun concert op Woodstock (1969) is een van de hoogtepunten van het legendarische festival. Het pure speelplezier van Sly and the Family Stone is daarna zelden geëvenaard.

5. The Doors

The Doors waren een van de sleutelbands van de jaren zestig. In vier jaar tijd groeiden zij uit tot iconen van een tijdperk. The Doors vonden eigenlijk het moderne rockconcert uit, waarbij veel aandacht werd besteed aan showelementen en een flink volume. Centraal hierbij stond natuurlijk de charismatische zanger Jim Morrison die van elk concert een ritueel wilde maken. Tegelijkertijd was hij vanwege zijn rebelse houding en alcoholconsumptie onberekenbaar waardoor een optreden van The Doors nooit hetzelfde was.

4. The Rolling Stones

The Rolling Stones begonnen ooit als bescheiden bluesbandje maar groeiden uit tot “The Greatest Rock and Roll Band in the World”. Bijna zes decennia lang staan ze op het podium en met die ervaring en een enorme verzameling krakers weet je natuurlijk een rockshow neer te zetten. Keith Richards speelt stoïcijns legendarische gitaarriffs als ‘Brown Sugar’ en ‘Start Me Up’, bijgestaan door de ritmes van de trouwe Charlie Watts. Maar het middelpunt van de belangstelling wordt altijd opgeëist door de onvermoeibare Mick Jagger die met zijn nerveuze bewegingen het publiek als geen ander weet te bespelen.

3. The Grateful Dead

The Grateful Dead zou in Nederland nooit echt doorbreken. In hun thuisland Amerika waren deze hippies echter een fenomeen. Onder leiding van gitarist Jerry Garcia zouden ze een buitengewone livereputatie opbouwen. Concerten duurden vaak uren dankzij nummers die werden uitgesponnen tot een veelvoud van hun originele lengte. Vooral het hypnotische ‘Dark Star’ kreeg hierbij een centrale rol in de sets toebedeeld. De liveoptredens van The Dead waren zo goed dat een hele levensstijl ontstond van Deadheads, fans die de band van optreden naar optreden volgden en bij voorkeur LSD slikten tijdens het concert. De groep was ook zeer vooruitstrevend op het gebied van bootlegs. Liefhebbers mochten concerten op tape opnemen waar vervolgens een levendige handel in ontstond. Een unieke band.

2. Prince

Prince was een geweldige studiomuzikant die in zijn Paisley Park studio vrijwel in zijn eentje albums vol speelde. Toch weerhield dit hem er niet van om live te vlammen bijvoorbeeld met zijn legendarische band The Revolution. Dankzij zijn grote productie en vele hits had hij na aantal jaar genoeg klassiekers om zijn optredens altijd anders in te richten. Op het bühne was hij onvermoeibaar en zijn fans kregen dan ook regelmatig waar voor hun geld met lange concerten. Als hij het op zijn heupen kreeg werd de gitaarsolo van ‘Purple Rain’ tot wel twintig minuten uitgerekt. Een onvoorspelbaar genie.

1. Jimi Hendrix Experience

Net als The Doors overlapte de carrière van gitarist Jimi Hendrix met het hoogtepunt van de jaren zestig. Toch leek het lange tijd moeilijk voor de verlegen Hendrix om een doorbraak te forceren. In Engeland wist hij een eigen stijl te ontwikkelen waar veel muzikanten, zoals bijvoorbeeld Paul McCartney, diep van onder de indruk raakten. Bij zijn terugkeer in Amerika speelde Jimi Hendrix op het hippiefestival van Monterey (1967). In een keer had Hendrix de aandacht toen hij tijdens het laatste nummer zijn gitaar in brand stak. De jaren daarna werd hij wereldberoemd dankzij zijn optredens waar hij gitaar met zijn tanden speelde, speakers kapot sloeg en ongehoorde klanken uit zijn Fender Stratocaster toverde. Als laatste act op Woodstock speelde hij een legendarische versie van het Amerikaanse volkslied waar hij zijn gitaar als vallende bommen liet klinken.

Lees ook over Jimi in de 10 van de Club van 27