10 Beste Nederlandse Wielrenners allertijden

Wielrenner, de sport van helden! In geen sport zijn de sporters zo ‘tastbaar’ als bij het fietsen. Ook Nederland heeft een flink aantal helden voortgebracht in de wielersport. Volgens ons zijn dit de tien beste. Uiteraard zijn lijstjes van de ‘beste sporter’ altijd subjectief, dus laat vooral weten of je het er wel of niet mee eens bent!

10. Wouter “Wout” Wagtmans

Wout Wagtmans
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Deze Nederlandse wielrenner, geboren in 1929 en overleden in 1994, bezorgde in de jaren ’50 de wielrensport enorme populariteit. Eerst was hij meer van het voetbal, totdat hij van zijn broer een racefiets kreeg. De liefde voor de wielersport was toen geboren. In 1947 werd hij amateur wielrenner en twee jaar later heeft hij die amateurstatus opgegeven omdat hij geld aangenomen had voor een overwinning. Wout was een wielrenner met veel bijnamen, waaronder Olijke Woutje en Dik Trom. Zijn debuut bij de Tour heeft hij al gauw opgegeven omdat hij geen ervaring had met het individualistische gedrag van het team. Een jaar later deed hij weer mee en hierop volgden nog meer jaren. Uiteindelijk heeft hij in totaal negentien dagen de gele trui (leiderstrui) mogen dragen en won hij vier etappes.

9. Jo de Roo

Jo de Roo
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Jo de Roo, geboren in 1937 in Zeeland, was van 1958 tot 1968 professioneel wielrenner. In 1964 en 1965 werd hij Nederlands Kampioen. Vier keer heeft hij meegedaan aan de ronde van Frankrijk en hij won drie etappes. Zelf beschouwt hij de Ronde van Lombardije van 1962 als hoogtepunt van zijn carrière. In dit jaar zat de Muro di Sormano ook nog in de toer: een gigantische klim met een stijgingspercentage dat kan uitschieten naar 20 procent! Jo had tijdens deze klim twee keer pech waardoor hij een enorme achterstand op liep, maar met een bijzondere spurt waren de anderen al snel kansloos.


8. Steven Rooks

Steven Rooks, geboren in 1960, was van 1982 tot 1995 een professional. Het jaar 1988 was een enorm succes voor hem, in dit jaar vocht hij voor de overwinning, werd uiteindelijk tweede maar hij won de etappe naar L’Alpe d’Huez. In datzelfde jaar is hij bekroond tot ‘sportman van het jaar’ in Nederland. Rooks is ondanks dat hij al een poos geen professional meer is, nog steeds bezig met de sport. De Nederlandse vrouwenploeg Dolmans-Boels Cycling Team is sinds dit jaar dan ook een sportief manager rijker, namelijk Rooks.

7. Erik Breukink

Erik Breukink
Eric HOUDAS

Erik Breukink, geboren op 1 april 1964, heeft in totaal 61 overwinningen op zijn naam staan, waaronder etappes in drie grote rondes. In 1990 werd hij derde in de ronde van Frankrijk en behaalde hier drie etappezeges. Een jaar later zijn hij en zijn team gestopt met de ronde van Frankrijk wegens voedselvergiftiging. Later bleek dat dit ging om een bacteriële besmetting te gaan die opgelopen was door het toedienen van een voedingssupplement voor mensen die niet voldoende vetstoffen binnen kunnen krijgen. Geen doping, maar wel een middel dat gebruikt kan worden als transportstof voor doping.. Van 1993 tot 1997 deed hij nog vier keer mee aan de tour, zonder bijzondere resultaten. In 1997 stopte hij zijn carrière als prof.


6. Gerrie Knetemann

Gerrie Knetemann
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Met zijn bijnaam ‘De Kneet’ was Gerrie Knetemann, geboren in 1951, een populaire wielrenner tijdens zijn beroepstijd in 1974-1989. Hij heeft 10 keer een etappe gewonnen in de tour en hij heeft 8 keer de gele trui mogen dragen. Deze eerste Nederlandse wielrenner die de grens van 50 km/h overschreed ging in 1974 bij de Franse Mercier ploeg, waar Joop Zoetemelk de kopman was. In datzelfde jaar werd hij eerste voor de Amstel Gold race. in 1983 viel hij tijdens een rit en er werd gevreesd voor zijn leven, maar hij kwam er bovenop. De Kneet stond bekend om zijn bijzondere uitdrukkingen zoals ‘hij zit te harken’. Hij overleed aan een longembolie na het onwel worden bij een mountainbike rit in Bergen in 2004.

5. Theo Middelkamp

Theo Middelkamp, geboren in 1914, was de eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won. Typisch was dat hij nog nooit in bergen had gereden. Uiteindelijk kreeg hij voor de Tour vijfduizend frank. “Ik kan van roem en eer niet leven,” was een bekende uitspraak van de populaire profwielrenner. Daarom besloot hij geen Tours meer te rijden, maar wielerkoersen in Vlaanderen te gaan rijden waarmee hij meer kon verdienen. In de oorlog is zijn carrière onderbroken geweest, omdat hij zijn geld verdiende met smokkel en hiervoor vast heeft gezeten. In 1947 werd Middelkamp als eerste Nederlander wereldkampioen. Hij is in totaal vier keer Nederlands kampioen geworden. In 1951 stopte hij met wielrennen en begon een eigen café.


4. Jan Raas

Jan Raas
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Jan Raas, geboren in 1952, was van 1975 tot 1985 beroepswielrenner. Vijf keer won Raas de Amstel Gold Race, hij won tien etappes in de ronde van Frankrijk en werd in 1979 wereldkampioen. Hij stond bekend om zijn taalgebruik, niemand kon vloeken als Jan Raas. Als je naar de kopgroep sprong waar Jan Raas in reed, ‘kreeg je meer scheldwoorden over je heen dan een Gilles de la Tourette-begeleider op een slechte dag’. In 1978 won Raas de proloog van de Tour, maar hij mocht niet starten in de gele trui omdat de regen de koers gevaarlijk gemaakt zou hebben voor de renners. De volgende dag won hij de etappe, waardoor hij uiteindelijk nog in de gele trui mocht starten. In het jaar 1985 is hij ploegleider geworden.

3. Hennie Kuiper

Hennie Kuiper
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Van 1973 tot 1988 was Hennie Kuiper (geboren in 1949) professioneel wielrenner en daarna tot 1996 ploegleider. Hij heeft een indrukwekkende erelijst met daarop overwinningen als twee keer 2e in het eindklassement van de Tour en hij won ook twee keer de etappe naar l’Alpe d’Huez. In de gele trui is hij echter nog nooit gestart. Hij won ook als enige Nederlander vier grote klassiekers, namelijk de Ronde van Lombardije, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. “Wielrennen is eerst het bord van je tegenstander leegeten voordat je aan je eigen bord begint,” is een bekende uitspraak van Kuiper. Hij is Olympisch- én wereldkampioen geweest, iets wat niet veel renners kunnen zeggen.

2. Jan Janssen

Jan Jansen
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Jan Janssen was actief als professioneel wielrenner van 1962 tot 1973. Zijn bijnaam was de Professor en in totaal heeft hij 115 overwinningen behaald in zijn carrière. Hij heeft als eerste Nederlander de Tour de France gewonnen en won het jaar daarvoor ook als eerste Nederlander de Ronde van Spanje. Hij heeft drie keer de groene trui gewonnen en won ook zeven Tour etappes. De succesvolle renner begon na zijn carrière een fietsenfabriek waar fietsen onder zijn naam worden geproduceerd. Er wordt ook elk jaar nog de Jan Janssen Classic gereden in Wageningen.

1. Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk
BastienM

Tijdens het Gala ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNWU is Joop Zoetmelk officieel gekozen als beste Nederlandse renner aller tijden. Zijn bijnaam was ‘de eeuwige tweede’, omdat hij maar liefst zes keer tweede is geworden voordat hij de Tour gewonnen had. Hij belandde van de zestien deelnames aan de Tour de France vaak in de top 10, en in 1980 was hij na Jan Janssen, de tweede Nederlandse tourwinnaar. Het jaar ervoor had hij de Vuelta al op zijn naam geschreven. Naast presteren in de grote rondes heeft Zoetemelk ook vele klassiekers op zijn naam geschreven, onder andere de Waalse Pijl, Tirreno-Adriatico, de Amster Gold Race en Parijs-Nice zelfs driemaal.

  1. Wilfred Luijckx juni 8, 2013
  2. Thijs juni 12, 2013
  3. Guido Van C oktober 3, 2013
  4. theo november 30, 2013
  5. BEM augustus 17, 2014
  6. leo brekelmans oktober 18, 2014
  7. Piet Kessels januari 14, 2015
  8. MEES van den BOSCH oktober 30, 2015
   • joop rutte december 5, 2018
  9. Henk van Der Loo juli 7, 2016
  10. Jan Manders augustus 1, 2016
  11. Muunke december 30, 2016
  12. Martin juli 9, 2017
  13. Simon van Hoeve augustus 13, 2017
  14. M. Thijssen augustus 20, 2017
  15. Richard Hofmeijer mei 16, 2018
  16. Anoniem juli 29, 2018
  17. Roekoe januari 30, 2020

  Jouw Reactie?