Altijd leuk, muziek lijstjes, deze keer niet de 10 beste, of de 10 meest verkochte, maar 10 hele bijzonder records in de muziek.

Langste Liedje

Wij vinden de liedje van 3 minuten lang van Justin Bieber ondragelijk lang, maar er zijn liedje die echt lang zijn. En nee, dan hebben we het niet over Deep Purple of Meatloaf nummers. Het langste nummer is (en wordt) “longplayer”. Als het goed is gaat dit liedje 1000 jaar duren. Het nummer is begonnen op 1 januari van 2000, en duurt tot 31 december 2999. Het nummer is gebaseerd op een Tibetaans stuk muziek van net iets meer dan 20 minuten, een computer genereerd steeds verschillende variaties.
Soms worden er delen live gespeeld, maar de computer kan het ook overnemen:

Wil je weten hoe lang het nummer nu al speelt? Je kan het vinden op de website van Longplayer.

Snelste Rapper

De Amerikaanse rapper Rebel XD is de snelste rapper van de wereld. Hij heeft in zijn leven het record al meerdere malen verbeterd. In 1993 kwam hij voor het eerst in de Guinness Book of World Records 673 lettergrepen in 54.9 seconde, in 1998 684 lettergrepen in 54.5 seconden, en tien jaar later in 2008 zelfs 852 lettergrepen in 42.2 seconde. Hoe dat klinkt?

Laagste Noot

Ja, ook hiervoor is een plekje te verkrijgen in het Guinness book. Het record staat op naam van Roger Menees, deze gospel zanger haalde een lage Fis majeur. Mooi klinkt de noot niet, hij haalt deze toon door zijn stembanden zo langzaam mogelijk te laten trillen, hier haalt hij 3 trillingen per seconde:

Hoogste Noot

En natuurlijk is er dan ook een record voor de hoogste noot ooit gehaald, die van de man vonden wij het spannendst.

Langste Noot

Iedereen probeert wel eens om een noot heel lang vast te houden, de meeste mensen happen al snel naar adem, niet Richard Fink IV. In 2009 zong hij een noot 1 minuut en 43 seconde achter elkaar:

Grootste Publiek

De meeste zangers zijn al blij als ze Ahoy vol krijgen. Rod Steward niet, op het Copacabana strand in Rio de Janeiro trad bij op voor 3.5 miljoen mensen tijdens een oudejaars concert.

Best verkochte Single aller tijden

Met meer dan 50 miljoen exemplaren is White Christmas van Bing Crosby de meest verkochte single allertijden.

Snelste Gitaar speler

In 2011 haalde de Braziliaanse elektrisch gitaarspeler 750 aanslagen in 1 minuut, een dik record. Het record stond op naar van John Taylor met 600 aanslagen.

De Luidste band

Tja, er is misschien nog wel eens harder geluid geproduceerd waar niet wordt gemeten, maar het record staat officieel op naam van KISS. In 2009 bij een concert in Canada werd er 136 dB gemeten.

Langste concert ooit

Je moet er zin in hebben, een concert van 27 uur. In 2009 deed Chilly Gonzales dit: