De Marianentrog is een indrukwekkend stukje natuur. Deze trog heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen Marianen en heeft een diepte van maar liefst 11 kilometer. Dat maakt het het diepste stuk oceaan dat tot nu toe is ontdekt. Deze indrukwekkende diepte zorgt ervoor dat er wat bijzondere dieren in de Marianentrog leven. Wil je weten welke? Je leest het in de top 10 bizarre dieren die in de Marianentrog leven.
10. Dumbo-octopus

Deze octopus lijkt rechtstreeks uit een tekenfilm te komen. Hij heeft niet alleen grote flaporen op zijn kop, maar ook opvallend grote ogen en een klein tuitmondje. Ondanks zijn schattige uiterlijk kan de Dumbo-octopus op een diepte van maar liefst 3.900 meter overleven. Ze hebben natuurlijk acht tentakels, maar deze zijn allemaal met elkaar verbonden. In tegenstelling tot veel andere octopussen kauwen ze niet op hun prooien. De Dombo-octopus kiest ervoor om zijn prooi gewoon in zijn geheel door te slikken.
9. Hemelkijkers
Deze vissen worden ook wel spookvissen genoemd, wat te danken is aan hun doorzichtige kop. In deze kop zie je twee ogen die constant naar boven gericht zijn, waardoor de hemelkijker het silhouet van prooien kan zien. Deze dieren werden pas in 1939 ontdekt, maar het was lastig om ze te onderzoeken. Hun lichaam raakt namelijk beschadigd door de grote wisseling in druk wanneer ze van diep in de oceaan naar de oppervlakte worden gehaald. Tegenwoordig zijn er gelukkig speciale apparaten waarmee onderzoekers de Marianentrog op afstand kunnen onderzoeken.
8. Benthocodon
Kwallen zijn veelvoorkomende dieren in de oceaan, waarbij een groot deel vooral aan de oppervlakte van het water leeft. De benthocodon doet het net even anders. Deze dieren leven namelijk liever op een diepte van ongeveer 750 meter, net op de zeebodem. Het zijn kleine kwallen met een bolle bovenkant, die ook wel een bel wordt genoemd. Hier zitten meer dan 1.500 piepkleine tentakels aan vast. Met behulp van deze tentakels kan de kwal door het water bewegen. Terwijl veel kwallen doorzichtig zijn, heeft de benthocodon een felle, rode kleur.
7. Diepzee draakvis
Deze draakvis is zeker geen lieverdje. Hij heeft grote tanden en een angstaanjagende kop. Het lichaam van de dieren lijkt op een paling. Ze worden 15 centimeter lang en leven met gemak op 1.800 meter diepte. Hier is het water pikzwart en ijskoud, maar de draakvis kan lichtgeven in het donker. Dankzij speciale chemische reacties krijgt hij een mooie gloed in het water. Hij gebruikt deze gloed om andere vissen te lokken, die denken dat ze een makkelijke prooi gevonden hebben. Zodra ze in de buurt komen, gebruikt de draakvis zijn vlijmscherpe tanden om zijn hapje op te eten.
6. Zwarte zeeduivel
Een dier dat een duivel wordt genoemd is hoe dan ook een engerd. Dat geldt zeker voor de zwarte zeeduivel, een dier met scherpe tanden en een grote lichtgevende hengel op zijn kop. Deze hengel geeft licht, waardoor kleine vissen gelokt worden. dat maakt het een stuk makkelijker om prooien te vangen. De dieren hebben ook een bijzondere manier van voortplanten. Zodra een mannetje een vrouwtje heeft gevonden, bijt hij in haar zij, waardoor hij in haar lichaam smelt. Zo krijgt het vrouwtje eigenlijk een opslagplaats voor sperma, zodat ze zichzelf kan bevruchten.
5. Koboldhaai
Dit dier lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. De dieren hebben een lange snuit die eruitziet als een scherp zwaard. Onder deze snuit zitten twee kaken met vlijmscherpe tanden. Beide delen van zijn kop lijken bijna niet bij elkaar te passen. Deze haaien zijn bovendien niet grijs, maar hebben een roze tint. Het zijn ontzettend grote dieren, met een lengte van maar liefst 5,5 meter. Gelukkig is de kans klein dat je een koboldhaai in het wild tegenkomt, want deze beesten leven voornamelijk op een diepte van 900 meter.
4. Zombieworm
Officieel wordt dit dier de osedax genoemd, maar zombieworm is een toepasselijke naam. Deze dieren zijn in staat om botten van grote dieren op te eten, zoals walvisbotten. Ze scheiden een soort zuur uit, waardoor de botten gemakkelijk oplossen en opgegeten kunnen worden. De vrouwtjes zijn een stuk langer en verzamelen een harem aan mannetjeswormen op hun lichaam. De mannetjes bevruchten zo de vrouwtjes, waarna er een grote hoeveelheid eitjes wordt losgelaten in het water.
3. Argyropelecus hemigymnus

Wanneer je de bijtvis voorbij ziet zwemmen, lijkt het net alsof er een bijl door het water drijft. Er zijn 40 soorten bijtvissen, maar de Argyropelecus hemigymnus is een heel bijzonder type. Ze kunnen namelijk lichtgeven in het donker en zelfs de felheid van het licht beïnvloeden. Zo kunnen ze zich makkelijk camoufleren. De gigantische ogen van deze vis maken het beestje angstaanjagend. Gelukkig zijn de dieren maar 15 centimeter lang en zwemmen ze op een diepte van 1.500 meter. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je er een in het echt tegenkomt.
2. Franjehaai
Het lichaam van een paling en een kop die rechtstreeks van een dino lijkt te komen? Dat is de franjehaai. Deze haaiensoort heeft een lange geschiedenis, met een familie die al meer dan 80 miljoen jaar oud is. Hij heeft zijn naam te danken aan de kieuwen die zijn lichaam versieren. Hij heeft meer dan twintig rijen vlijmscherpe tanden, zodat hij iedere prooi makkelijk kan vernietigen. De dieren leven het liefste rond de zeebodem, maar verblijven ook op een diepte van 1.200 meter. Ze kunnen niet overleven aan de oppervlakte, omdat de druk hier te laag is voor hun lichaam.
1. Telescoop octopus
Op een diepte van 1.900 meter zwemt de telescoop octopus rond. Dit dier is een opvallende verschijning, want hij heeft een doorzichtig lichaam en zijn tentakels zien er bijna spookachtig uit. In dit doorzichtige lichaam zitten twee bijzondere ogen waar het dier zijn naam aan te danken heeft. De ogen steken namelijk een stuk uit en kunnen bovendien ronddraaien. Zo kunnen ze zelfs prooien spotten in de diepe duisternis van de Marianentrog.
1 reactie
leuk dat jullie dat weten ik heb er veel mee!