Wetenschappers blijven hun hoofd breken over vreemde natuurverschijnselen. Op heel wat plaatsen in de wereld komen zeldzame natuurlijke fenomenen voor. Bloedregen, zwervende stenen, onderzeese rivieren: allemaal zaken die de wetenschap voor een raadsel stellen! Hieronder een lijstje van 10 eigenaardige natuurverschijnselen op aarde.
De Catatumbobliksem in Venezuela
Thechemicalengineer/wikicommons
In Venezuela, waar de rivier Catatumbo in het meer Maracaibo stroomt, speelt er zich een bijzonder natuurlijk fenomeen af. Het bliksemt hier maar liefst 140 tot 160 dagen per jaar, 10 uur per dag! De bliksem is afkomstig van donderwolken op een hoogte van 5 kilometer. Het schouwspel kan vanaf een afstand van 150 kilometer waargenomen worden. De exacte oorzaak van het fenomeen is niet bekend, hoewel er diverse hypothesen de ronde doen. Sommige wetenschappers denken dat botsende warme en koude luchtstromen in de streek de oorzaak zijn. Anderen wijzen op de aanwezigheid van methaan en olie in het gebied, wat eveneens een rol zou spelen.
Een rivier onder de Zwarte Zee
Een rivier van zout water stroomt langs de bodem van de Zwarte Zee door de Bosporus. Dit werd ontdekt door wetenschappers van de universiteit van Leeds in 2010. Het water van de rivier stroomt met een snelheid van 6 kilometer per uur met een debiet van 22000 kubieke meter water per seconde. De onderzeese rivier is 60 kilometer lang, heeft een breedte van bijna één kilometer en stroomt op een diepte van 35 meter. Vreemd genoeg bevat deze onderzeese rivier ook watervallen en stroomversnellingen.
IJsstalactieten onder water
Bevroren ijsstalactieten in stromend water? Ze bestaan, en worden ook wel ‘ijsvingers van de dood’ genoemd. Een ijsstalactiet ontstaat wanneer supergekoeld pekelwater, afkomstig van ijsschotsen boven het wateroppervlak, in contact komt met warmer zeewater. Het supergekoeld zout water doet alles in zijn buurt bevriezen en zakt verder naar de bodem. Zo ontstaat een stalactiet van ijs. De condities moeten wel optimaal zijn: het water mag niet te diep zijn, de ijslaag mag niet bewegen, het pekelwater moet constant stromen en het omringende oceaanwater mag niet te zout zijn.
Bloedregen in Kerala
In de Indiase deelstaat Kerala regent het soms bloed. Geen echt bloed natuurlijk, maar het regenwater kleurt soms rood zodat het op bloed lijkt. Diverse hypothesen over de oorzaak werden naar voor gebracht, gaande van meteoorinslagen tot regen vervuild met rood stof uit de woestijn. Recente studies brachten aan het licht dat zwevende sporen van een algensoort het regenwater rood kleurden. Ook in Sri Lanka werd dit verschijnsel waargenomen.
Wandelende stenen
Hoe kan het dat zware stenen zich langzaam verplaatsen over de bodem van een woestijndal en duidelijke sporen in de grond achterlaten? Dergelijke fenomenen doen zich onder meer voor in Death Valley in Californië. De stenen bewegen vaak lange tijd in één richting, maar veranderen dan plots van richting of keren zelfs terug naar de plaats vanwaar ze vertrokken. In 2014 werd uiteindelijk een sluitende verklaring voor dit verschijnsel gevonden. De stenen zwerven door het woestijndal onder invloed van een stromend laagje smeltend ijs op de bodem. De steen komt in beweging door een plotse windvlaag en blijft bewegen zolang de wind krachtig genoeg blijft.
Vorstbloemen
Neen, met deze vorstbloemen bedoelen we niet de ijsfiguren die op een bevroren raam ontstaan. Vorstbloemen (in het Engels: frost flowers) komen ook in de natuur voor. Ze ontstaan wanneer de bodem niet meer bevroren is, maar de omringende lucht nog steeds ijskoud is. Door de lage omgevingstemperatuur zet het sap in de plant uit. Hierdoor ontstaan scheurtjes in de stengel van de plant, waardoor het sap naar buiten komt en bevriest. Zo verkrijg je ‘ijsplanten’ of ‘vorstbloemen’. Je vindt ze meestal in de vroege ochtend. Ze smelten snel wanneer de eerste zonnestralen de omgeving opwarmen.
Aurora of poollicht
Het is een prachtig natuurlijk fenomeen, de aurora of poollicht. Het poollicht komt alleen voor in de omgeving van de noordpool (het noorderlicht of aurora borealis) of zuidpool (het zuiderlicht of aurora australis). De aurora ontstaat wanneer de zonnewind het magnetische veld rond de aarde beïnvloedt. Geladen deeltjes zoals protonen en elektronen dringen binnen in de hogere lagen van de atmosfeer boven de polen. Dit gaat gepaard met het afgeven van licht, wat een spectaculair schouwspel oplevert.
Lenswolken
Een lenswolk (altocumulus lenticularis) is een wolk in de vorm van een lens, die zich ontwikkelt in de stratosfeer. Dergelijke wolken ontstaan wanneer de wind een obstakel ontmoet (een berg bijvoorbeeld), zodat er een stijgende luchtstroom ontstaat. Op een grotere hoogte koelt deze lucht af, het vocht in de lucht condenseert en vormt een lensvormige wolk. De wolk blijft meestal ter plaatse hangen. Lenswolken zouden een logische verklaring zijn voor diverse ufowaarnemingen.
Het Hessdalenlicht
De lichtbollen van Hessdalen (Noorwegen) zijn een spectaculair, maar onverklaard natuurlijk fenomeen. In de vallei van Hessdalen worden vaak vreemde ‘lichtbollen’ waargenomen. Soms hangen ze stil aan de hemel, soms bewegen ze aan een hoge snelheid. De lichtbollen kunnen de kleuren rood, geel of wit aannemen. Het verschijnsel doet zich zo’n 10 tot 20 keer per jaar voor. Diverse theorieën over hun ontstaan doen de ronde. Het aanwezige koper in de rotsen aan één zijde van de vallei en het zink en ijzer in de rotsen aan de andere zijde zou een soort batterij-effect in de hand werken, waardoor plasma in de lucht zou ontstaan. Een sluitende verklaring werd echter nog niet gevonden. Het zal je niet verbazen dat UFO’s er al vaak bijgehaald zijn als mogelijke verklaring.
Morning Glorywolken
Morning Glorywolken bestaan uit rolvormige wolken, die 1000 kilometer lang kunnen worden en een hoogte bereiken van 2 kilometer. Ze bewegen met een snelheid van 10 tot 20 meter per seconde en hangen slechts 100 tot 200 meter boven de grond. Het is een zeldzaam weerfenomeen dat overal ter wereld kan optreden. Ze komen vooral voor in de Golf van Carpentaria ten noorden van Australië. Hoe deze wolken ontstaan, is nog niet helemaal opgehelderd. In elk geval spelen samenvallende weerfactoren als luchtstromingen, vochtigheid en luchtdruk een rol.
9 reacties
lol
raar
leuk
j,ndcjhzerhuhedyhdhdfiughuioerfhouizerth
gaaafff
Super intressant voor mijn werkstuk
Succes!
wtf echt fucking raar ofzo bruh
Ik hoopte antwoorden voor MysteryQuest #3
Maar wel vet!