Wanneer je in Nederland naar een uitvaart gaat, weet je wat je over het algemeen moet verwachten. Je bent bekend met de lokale tradities en bent dus niet verbaasd wanneer iedereen zwart draagt, er misschien gebeden wordt en er verhaaltjes worden verteld over de overledene. Uitvaarten zien er op andere plekken in de wereld juist heel anders uit. Lees er meer over in deze 10 bizarre uitvaarttradities in de wereld.
10. Groene uitvaarten
Deze trend is op steeds meer plekken in de wereld te zien, ook in Nederland. Mensen vinden het belangrijk om op een milieuvriendelijke manier begraven te worden. Dat betekent dat ze niet met chemicaliën gebalsemd willen worden, maar ook dat ze in een makkelijk composteerbare kist begraven willen worden. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om zonder kist begraven te worden, waardoor ze zo min mogelijk materiaal verspillen aan hun uitvaart. Wil jij ook een bijzondere begrafenis? Controleer goed bij het uitvaartverzekering vergelijken of dit mogelijk is.
9. Fantasierijke kisten
Waar de gemiddelde Nederlandse grafkist een simpele vorm heeft en gemaakt is van neutraal hout, doen ze het in Ghana anders. Dit land staat bekend om zijn fantasierijke kisten. Mensen laten een kist maken die bij hun leven past, van hun werk tot hun favoriete hobby. Er worden kisten gemaakt in de vorm van auto’s, vissen, fototoestellen en nog veel meer. Allemaal rijkelijk beschilderd, zodat de overledene kan gaan op zijn of haar manier.
En Ghana staat sinds een paar jaar natuurlijk ook bekend om de dansende kistdragers. Iedereen kent ondertussen onderstaand viral filmpje wel:
8. Luchtbegrafenis
In landen als Mongolië is het boeddhisme erg populair. Binnen dit geloof wordt gedacht dat het lichaam van een overleden slechts een lege huls is. De ziel heeft het lichaam verlaten en wat overblijft is een huls die teruggegeven moet worden aan de aarde. Daarom worden lichamen van overledenen vaak naar een rustig gebied in de bergen gebracht, waar vogels en andere dieren het lichaam kunnen opeten. Zo keert de lege huls van de overledene terug naar de natuur.
7. Herbegrafenis
Binnen de meeste culturen wordt één keer afscheid genomen van het lichaam van de overledene, waarna diegene wordt begraven of gecremeerd. In Madagaskar is dat anders, want hier is de traditie van herbegrafenis (Famadihana) erg populair. Eens in de zeven jaar worden de graven van overleden familieleden geopend, waarna er uitgebreide feesten en ceremonies plaatsvinden. De lichamen worden besprenkeld met wijn of parfum, er wordt gedanst en er worden verhalen gedeeld over de overledenen.
6. Begrafenis met strippers
Denk je aan een uitvaart, dan denk je vast niet aan strippers. In Taiwan komt het voor dat exotische dansers deel uitmaken van een uitvaart. Een begrafenis wordt hier namelijk gezien als een moment om je rijkdom te laten zien. Daarom worden er vaak uitgebreide feestjes gevierd, meestal met luxe auto’s en grote wagens die in een stoet naar de begraafplaats rijden, soms voorzien van dansende strippers.
5. Extreem balsemen
Bij een open kist is het gebruikelijk dat de overledene gebalsemd wordt. Dit is een techniek waarbij het lichaam mooi bewaard blijft en minder snel vergaat, waardoor het ook nog na een paar dagen bezocht kan worden. Sommige mensen kiezen voor extreem balsemen. Dit is een speciale techniek waarbij de overledene ook geposeerd wordt, meestal in alledaagse situaties. Zo kunnen nabestaanden hun dierbare nog één keer in een normale omgeving zien, bijvoorbeeld tijdens een feestje.
4. Hangende kisten
Tijdens een bezoek aan landen als China, Indonesië en de Filipijnen kun je soms een bijzondere uitvaarttraditie spotten. Langs hoge kliffen hangen soms doodskisten, waarvan een aantal al meer dan honderd jaar oud is. Dit was een oude traditie waarbij mensen hun geliefden een mooie rustplaats wilden bieden. Het is niet meer gebruikelijk om een kist aan een klif te hangen, maar je kunt nog veel van deze bijzondere kisten zien.
3. Jazz begrafenis
De Amerikaanse stad New Orleans is de stad van de jazz. Het is dus niet gek dat deze muziek ook een rol speelt in traditionele begrafenissen in de stad. Sommige mensen kiezen voor een jazz begrafenis, waarbij een grote stoet mensen door de stad wandelt met een jazzband erbij. Ze dansen, huilen, feesten en troosten elkaar. Bij deze traditie wordt er niet alleen gerouwd, maar ook het leven gevierd.
2. Overledenen eten
De Yanomamö-indianen wonen in het Amazoneregenwoud en hebben een unieke manier om met overledenen om te gaan. Hun lichamen worden gecremeerd, waarna de as wordt opgegeten door leden van de groep. Het idee hierachter is dat de ziel van de overledene zo doorleeft in de lichamen van de anderen. De as wordt in een soep verwerkt en als een lokale delicatesse gezien.
1. Ruimtebegrafenis
Veel mensen hebben een diepe interesse in alles wat met de ruimte te maken heeft. Het is dus niet vreemd dat zij dromen van een uitvaart in de ruimte. Het is nog niet mogelijk om je hele uitvaart plaats te laten vinden in de ruimte, maar er worden wel ruimtebegrafenissen aangeboden. Het lichaam wordt hierbij in een raket naar de ruimte geschoten, waar het voor altijd zal rusten. De eerste ruimtebegrafenis vond in 1997 plaats en het is vandaag de dag nog steeds mogelijk om voor dit bijzondere afscheid te kiezen.
1 reactie
Die Ghanese manier lijkt me echt leuk.