Iedereen is ondertussen wel bekend met cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum. Maar wat het precies allemaal inhoud, dat is niet voor iedereen duidelijk. De crytpowereld zit dan ook vol jargon en technische termen die voor beginners vaak verwarrend zijn. In dit artikel leggen we 10 belangrijke crypto-begrippen op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit.
Blockchain
Blockchain is de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies. Het is een soort van digitaal grootboek. Transacties worden vastgelegd in zogenaamde ‘blokken’. Deze blokken zijn met elkaar verbonden, waardoor een ‘keten’ ontstaat: de blockchain.
Elk blok bevat unieke informatie. Als een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain, wordt dit geverifieerd door computers in het netwerk. Deze computers (ook wel ‘nodes’) zorgen ervoor dat de gegevens kloppen en niet kunnen worden aangepast. Dit maakt blockchain veilig en betrouwbaar.
Blockchain wordt vaak gebruikt voor cryptovaluta zoals Bitcoin, maar het kan ook worden ingezet voor andere toepassingen, zoals het registreren van contracten, stemmen en het volgen van goederen in een toeleveringsketen.
Decentralisatie
Decentralisatie is een belangrijk principe van bijna alle cryptocurrencies. Traditionele financiële systemen zijn gecentraliseerd, ze worden beheerd door centrale autoriteiten zoals overheden of banken. De meeste cryptocurrencies daarentegen zijn gedistribueerd over een netwerk van computers. Dit zorgt voor een grotere autonomie en controle voor gebruikers en vermindert het risico van manipulatie door machtige entiteiten.
Mining
Mining is het proces waarbij nieuwe cryptocurrency wordt gecreëerd en transacties worden geverifieerd. Miners gebruiken krachtige computers om complexe cryptografische problemen op te lossen die verband houden met de validatie van transacties. Als beloning voor hun inspanningen ontvangen miners nieuwe cryptomunten en/of transactiekosten.
Crypto Wallet
Een wallet is een digitale portemonnee waarmee je cryptocurrencies kunt opslaan, verzenden en ontvangen. In plaats van fysieke munten of biljetten, bevat een crypto wallet digitale sleutels: een openbare sleutel en een privésleutel.
De openbare sleutel is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Dit is het adres dat je deelt met anderen om cryptovaluta te ontvangen. De privésleutel is als een pincode en moet geheim blijven. Met de privésleutel kun je toegang krijgen tot je cryptovaluta en transacties goedkeuren.
Crypto wallets zijn er in verschillende vormen, zoals software wallets (op je computer of smartphone) en hardware wallets (fysieke apparaten). Het is belangrijk om je privésleutel veilig te bewaren en back-ups te maken, want als je deze kwijtraakt, kun je je cryptovaluta niet meer gebruiken.
Smart contracts
Smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst rechtstreeks geschreven in code. Ze worden automatisch uitgevoerd wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, zonder tussenkomst van een derde partij. Smart contracts worden voornamelijk gebruikt op het Ethereum-platform en stellen gebruikers in staat om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bouwen.
Een simpel voorbeeld van een smart contract is een weddenschap tussen twee personen over het weer. Persoon A denkt dat het morgen gaat regenen, terwijl persoon B denkt dat het droog blijft. Ze zetten elk 10 euro in op hun voorspelling en leggen de regels vast in een smart contract.
Het smart contract haalt automatisch de weergegevens op van een betrouwbare bron. Als het de volgende dag regent, wordt de inzet van 20 euro automatisch overgemaakt naar de crypto wallet van persoon A. Als het droog blijft, ontvangt persoon B de inzet. Het contract wordt uitgevoerd zonder tussenkomst van derden, zoals banken of notarissen.
ICO (Initial Coin Offering)
Een ICO is een manier voor cryptocurrency-startups om kapitaal aan te trekken door het uitgeven van nieuwe tokens. Investeerders kopen deze tokens meestal met bestaande cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum, in de hoop dat de waarde van de nieuwe tokens zal stijgen naarmate het project succesvol wordt.
Altcoin
Een altcoin is elke cryptocurrency die geen Bitcoin is. De term “altcoin” is afgeleid van “alternatieve munt” en verwijst naar de duizenden andere cryptocurrencies die zijn ontstaan na het succes van Bitcoin. Enkele bekende altcoins zijn Ethereum, Litecoin, Ripple (XRP) en Cardano. Altcoins variëren in doel, technologie en waarde.
Volatiliteit
Volatiliteit verwijst naar de mate waarin de prijs fluctueert over een bepaalde periode. Cryptocurrencies staan bekend om hun hoge volatiliteit, wat betekent dat hun prijzen snel en drastisch kunnen veranderen. Hoewel volatiliteit kansen kan bieden voor beleggers en handelaren, brengt het ook risico’s met zich mee en moet men voorzichtig zijn bij het investeren in deze activa.
NFT
Een NFT, oftewel Non-Fungible Token, is een uniek digitaal certificaat dat op een blockchain wordt opgeslagen en de eigendom en echtheid van een digitaal item bewijst. Doordat NFT’s uniek en niet inwisselbaar (niet-fungibel) zijn, verschillen ze van cryptovaluta zoals Bitcoin, die wel inwisselbaar (fungibel) zijn.
Een voorbeeld: een kunstenaar heeft een digitaal kunstwerk gemaakt, bijvoorbeeld een unieke tekening. Om de exclusiviteit en het eigendom van dit kunstwerk te garanderen, besluit de kunstenaar om er een NFT voor te creëren. Door dit te doen, wordt het digitale kunstwerk gekoppeld aan een uniek, niet-vervangbaar token op de blockchain. Wanneer een verzamelaar geïnteresseerd is in het kopen van dit digitale kunstwerk, koopt hij niet alleen het kunstwerk zelf, maar ook de bijbehorende NFT. Deze NFT dient als bewijs van eigendom en authenticiteit van het kunstwerk, waardoor de koper kan aantonen dat hij de rechtmatige eigenaar is van het originele digitale kunstwerk.
In de toekomst kan de eigenaar besluiten om het digitale kunstwerk door te verkopen. Bij verkoop wordt de NFT, die de eigendomsinformatie en authenticiteit van het kunstwerk bevat, ook overgedragen aan de nieuwe koper. Hierdoor kan het eigendom en de echtheid van het digitale kunstwerk gemakkelijk worden bijgehouden en geverifieerd via de blockchain.
FOMO (Fear Of Missing Out)
FOMO is een psychologisch fenomeen dat optreedt wanneer mensen bang zijn om een kans te missen, vooral als het gaat om investeringen. In de context van cryptocurrencies, kan FOMO ervoor zorgen dat mensen overhaast beslissingen nemen om te investeren in een bepaalde munt, uit angst om potentiële winsten te missen. Dit kan leiden tot irrationeel gedrag en slechte investeringsbeslissingen.
Na het lezen van de uitleg van deze 10 crypto begrippen ben je iets meer over op de hoogte van de wonderlijke cryptowereld. Wil je nog veel meer informatie over dit onderwerp? Die vind je op deze crypto website.