Lachen is niet iets wat alleen mensen doen. Dieren hebben namelijk ook talloze manieren om zichzelf te uiten, waaronder lachen. Niet alle dieren zijn in staat om te lachen, maar er zijn verschillende soorten die tijdens leuke activiteiten in lachen kunnen uitbarsten. Welke soorten dat zijn? Dat lees je in de top 10 dieren die lachen.

10. Kea

De kea is een papegaai die uit het zuiden van Nieuw-Zeeland komt. Het zijn ontzettend slimme en speelse dieren die met voorwerpen gooien en zo met elkaar spelen. Tijdens dit soort activiteiten maken ze een geluid waarmee ze hun vreugde uiten. Ze kunnen ook lachen wanneer ze alleen zijn en zich vrolijk voelen. Verder is lachen ook bij deze papegaaien besmettelijk. Wanneer een kea een soortgenoot hoort spelen en lachen, gaat hij waarschijnlijk meedoen.

9. Dolfijn

Dolfijnen weten hoe ze een leuke tijd moeten hebben. Wanneer deze dieren spelen, maken ze een geluid dat ze op geen enkel ander moment maken. Ze zoeken graag soortgenoten op om samen spelenderwijs te vechten, wat ze duidelijk veel plezier oplevert. Het geluid dat ze op die momenten maken is heel anders dan het geluid dat ze maken tijdens een echt gevecht. Daarom denken onderzoekers dat dolfijnen op hun eigen manier kunnen lachen.

8. Chimpansee

Apen en mensen hebben veel met elkaar gemeen, dus het is niet gek dat sommige apen ook kunnen lachen. De meeste apen lachen wanneer ze met elkaar spelen of door een soortgenoot gekieteld worden. Dat is bij chimpansees niet anders. De lach van deze dieren lijkt niet op het geluid dat wij maken. Het is vooral een snel en diep gehijg. De dieren kunnen ook op elkaar reageren door te lachen, bijvoorbeeld wanneer een chimpansee een soortgenoot laat schrikken. Beide dieren kunnen dan in lachen uitbarsten.

7. Olifant

Olifanten zijn ontzettend slimme dieren en hebben ook een rijk emotioneel leven. Het is dus niet gek dat deze dieren ook in staat zijn om te lachen. Babyolifanten kunnen een geluid maken dat lijkt op het giechelen van een mensenbaby, terwijl volwassen olifanten ook lachen wanneer ze met elkaar spelen. Ze kunnen hun blijheid ook uiten door te trompetteren met hun slurf.

6. Australische ekster

De Australische ekster staat vooral bekend om zijn zangkunsten. Deze vogels kunnen ontzettend complexe melodieën fluiten en verschillende geluiden nabootsen. Ze zijn zelfs in staat om stemmen van mensen na te doen. Dat verklaart misschien waarom deze dieren ook kunnen lachen. Ze maken een lachend geluid wanneer ze met elkaar spelen, waardoor soortgenoten en mensen mee kunnen genieten van hun pret.

5. Rat

Mensen zien ratten vooral als vieze dieren die hun leefomgeving binnendringen, maar het zijn ontzettend slimme beestjes. Ze worden bovendien volop onderzocht, waardoor we erg veel weten over deze dieren. Wetenschappers zijn bijvoorbeeld te weten gekomen dat deze dieren een enorm hoog piepgeluid maken wanneer ze met elkaar spelen of gekieteld worden. Ratten die veel tijd met elkaar doorbrengen, zullen dit geluid dan ook vaker maken.

4. Bonobo

Bonobo’s zijn ook mensapen, waardoor het niet gek is dat deze dieren ook kunnen lachen. Ze lijken wel wat op chimpansees, maar hebben veel andere gedragingen. Het zijn erg vocale dieren die in groepen samenleven waar bijna iedere aap dezelfde rang heeft. Dat verklaart misschien waarom de dieren ook veel lachen. Ze spelen graag met elkaar en vinden het leuk om elkaar te kietelen. Bonobo’s maken op dat moment een geluid dat lijkt op het giechelen van een baby.

3. Hond

Vrijwel iedere hondeneigenaar weet hoe blij deze dieren kunnen zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat deze dieren op hun eigen manier kunnen lachen. Ze hijgen dan op een ritmische manier, wat soms zelfs op de lach van mensen lijkt. Wetenschappers denken dat honden deze geluiden maken om soortgenoten te stimuleren om met ze te spelen. Natuurlijk kwispelen deze dieren ook wanneer ze blij zijn.

2. Gorilla

Bij een gorilla denk je misschien aan een erg grote en sterke aap, maar dit zijn ook de grappigste apen. Uit onderzoek blijkt dat deze dieren kunnen lachen wanneer ze spelen of gekieteld worden, maar er is ook bewijs dat ze complexe grappen kunnen vertellen. Zo hebben onderzoekers gorilla Koko meer dan duizend gebaren geleerd, die ze vervolgens gebruikte om grapjes te vertellen aan haar verzorgers.

1. Degoe

De degoe is een knaagdier dat veel lijkt op een chinchilla. Dit dier komt vooral voor in Chili en is ontzettend sociaal. Degoes leven in grote groepen en kunnen tot wel vijftien verschillende geluiden maken. Lachen hoort daar ook bij. Ze maken dan een ontzettend hoog piepgeluid dat soms wat wegheeft van grommen. Dat doen ze niet alleen wanneer ze met elkaar spelen, maar ook wanneer ze gewoon heel tevreden zijn.