Denken aan de ruimte en andere planeten geeft ons het gevoel dat we erg klein en nietig zijn. Ook bezorgt het ons soms een beetje angst. Maar toch zijn we er toch ook vooral erg nieuwsgierig naar. Mars, we kennen deze planeet allemaal als de Rode planeet. In het echt heeft Mars de kleur van oker. Vanaf de zon geteld is Mars de vierde planeet, die om de zon draait. De planeet bevindt zich tussen de Aarde en Jupiter. Mars is kleiner dan Aarde. Het heeft een diameter van 6794 kilometer. Tot zover de basisinformatie over Mars. Deze lijst bevat 10 meer fascinerende feiten over Mars.
1. Mars is vernoemd naar de Romeinse God van de Oorlog
Omdat Mars wordt gezien als een Rode planeet, werd het geassocieerd met bloed en oorlog. Dit is de reden waarom de oude Grieken de planeet hebben vernoemd naar de Griekse God van de Oorlog, Ares. Ook de Romeinen vernoemden de planeet naar hun god van de oorlog, namelijk Mars, en zo kennen wij de planeet nog steeds. Andere oude culturen hebben de planeet ook vernoemd naar de kleur rood. Chinese astronomen noemden de planeet ‘de vuurster’ en Egyptische priesters noemden het ‘de Rode’.
2. Mars werd al in de jaren voor Christus geobserveerd
Hoewel Mars ver van de Aarde is verwijderd, werd het toch al geobserveerd door de oude Egyptische astronomen. Het werd gerapporteerd als een wandelend object in de lucht. In 1534 voor Christus was men al bekend met de retrograde beweging van de planeet. Steeds meer details kwamen in de loop der eeuwen naar voren over Mars. In 1610 was Galileo Galilei de eerste die met een telescoop Mars observeerde. Snel daarna werd er meer informatie over de planeet blootgelegd, zoals de aanwezige ijspoolkappen en de rotatieperiode. Beter ontwikkelde telescopen uit de 19e eeuw toonden nog veel meer details aan.
Sinds 1960 zijn er ook meerdere robot ruimtevaartuigen naar Mars gestuurd om deze vanuit de ruimte en vanaf de planeet zelf te verkennen. De bekendste hiervan is de Curiosity Rover landing in 2012. Elke maand komt er nieuwe informatie naar voren over de planeet Mars. Steeds is het weer intrigerend om te zien en te horen wat er nu weer is ontdekt.
3. Mars heeft twee manen
Anders dan de Aarde, heeft Mars twee manen. Deze zijn echter totaal anders dan die van onze maan. Ze zijn veel kleiner en hebben een onregelmatige vorm. De twee manen zijn vernoemd naar de tweelingbroers van angst en terreur uit de Griekse mythologie, namelijk Phobos en Deimos. Dit zijn de zonen van Ares (en dus Mars) en Aphrodite. Men denkt dat Phobos een relatief korte levensduur heeft. In 30 tot 50 miljoen jaar zal het uiteenscheuren of tegen Mars aanbotsen, vanwege de getijdekracht van de planeet. Vanuit Mars zie je Phobos drie keer zo groot als onze eigen maan. Deimos ziet er zo klein uit als een heldere ster vanaf onze planeet.
4. Mars heeft 24 uur in een dag, maar 687 dagen in een jaar
De planeet Mars lijkt meer op onze eigen planeet Aarde dan alle andere planeten. Toch zijn er ook zeer grote verschillen. Mars heeft vier seizoenen als gevolg van de schuine stand van de rotaties. Ook heeft een dag op Mars 24 uur. Maar één belangrijk verschil is dat het bijna twee keer zo lang duurt om de baan om de zon af te leggen. Dat wil zeggen dat een jaar op Mars twee keer zo lang duurt dan op Aarde. Ook betekent dit dat de vier seizoenen van Mars ruwweg twee keer zo lang duren dan op aarde.
In de winter is het op Mars met gemak -130 °C. Dat is een groot verschil met de temperatuur in de winter op aarde. De zomertemperatuur op Mars is ongeveer 20 graden. Dat is dan weer ongeveer hetzelfde dan op Aarde.
5. Het kost acht maanden om naar Mars te reizen
Er wordt veel gesproken over de vele missies naar Mars, maar bijna nooit over hoeveel tijd deze in beslag nemen, alleen al om de planeet te bereiken. Het kost acht maanden om de Rode planeet te bereiken. Dit is langer dan astronauten in de ISS blijven! En Dan moeten ze dus ook nog eens 8 maanden terug reizen naar de Aarde.
Het beste kan er naar Mars worden gereisd als de afstand tussen Mars en Aarde het kleinst is, dat was tot nu toe in 2003. Toen bevonden de twee planeten zich ‘slechts’ 56 miljoen kilometer van elkaar. Men verwacht dat er aan het begin van het jaar 2030 door ontwikkeling van de ruimtevaart een korter tijdschema zal komen.
6. Mars heeft de grootste stof stormen in het zonnestelsel
Stof stormen vinden plaats op Mars als deze zich het dichtst bij de zon bevindt. Deze stormen kunnen maanden aanhouden en de totale planeet bedekken. Tijdens deze stormen stijgt de temperatuur op Mars, omdat de stof wolken de hitte van de zon absorberen in plaats van reflecteren. Deze kunnen problemen veroorzaken voor ruimtesonde die naar Mars worden gezonden.
In 1971 kwam de Mariner 9 aan in de grootste storm ooit op Mars gemeten. De missie moest toen een aantal maanden worden uitgesteld. Door de zeer dunne atmosfeer (1% van de aarde) voelen de stromen trouwens aan als een zacht briesje. Het probleem is dus niet dat materiaal verwoest wordt, maar de fijne stof zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet meer werken waar de Rovers van afhankelijk zijn.
7. Stukken van Mars zijn op Aarde geland
Door de eeuwen heen is Mars getroffen door grote asteroïden. Vanwege de lage zwaartekracht op Mars leidt dit er toe dat er delen van brokstukken van Mars de ruimte in worden geworpen. Ze blijven in het zonnestelsel ronddwalen en enkelen belandden op Aarde, waar ze meteorieten worden genoemd. Het is fascinerend als je erover nadenkt wat de reis van deze meteorieten is geweest voordat ze op de Aarde zijn beland. Aan wetenschappers geven meteorieten de mogelijkheid om Mars verder te bestuderen zonder dat daar een ruimte missie voor nodig is.
8. Mars heeft de grootste berg van het zonnestelsel
De grootste berg van het zonnesysteem is gevonden op Mars. Olympus Mons heeft een hoogte van 25 kilometer. Dat maakt het tot een drie keer zo hoge berg als de hoogste berg ter Aarde, de Mount Everest.
De Olympus Mons heeft ook een diameter van ongeveer 600 kilometer. Dat is de grootte van de staat Arizona op Aarde. Het heeft een vreemde, asymmetrische vorm. Tevens is Olympus Mons de jongste van de grote vulkanen op de Rode planeet. De berg is er het minst lang, is het laatst ontstaan.
9. Mars beschikte over een Grote Oceaan en mogelijk over leven
ESO/M. Kornmesser
In 2015 werd er bewijs gevonden dat er een gigantische oceaan zou zijn geweest op Mars. Er werd ontdekt dat deze oceaan op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer diep zou zijn geweest en over meer water beschikte dan de Aardse Arctische Oceaan. Dat zou betekenen dat Mars een warme en natte wereld is geweest, de basis die nodig is voor leven op een planeet. Het kan dus zijn dat er leven was op Mars in een ver verleden. Nu is er nog maar 13% van dit water aanwezig, bevroren in de poolkappen.
10. Er is water aanwezig op Mars
Het bekendste en meest recente nieuws over Mars is dat er bewijs is gevonden voor water op Mars. Het was al bekend dat er ooit water aanwezig was en bevroren water is (zie de nummer 9 van deze lijst), maar er werd niet gedacht dat er ook nu nog vloeibaar water aanwezig zou zijn. Het water stroomt slechts in de zomermaanden op Mars. Dit maakt het op zijn minst mogelijk dat er leven is op Mars. De NASA weet nu waar op Mars hier eventueel sprake van is.
32 reacties
cool
HOU JE BEK
doe ff normaal
omg zo (niet) cool
Leuk gemaakt heel leerzaam
erg goede informatieve informtie!
Gfdjhgfdgcgf hahaha
Allemaal onzin
Aaaah nicee!
leuk
Op hou den
Poep
verrekte kut
houd je mond?????
moeder
waarom
Ik heb dit echt nodig gehad!
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed
hoi
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel
erg goed noooice
cool joh
ja echt cool
leuke weetjes, ga zo door
lalalaleuke weetjes
Super handig en snel.
Je word er super wijs van.
en ik heb dit nodig gehad voor een opdracht.
HOU JE BEK
HOU ZELF JE BEK
nodig voor een opdracht titels alleszins heel leuk.
omg zo (niet) cool
waar hebben julie het over
over dat je geen vaderliefde hebt
aaahhhhhhhh
goede websaite