Op de Nederlandse wegen hebben we files, veel files, maar eigenlijk mogen we niet klagen, want onze wegen zijn in ieder geval veilig. Dat in tegenstelling tot de volgende tien gevaarlijke wegen, waarbij uiterste concentratie nodig is om er levend weer af te komen.

10. Tongtian Highway (Zhangjiaji, China)

Tongtian highway

De bijna 10 kilometer lange Tongtian Highway is gelegen in het Tianmen gebergte in China. De weg brengt je bijna tot aan de top van de berg, je moet hiervoor wel door 99 zeer scherpe bochten slingeren. Om echt de top te halen moet je de Tianti (ladder naar de hemel) beklimmen met 999 treden. De negens staan symbool van de negen Paleizen die er te vinden zijn in de hemel.

9. Skippers Road (Nieuw Zeeland)

Skippers Road

Bij het begin van de Skipper Road staat een groot waarschuwingsbord die waarschuwt voor een smalle weg en groot slipgevaar. Caravans en trailers kunnen de weg maar beter niet nemen. Skippers Road is aangelegd in 1883, er was goud ontdekt in Skippers Canyon en er was een weg nodig. In de loop der jaren is de weg niet veel veranderd. De goudkoorts is allang voorbij, en de weg is nu vooral een toeristenattractie.

8. Trollstigen Road (Noorwegen)

Trollstigen

De Trollstigen (Trollenroute) was een gevaarlijke weg, tot er in 2005 flink werd gerenoveerd. Nu is het een populaire toeristenattractie, op de top is namelijk een uitkijkpunt (Trollstigheim) waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de kronkelweg en watervallen als de Stigfossen. Tot 2005 was de weg smal, en konden auto’s elkaar slecht op een paar plaatsen passeren. Tevens was het asfalt in beroerde staat en ontbrak vaak de vangrails. In de winter is de weg gesloten, en zelfs in het voorjaar is de weg op sommige dagen onbegaanbaar door de nachtvorst.

7. Stelviopas (Italië)

Stelviopas

De Stelviopas is beroemd vanwege de epische wieleretappes in de Ronde van Italië. De pas is een van de hoogste verharde wegen in de Alpen. Aan de oostzijde is er in 26 kilometer een hoogteverschil van 1.846 meter met een stijgingspercentage van 7.7%. Echt gevaarlijk is de weg natuurlijk niet voor autorijders, zolang je goed haarspeldbochten kan rijden, want daar kom je er 48 van tegen. De mannen van Top Gear riepen de stelviopas zelfs uit tot de beste autoweg ter wereld.
Stelvio Pass2

6. Halsema Highway (Filipijnen)

Halsema Highway (

De Halsema Highway is de hoogste snelweg van de Filipijnen. De weg is 100 kilometer lang en gaat dwars door de bergen van de Cordillera Central. De weg is gevaarlijk door de stenen die kunnen vallen, het ontbreken van vangrails en de extreme mist die er kan ontstaan.

5. Leh Manali Highway (India)

Leh Manali Highway

De Leh Manali Highway is een bijna 500 kilometer lange weg door het Himalaya gebergte. De weg is slechts 4 maanden per jaar open, wanneer de sneeuw kan worden weggeveegd. Gemiddeld ligt de weg op een hoogte van 4.000 meter, en het hoogste punt is gelegen op 5.238 meter. Op sommige plekken moet er door stromend water gereden worden, bruggen zijn er niet, want deze stroompjes kunnen overal ontstaan door smeltwater uit de bergen.

Leh Manali Highway 2
Santibhavank P / Shutterstock.com

4. Los Caracoles Pass (Andes Gebergte)

Los Caracoles Pass
Sun_Shine / Shutterstock.com

Nog zo’n hoge weg is gelegen in het Andes gebergte in Argentinië , de Los Caracoles Pass ligt op meer dan 3.000 meter hoogte. De weg zit vol met haarspeldbochten en is zeer stijl. Het grootste deel van het jaar is de weg bedekt met sneeuw. De weg wordt overigens wel goed onderhouden en heel veel ongelukken gebeuren er dan ook niet.

3. Guoliang Tunnel Road (China)

Guoliang Tunnel

De Guloian Tunnel Road gaat dwars door het Taihang gebergte in China. Guloian is een klein dorpje dat door de omliggende bergen bijna volledig was afgesloten van de buitenwereld. Totdat in 1972 een aantal inwoners van het stadje besloten om een weg te maken dwars door het gebergte. Dertien inwoners begonnen met de bouw, maar meerdere hebben het niet overleefd. In 1977 was de tunnel af. Ondertussen is de tunnel een populaire toeristenattractie in China.

2. James Dalton Highway (Alaska, USA)

james Dalton Highway

De James Dalton Highway is een 666 kilometer lange (hoe toepasselijk!) snelweg in Alaska. De weg werd in 1974 gebouwd parallel aan het Trans-Alaska Pipeline System. De weg is primitief, en vooral erg verlaten, er wordt dan ook aangeraden om voldoende benzine mee te nemen en een goede EHBO-kit. Google Street view heeft de weg in kaart gebracht, een prachtig beeld van het grote niets:


View Larger Map

1. Yungas Road (Bolivia)

Yungas Road

De gevaarlijkste weg in de wereld is de Yungasweg in Bolivia (ook wel “El Camino de la Muerte, of Death Road). Naar schatting gaan er 200 tot 300 mensen per jaar dood op deze 61 kilometer lange weg door het Amazoneregenwoudgebied. De weg daalt in deze korte afstand ongeveer 3.300 meter, en dat langs steile hellingen en hoge afgronden (minstens 600 meter). En dat allemaal op een enkelbaansweg, vaak niet breder dan 3.2 meter, en uiteraard zonder vangrail. De weg kent zo zijn eigen verkeersregels, de bestuurder die bergafwaarts gaat kan nooit de weg ‘opeisen’, deze moet naar de rand van de weg. Er wordt dan ook links gereden op deze weg, in tegenstelling tot de andere wegen in Bolivia waar rechts wordt gereden. Het grootste ongeluk op de Yungasweg gebeurde in 1983, een bus is het ravijn in gestort en meer dan 100 passagiers kwamen om het leven. Genoeg redenen om in 2006 een nieuwe weg te bouwen die een stuk veiliger is. Maar uiteraard ook genoeg redenen voor de mannen van Top Gear om de Yungasweg juist wel te nemen!