De Verenigde Staten is een groot land, dus het is niet vreemd dat hier maar liefst 62 nationale parken te vinden zijn. De parken zijn ontwikkeld om het natuurlijke landschap te beschermen en om flora en fauna alle ruimte te geven om te blijven groeien en bloeien. Tegelijkertijd kunnen bezoekers op een veilige manier van de prachtige omgeving genieten. Een aantal van deze parken is uitzonderlijk groot. Welke dat zijn? Je leest het in de top 10 grootste nationale parken van de Verenigde Staten.

10. Everglades, Florida – 6.106,50 vierkante kilometer

Everglades
Everglades National Park is te vinden in Florida, waar een tropische wildernis op je wacht. Zo vind je hier moerassen en bossen. Niet alleen watervogels voelen zich er thuis, maar ook panters, krokodillen en lamantijnen. Het is een ontzettend belangrijke broedplaats voor verschillende kwetsbare diersoorten, waardoor het noodzakelijk werd om het gebied goed te beschermen. Tegenwoordig is het een beschermde locatie die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

9. Kobuk, Alaska – 7.084,90 vierkante kilometer

Kobuk

Dit nationale park ligt op een afgelegen plek in Alaska, op ongeveer 50 kilometer van de poolcirkel. Het park is dan ook niet toegankelijk met een weg, waardoor bezoekers het park moeten bezoeken met een vliegtuig. Je moet bovendien al je eigen spullen meenemen, van kampeergerei tot een slee. Meer dan een miljoen kariboes maken dit nationale park een drukke plek, want in de lente migreren ze naar het noorden en in de herfst migreren ze weer naar het zuiden. Tel daar de rivieren, zandduinen, rotsformaties en fossielen bij op en je hebt een bijzonder park om te bezoeken.

8. Yellowstone, Wyoming/Montana/Idaho – 8.983,20 vierkante kilometer

Yellowstone
Yellowstone is misschien wel een van de bekendste nationale parken in Amerika en meteen het oudste nationale park van het land. Het werk in 1872 geopend door president Ulysses Grant. Vooral de geisers en warmwaterbronnen maken het park zo bijzonder, maar er zijn ook watervallen, meren en rivieren te bewonderen. De grootste supervulkaan van Noord-Amerika ligt in het park: de Yellowstone Caldera.

7. Lake Clark, Alaska – 10.602,00 vierkante kilometer

Lake Clark
Ook dit nationale park is in Alaska te vinden. Hier vind je actieve vulkanen, gletsjers, rivieren en talloze wilde dieren. Zo jagen bruine beren hier op zalm in de rivieren, waardoor het relatief makkelijk is om beren te spotten. Het is helaas moeilijk om het park te bereiken, want alleen een boot of watervliegtuig kan je naar het park brengen.

6. Glacier Bay, Alaska – 13.044,60 vierkante kilometer

Glacier Bay,

Nog een nationaal park dat in Alaska ligt. Het is meteen de plek waar de grootste hoeveelheid gletsjerijs ter wereld ligt. In dit witte landschap zie je herten, geiten, beren en zelfs walvissen. Het park heeft niet voor niets een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO verdiend. Glacier Bay is niet alleen een traktatie voor natuurliefhebbers, maar ook voor sporters. Zo is het een goede plek om te gaan raften.

5. Death Valley, Californië – 13.793,30 vierkante kilometer

Death Valley
Bij de grens tussen Californië en Nevada vind je Death Valley National Park. Hier ontdek je besneeuwde bergtoppen, kleurrijke gelaagde rotsformaties, kloven met rivieren en duinen die niet lijken op te houden. In het park komen verschillende valleien en woestijnen samen, wat voor een uniek en veelzijdig landschap zorgt. Het nationale park heeft zijn naam te danken aan een groep reizigers die in de negentiende eeuw de weg kwijtraakten in het park. Slechts één van hen overleed, maar de rest was er lange tijd van overtuigd dat het park hun dood zou zijn.

4. Katmai, Alaska – 14.870,30 vierkante meter

Denali

Alaska heeft duidelijk een rijke natuur, want ook dit nationale park is in deze staat te vinden. Het gebied staat bekend om de hoeveelheid vulkanen die je er kunt vinden, waarvan de meest indrukkwekkende het park zijn naam heeft gegeven. Mount Katmai heeft een top van 2.047 meter en bestaat eigenlijk uit drie tot vier kleinere vulkanen. Vogels, grizzlyberen en elanden voelen zich allemaal op hun plek in het park. Je komt er bovendien watervallen, fjorden en bossen tegen. Jagen is verboden in het nationale park, zodat de dieren vrij spel hebben.

3. Denali, Alaska – 19.185,80 vierkante kilometer

Denali

Het hoogste punt van dit park is Mount McKinley en is meteen het hoogste punt van heel Noord-Amerika. De berg is maar liefst 6.194 hoog en daardoor een echte uitdaging voor bergbeklimmers. Het park heeft een rijke geschiedenis, want er zijn fossielen te vinden. Ook gletsjers maken deel uit van het landschap. Dieren zoals grizzlyberen, bruine beren, kariboes, schapen, elanden en verschillende vogels hebben er alle ruimte voor zichzelf. Dit nationale park is ook een goede plek voor winterse activiteiten, zoals een rit op een sneeuwscooter of een prachtige hondensleetocht.

2. Gates of the Arctic, Alaska – 30.448,10 vierkante kilometer

Gates of the Arctic
De naam zegt het misschien al: Gates of the Arctic ligt ontzettend noordelijk en is zelfs het meest noordelijk gelegen nationale park van heel de Verenigde Staten. Er lopen geen wegen door het park, waardoor het meteen een van de minst bezochte parken van het land is. Dat is geen verkeerde zaak, want het doel is om het gebied te beschermen zodat het bijzondere ecosysteem in stand blijft. In het park vind je zes rivieren, taiga’s, bergketens en indrukwekkende kliffen die uitlopen op de Arctische Oceaan.

1. Wrangell-St. Elias, Alaska – 33.682,60 vierkante kilometer

Wrangell-St. Elias
Het zal geen verrassing zijn, maar ook het grootste nationale park van de Verenigde Staten ligt in Alaska. Je vindt er dan ook een rijk landschap waar beren, wolven, bizons en elanden allemaal een eigen plek hebben. In de zee leven grote scholen zalm, maar ook zeeleeuwen en zeehonden. De vulkanen met een laag sneeuw maken het plaatje helemaal compleet. Het nationale park maakt deel uit van een groter park dat zowel in de Verenigde Staten als Canada ligt. Het heeft een beschermde status gekregen vanwege de grote gletsjer en de grizzlyberen, kariboes en schapen die in het landschap leven.