In Nederland klagen we al wanneer het kwik boven de 30 graden uitkomt. Wat zeuren we nou, het stelt namelijk helemaal niks voor als je het vergelijkt met de heetste plekken op aarde.

10. Dallol – Ethiopië – 47°C

Dallol, Ethiopia
Hervé Sthioul/Wikicommons

Deze bloedhete plek, gelegen in de Danakildepressie in Ethiopië, had tussen 1960 en 1966 een gemiddelde temperatuur van 35°C, de hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten. In Dallol koelt het eigenlijk nooit af. De hoogst gemeten temperaturen liggen rond de 47°C. Tegenwoordig is Dallol een spookstad, in de jaren ’60 werd er actief mijnbouw bedreven.

9. Tirat Zvi – Israël – 54°C

Tirat Tzvi

Tirat Zvi is een religieuze Kibboets in de Beit She’an Valley, 10 kilometer ten zuiden van de stad Beit Sheán. Het ligt 220 meter onder zeeniveau. In juni 1942 werd hier een temperatuur gemeten van 54 °C, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Azië. Er wordt getwijfeld aan de accuraatheid van de meting, maar dat het bloedheet is in Tirat Zvi, dat staat vast.

8. Timboektoe – Mali – 54.5°C

Timboektoe
Emilio Labrado/Flickr

Timboektoe is waarschijnlijk het best bekend als de stad in ’the middle of freaking nowhere’. Maar het is ook een bijzondere stad door de hoge temperaturen (en de indrukwekkende geschiedenis). Timboektoe is gelegen aan de rand van de Sahara woestijn, en is omgeven door zandduinen. Gelukkig ligt de Niger river op slechts 20 kilometer van de stad.

7. Kebili – Tunesië – 55°C

Kebili
Dennis Jarvis/flickr

Kebili is een oase in de woestijnen van Tunesië. De 18.0000 inwoners van het stadje moeten zich weren tegen temperaturen die kunnen oplopen tot 55°C. De geschiedenis van het stadje is al meer dan 200.000 jaar oud, en manieren om met de hitte om te gaan worden doorgegeven van generatie op generatie.

6. Rub’ al Khali – Saoedi-Arabië – 56°C

Rub al Khali
Nepenthes/Wikicommons

De Rub’ al Khali woestijn in het zuiden van Saoedi-Arabië is een van de grootste zandwoestijnen in de wereld (650.000 vierkante kilometer). Regenen doet het hier bijna nooit, en de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 56°C.

5. El Azizia – Libië – 58°C

El Azizia

Rafael Gomez/Flickr

Op 13 September 1922 kwam El Azizia in de geschiedenisboeken, een weerstation meette een temperatuur van 58°C. Het record hielt 90 jaar stand, tot de Wereld Meteorologische Organisatie de meting in 2012 ongeldig verklaarde. Ondanks dat het record teniet is gedaan is er weinig twijfel dat er temperaturen van rond de 58°C kunnen worden behaald in deze regio.

4. Death Valley – Amerika – 56.5°C

death valley
Strange Ones/Flickr

De beroemde Death Valley in de Mojave Desert in California. Het is de laagste, droogste, en heetste regio van Noord-Amerika, en sinds het record in 2012 is afgenomen van El Azizia heeft de Death Valley het record in handen van hoogste temperatuur ooit (direct) gemeten. Ondanks de hoge temperaturen is er leven mogelijk in de valley. ’s Nachts zijn de Bobcats, vossen en knaagdieren actief. En wanneer er wat regen valt schieten de ‘wildflowers’ uit de grond.

3. Flaming Mountains – China – 66.7°C

flaming mountains
Clemson/Flickr

De “Flaming Mountains” zijn gelegen in het Tian Shan berggebied in Xinjiang China. De naam is waarschijnlijk gekozen door de kloven die door erosie zijn ontstaan en veel weg hebben van vlammen. Maar de naamn is ook toepasselijk om een andere reden, het is er namelijk ‘flaming hot’! Er is geen weerstation aanwezig om de temperatuur direct te meten, maar een satelliet van NASA kan doormiddel van “moderate resolution imaging spectroradiometer” (MODIS) de temperaturen meten. Hoogste temperatuur ooit gemeten? 66.7°C!

2. Badlands (Queensland Outback) – Australië – 69.3°C

badlands
Rob and Stephanie Levy/Flickr

Veel van de “Ouback” in Australië bestaat uit woestijngebied. Aangezien er bijna geen mensen leven in dit gebied worden er ook maar weinig accurate temperatuur metingen gedaan. Wie wil daar nou het weerbericht? Ook hier komen de metingen weer van MODIS. In 2002, een jaar van grote droogte mede dankzij El Niño werd er een record temperatuur gemeten van 69.3°C.

1. Dasht-e Lut – Iran – 70.7°C

dasht-e lut
ix4svs/Flickr

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Uiteraard zijn hier ook geen weerstations aanwezig. Tijdens een zeven jaar durende studie heeft een satelliet van de NASA temperaturen gemeten en het record werd gevestigd in 2005, het was er maar liefst 70.7°C.

Meer extreme plekken op aarde