De 10 hoogste gebouwen ter wereld hebben allemaal een hoogte van meer dan 500 meter. Vijf van de tien hoogste gebouwen bevinden zich in China. Negen van de gebouwen uit deze lijst zijn na 2010 gebouwd. Zij hebben de bekende Petronas Towers in Kuala Lumpur uit deze top 10 verdreven. De nummer 1 van deze lijst is ongewijzigd en steekt nog steeds met kop en schouders uit boven de andere gebouwen. In 2020 gaat dit mogelijk veranderen wanneer de Jeddah Tower wordt opgeleverd.

laatste update februari 2019

10. Shanghai World Financial Center (China) – 492 meter

shanghai-world-financial-center-2
shanghai-world-financial-center
Cotopaxi5897 & Ferox Seneca / wikicommons

De Shanghai World Financial Center werd geopend in augustus 2008. In de tijd van oplevering was het met een hoogte van 492 meter tijdelijk het hoogste gebouw ter wereld. Een opvallend aspect aan de toren is het grote gat aan de bovenkant. Boven dit gat bevindt zich een observatieplatform, dat via een lift bereikbaar is. In het Sjanghai World Financial Center is, zoals de naam al doet vermoeden, een financieel centrum gevestigd.

9. Taipei 101 (Taiwan) – 509 meter

taipei-101
taipei-101-2
peellden & mailer_diablo / wikicommons

In de Taiwanese hoofdstad Taipei staat de wolkenkrabber Taipei 101. In december 2004 werd deze toren geopend. Het was toen tijdelijk, met een hoogte van 508 meter, het hoogste gebouw ter wereld. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dit gebouw zo hoog te maken. Pas tijdens de bouw kwam het plan om de toren tot 101 verdiepingen te gaan verhogen. Er bevinden zich winkels op de onderste vier verdiepingen en een fitness centrum op de verdiepingen 5 en 6. Op de 7e tot en met de 84ste verdieping zijn kantoren gevestigd en op de 86ste tot en met de 88ste verdieping bevinden zich restaurants. Meerdere observatiedekken zijn aanwezig, op verdieping 89, 91 en 101. Dan zijn er nog communicatiefaciliteiten aanwezig op de verdiepingen 92 tot en met 100. De liften in het gebouw zijn spectaculair snel. Ook zijn er dubbeldek liften aanwezig. Omdat Taiwan regelmatig wordt getroffen door aardbevingen, zijn daar maatregelingen voor getroffen bij de bouw van Taipei 101. In de top van het gebouw bevindt zich een bolvormig gewicht dat er voor zorgt dat de toren tegendraads beweegt bij trillingen. Elk jaar vindt er een groots vuurwerkspektakel plaats vanaf de Taipei 101.

8. China Zun – 528 meter


Bairuilong/wikicommons

De gloednieuwe wolkenkrabber CITIC Tower (opgeleverd in 2018) is met 528 meter het hoogste gebouw van Beijing de hoofdstad van China. De toren wordt ook wel China Zun genoemd, ‘zun‘ is een ouderwetse wijndrager waar het design van de toren op is gebaseerd. China Zun wordt een gebouw voor gemengd gebruik met 60 verdiepingen kantoorruimte, 20 verdiepingen met luxe appartementen en 20 verdiepingen hotel met 300 kamers, er komt een tuin op het dak met een prachtig uitzicht over de stad.

7. Guangzhou CTF Finance Centre (China) – 530 meter

ctf-finance-centre
Brian Sterling/wikicommons

Het laatste deel van de bouw van het CTF Finance Centre in Guangzhou in China (de op vier na grootste stad in de wereld!) is gerealiseerd in het jaar 2016. Het gebouw heeft een hoogte van 530 meter. Het beschikt over 111 verdiepingen, die bestaan uit een conferentie centrum, hotel (Rosewood Hotels & Resorts), winkelcentrum en kantoorruimte. Ook is er bovenin het gebouw een observatiedek aanwezig.

7. Tianjin CTF Finance Centre (China) – 530 meter

Een gedeelde zevende plaats voor een gebouw met dezelfde naam en dezelfde hoogte, maar dan in een andere Chinese stad.

6. One World Trade Centre (New York) – 541 meter

one-world-trade-center
one-world-trade-center-2
Joe Mabel/flickr & John D. Morris / wikicommons

Het hoogste gebouw van Amerika is het One World Trade Center in New York. Het heeft een hoogte van 541 meter. Dit is gelijk aan 1776 voet en verwijst naar het gelijknamige jaar. In 1776 werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring getekend. De naam van dit gebouw is een verwijzing naar het World Trade Center, het oorspronkelijke gebouw, dat werd verwoest door de zeer bekende terroristische aanslagen op 11 september 2001. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Skidmore, Owings en Merrill met als hoofdarchitect David Childs. Het is gemaakt tot een zeer veilige wolkenkrabber. Zo kan het een nieuwe aanslag voorkomen en de schade beperkt houden bij een dergelijke aanslag. In het jaar 2006 werd er gestart met de bouw van het nieuwe gebouw. In het jaar 2014 vond de opening plaats. Het One World Trade Centre heeft 94 bovengrondse en 5 ondergrondse verdiepingen. Er bevinden zich in het gebouw een winkelcentrum, kantoren, een restaurant en een observatorium op de hoogte van 387 meter.

5. Lotte World Tower (Zuid Korea) – 555 meter

lotte-world-tower
lotte-world-tower-2
CYAN/wikicommons & Teddy Cross/flickr

In maart 2016 was de bouw van de 555 meter hoge Lotte World Tower in Seoul klaar. Daarmee is de wolkenkrabber de hoogste toren van Zuid Korea en de nummer 5 van deze lijst. Het gebouw heeft 123 verdiepingen en staat naast het Lotte World complex. Er zijn appartementen en een hotel in het complex gevestigd.

4. Ping An Finance Centre (China) – 600 meter

ping-an-finance-centre
Baycrest/wikicommons

Met een hoogte van 600 meter staat het Chinese Ping An Finance Centre in Shenzhen sinds 2016 op de nummer 4 van deze lijst. Het complex werd gebouwd in opdracht van het bedrijf Ping An Insurance en is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates. In het gebouw bevinden zich kantoren, een winkelcentrum, een conferentie centrum en een hotel. Ook het hoofdkantoor van Ping An Insurance is hier aanwezig. Op de twee bovenste verdiepingen bevindt zich een observatiecentrum. Ook snelle dubbeldek liften zijn in het immense gebouw gerealiseerd.

3. Abraj Al-Bait Clock Tower (Saoedi-Arabië) – 601 meter

abraj-al-bait
abraj-al-bait-2
Fadi El Benni /flickr

In de plaats Mekka staat sinds 2012 de Abraj Al-Bait Clock Tower. Het is het gebouw met de één na grootste vloeroppervlakte (1.500.000 m²), het hoogste hotel ter wereld en tevens beschikt het over de grootste klok ter wereld. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen. De hoogste daarvan is 601 meter. Het beschikt over een parkeergarage, een groot winkelcentrum, een vijfsterrenhotel, woontorens, helikopterdekken. Op een hoogte van 450 meter bevindt zich de hoogst bewoonbare verdieping, vlak onder de klokken. De klokken bevinden zich aan elke kant van het gebouw en hebben een diameter van 46 meter. Ze reiken tot de hoogte van 530 meter en zijn nog zichtbaar tot een afstand van 25 kilometer. Daar boven op staat een top van 71 meter.

2. Shanghai Tower (China) – 632 meter

shanghai-tower
Baycrest/wikicommons

De hoogste toren van China staat in Shanghai. Deze Shanghai Tower heeft een hoogte van 632 meter. De wolkenkrabber werd ontworpen door architect Gensler. In 2008 is er begonnen met de bouw. In 2015 was de Shanghai Tower klaar. Het heeft 121 verdiepingen met winkels en kantoren.

1. Burj Khalifa (Dubai) – 828 meter

burj-khalifa
burj-khalifa-2
Donaldytong & Nepenthes /wikicommons

Al sinds 21 januari 2007 is de Burj Khalifa in de Verenigde Arabische Emiraten het hoogste gebouw ter wereld. Toen was het gebouw nog niet eens af. Het bereikte haar hoogste punt pas twee jaar later, in januari 2009. Het staat met een hoogte van 828 meter nu ruim op de nummer 1 van deze lijst. Eigenlijk zou de toren de naam Burj Dubai gaan heten. Pas een uur voor de opening werd besloten om de toren te vernoemen naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten. Het architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill uit Chicago heeft de Burj Khalifa ontworpen. Het heeft de vorm van een Hymenocallis, een woestijnbloem die in de regio veel voorkomt. Er zijn kantoren en 900 appartementen in het complex gevestigd. Binnen een acht uur waren alle appartementen verkocht. Op de 78e verdieping bevindt zich een zwembad, op de 123e een lobby, op de 124e een observatiedek, op de 143e een nachtclub en op de 158e een moskee.