Momenteel is de Burj Khalifa in Dubai het hoogste gebouw ter wereld, maar dit zal waarschijnlijk snel veranderen. In razend tempo worden wereldwijd gebouwen de grond uitgestampt, die nog hoger en nog spectulairder zullen zijn dan het 828 meter hoge gebouw in Dubai. Vooral China lijkt daarbij koploper te zijn, waar het ene gebouw nog hoger wordt dan het andere. Daarbij willen vooral de financiers elkaar overtreffen in hoogte. Welke nieuwe gebouwen in aanbouw zullen het opnemen tegen de oude giganten? En welk gebouw zal binnenkort op de eerste plaats staan als hoogste gebouw van de wereld?

10. China Zun, Beijing, China – 528 meter

China Zun

China Zun’s naam komt van het Chinese ‘zun’, een oud Chinees wijnvat, waarop het ontwerp gebaseerd is, volgens de CITIC Group die de ontwikkelaars zijn van dit bouwproject. De verwachting is dat het gebouw binnen vijf jaar voltooid zal zijn, wat betekend dat deze 528 meter hoge toren in 2017 zijn deuren zal openen. De toren zal dan het hoogste gebouw van Beijing (Peking) zijn, waarin hotels, kantoren en appartementen ondergebracht zullen worden.

9. CTF Guangzhou, Guangzhou, China – 530 meter

Chow Tai Fook Centre

Aanvankelijk was de naam Chow Tai Fat Centre, maar dit werd simpelweg afgekort tot CTF. Het ontwerp is gemaakt door de Amerikaanse Kohn Pedersen Fox Associaties. In 2010 werd begonnen met de bouw. Uiteindelijk moet er in 2017 een 530 meter hoog gebouw staan met 111 verdiepingen. In de toren zullen hotelkamers, kantoren, appartementen en parkeerplaatsen ondergebracht worden.

8. Lotte World Tower, Seoul, Zuid Korea – 555 meter

Lotte World Premium Tower

Na afronding van de bouwwerkzaamheden zal dit gebouw 555 meter hoog zijn. Op zich niet al te hoog en zeker niet opvallend te noemen. Wat echter wel bijzonder is, is het feit dat in dit gebouw, na voltooiing in 2015 het hoogste observatie platform gehuisvest zal zijn. Vanaf de 123ste etage zal de bezoeker een spectaculair uitzicht hebben over Seoul en omgeving. De toren zal bestaan uit kantoren, appartementen, een hotel, winkels en het observatie platform.

7. Rose Rock IFC, Tianjin, China – 588 meter

Rose Rock International Finance Center

Een gebouw waaraan pas zeer recent begonnen is, namelijk in januari 2013, ondanks dat er al in 2011 voorbereidingen getroffen waren voor de bouw. Het alom bekende Rockefeller Center in New York is als voorbeeld genomen voor het ontwerp, dat gemaakt is door Bjarke Ingels in opdracht van de Rose Rock Group. Uiteindelijk wordt het gebouw tot 588 meter hoogte opgetrokken en zal het 100 verdiepingen hebben. Het kostenplaatje is $ 2.35 miljard.

6. Goldin Finance 117, Tianjin, China – 597 meter

Goldin Finance 117

Al in 2008 is begonnen met de bouw van dit 117 tellend gebouw, waarin kantoren en hotels gehuisvest zullen worden. Door problemen werd de bouw tijdelijk stil gezet, maar vanaf 2011 wordt weer gebouwd aan het gestaag groeiende gebouw. De vooruitzichten zijn gunstig en de verwachting is dat het Goldin Finance 117 in 2015 af zal zijn. Het hoogste punt zal dan 597 meter zijn.

5. Shanghai Tower, Shanghai, China – 632 meter

Shanghai Tower

Momenteel geldt de Shanghai Tower als het op twee na hoogste gebouw van de wereld, maar dat zal niet lang meer duren. Tegen de tijd dat het 632 meter hoge gebouw met zijn 121 verdiepingen klaar zal zijn in 2014 zullen er hogere gebouwen verrezen zijn in China. De toren maakt deel uit van drie gebouwen, die ontworpen zijn door Gesler en onder constructie staan van Lujiazui. De kosten voor de bouw liggen rond de $2.2 miljard. Het is de bedoeling dat winkels en kantoren hun intrek zullen nemen in de toren.

4. Wuhan Greenland Center, Wuhan, China – 636 meter

Wuhan Greenland Center

In juni 2011 won Adrian Smith + Gordon Gill Architecten in combinatie met Thornton Tomasetti Engineers de ontwerpwedstrijd om de toren voor de Greenland Group te mogen bouwen. Het 126 verdiepingen tellend ontwerp heeft veel energiebesparende functies. Aanvankelijk zou het gebouw 606 meter hoog worden, maar dit is opgetrokken naar 636 meter. De verwachte opleverdatum is nu 2017, waarna de appartementen, kantoren en hotels ondergebracht kunnen worden in het Wuhan Greenland Center.

3. Ping’an International Finance Center, Shenzhen, China – 660 meter

Ping'an International Finance Center

Het 115 verdiepingen tellende in aanbouw zijnde gebouw wordt het op twee na hoogste gebouw van China. Als het in 2015 gereed is zal het 660 meter hoog zijn. Hoewel het van een Chinese verzekeringsmaatschappij is, de Ping An Insurance, worden de werkzaamheden uitgevoerd door de Amerikaanse architectenfirma Kohn Pedersen Fox Associates. Alhoewel een groot deel van het gebouw in beslag genomen zal worden door kantoren, wordt ook een deel opengesteld voor het publiek. Hier kunnen bezoekers dan naar hartenlust winkelen, dineren in een van de restaurants of genieten van een hapje en drankje op het dakterras.

2. Sky City, Changsha, China – 838 meter

sky city

Met een geplande hoogte van 828 meter en 202 verdiepingen zal dit het hoogste gebouw van China worden. Broad Sustainable Building wilde het gebouw binnen 90 dagen optrekken, maar vergat daarbij dat er 120 dagen aan voorbereidend constructiewerk vooraf gaan. Het gebouw zal nu dus binnen 210 dagen opgetrokken worden en de verwachting is dat het in 2014 klaar is. Dan zal het in afwachting van de andere in aanbouw zijnde gebouwen, voorlopig het hoogste gebouw van de wereld zijn. De kosten voor het bouwen van deze gigantische toren zijn $ 1.46 miljard.

1. Kingdom Tower, Jeddah, Saoedië Arabië – 1.000 meter

Kingdom Tower

Onvoorstelbaar maar waar: in Saoedië Arabië gaan ze met de Kingdom Tower een kilometer de lucht in. De Kingdom Tower, ook wel bekend als Mile High Tower, zal met zijn 156 verdiepingen het middelpunt van de Kingdom City (een volledig nieuwe wijk in Jeddah) worden. Mocht het de architecten en bouwvakkers lukken dan zal de Kingdom Tower het hoogste gebouw ter wereld zijn. De eigenaar is de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal, die het gebouw in 2019 af wil hebben. Kosten? Een slordige $ 1,23 miljard.