Voor wie Minecraft nog niet kent, even een korte introductie: Minecraft is een sandbox-game. Dit betekent dat de speler vrij kan rondlopen in een virtuele wereld, nieuwe plekken kan ontdekken en grondstoffen verzameld om dingen te bouwen. Het is in 2011 uitgebracht, en is een van de meest populaire games. Door miljoenen spelers wordt dit spel al sindsdien gespeeld.

Dat is Minecraft in een notendop, en voor de die-hard fans die al langer bekend zijn met het spel hebben we 10 leuke weetjes voor jullie verzameld. Wie weet ken je ze al, en anders heb je nieuwe gespreksstof met vrienden die net zo dol op Minecraft zijn als jijzelf!

Het idee voor Minecraft ontstond door een free to play online game

eerste minecraft

De bedenker van Minecraft, Markus ‘Notch’ Persson is op het idee van deze game gekomen door een gratis spel wat je online kon spelen. Hij was rond de tijd van de opzet van Minecraft bezig met een top-down basebuilding game met de naam ‘RubyDung’. Markus was echter niet tevreden met bepaalde aspecten van het spel, en door het spel ‘Infiminer’ te spelen kwam hij tot nieuwe inzichten. Dingen uit verschillende spelen heeft hij samengevoegd tot het spel ‘Cavegame’, later veranderd in het door wereldberoemde Minecraft. De eerste versie van Minecraft kun je nog steeds gratis online spelen.

Oorspronkelijk was Steve een zombie

zombietown

De karakters uit ‘Infiminer’ wilde Markus niet kopiëren naar zijn nieuwe spel, dus besloot hij om uit zijn andere bedachte game ‘Zombietown‘ een 3D-model te pakken. Dat was dus een zombie, en deze is geheel overgenomen voor Minecraft.

Je kunt in Minecraft een heuse computer bouwen

Het lijkt misschien onmogelijk, maar bovenstaande is waar. Binnen Minecraft kun je met een combinatie van pistons, redstone, repeaters en veel vrije tijd een computer bouwen. Hij kan niet hetzelfde als een echte PC, maar simpele berekeningen en bepaalde blokken vervangen/bewegen lukt wel! Een speler van Minecraft heeft ooit een 2D versie van het spel gemaakt die je op een in-game kaart kunt spelen. Bizar toch?

De Enchantment Table gebruikt uit MS-DOS klassieker Commander Keen symbolen

Standard Galactic Alphabet'

Voor degenen die bekend zijn met Commander Keen, kan dit feitje heel leuk zijn! Dit is namelijk een side scrolling adventure serie van ID Software. Hierin zat een alien alfabet, ofwel een mono-alfabetische variant van het alfabet zoals wij het kennen. Iedere letter heeft een ander symbool, maar de woorden zijn wel hetzelfde. Op de Enchantment Table kun je het ‘Standard Galactic Alphabet’ vinden, bijvoorbeeld bij de volgende zinnen:

-‘Well Played Internets You Are Good’

-‘These Names Will Be Random And Confusing’

-‘Each Spell Costs Experience Levels’

Het ontstaan van Creepers was een code fout

creeper was een fout
Toen Markus tijdens het ontwikkelen van Minecraft varkens wilde toevoegen, draaide hij per ongeluk de horizontale en verticale waarden om. In plaats van een varken ontstond er raar, lang figuur met vier poten. Door het toevoegen van een groene kleur en een zwart gezicht was de Creeper geboren (die ontploft als een speler in de buurt komt).

Minecraft is in wel 121 talen beschikbaar!

klingon

En dan moet je niet alleen denken aan ‘gewone’ talen zoals Engels en Nederlands, maar ook aan:

-Klingon – Een alien taal uit Star Trek

-Quenya – Het Elvish schrift uit Lord of the Rings

Enderman is een referentie naar Slenderman

slenderman

Dit is een opzicht logische connectie die je zelf nog kan leggen. Ze zijn beide vrij lang, maar qua uiterlijk houdt het verder ook op. Wat wel leuk is om te weten, is dat de enge geluidjes die een Enderman in de game maakt een achteruit afgespeelde ‘Hi’ en ‘What’s up. Er is nog wat extra ruis aan toegevoegd om het nog onverstaanbaarder te maken.

Bedrock heeft niet altijd dezelfde naam gehad

bedrock

Bedrock is de onderste laag waar je als speler met geen mogelijkheid doorheen kan hakken. Deze blokken heetten eerder echter ‘adminium‘. Waarom? Nou, omdat alleen admins de blokken konden plaatsen en weghalen.

Sommige schilderijen in Minecraft komen vanuit populaire Counter-Strike maps

counter strike

3 van de 26 schilderijen zijn zichtbaar als minuscule pixel-versies van schilderijen uit de bekende Counter-Strike maps. Denk bijvoorbeeld aan ‘De Aztec’ en ‘Target Succesfully Bombed’.

De leeftijd van alle bomen in Minecraft is twee jaar oud

boom in minecraft

Heb je je altijd afgevraagd hoe oud de bomen in Minecraft zijn? Daar is een speler achter gekomen door de structuur van een gekapte boom te bekijken in het spel. Er zijn twee vierkante ringen zichtbaar, deze zijn bij iedere boom hetzelfde. Het is echter een stukje ingewikkelder bij bomen die meer dan één blok dik zijn… die leeftijd moet dus nog wel vastgesteld worden!