Condooms: ze liggen bij veel mensen in het nachtkastje, maar hoeveel weet je eigenlijk over deze rubbertjes? Ze zijn natuurlijk goed in het voorkomen van soa’s en zwangerschappen, maar er valt veel meer bijzonders te ontdekken over condooms dan de meeste mensen weten. Lees het hier in de top 10 weetjes over condooms.
10. Ze worden al eeuwenlang gebruikt
In de afgelopen honderd jaar is het uiterlijk van de condoom flink verandert, maar dat wil niet zeggen dat het een moderne uitvinding is. Er wordt al eeuwenlang gebruikgemaakt van condooms. Zo is het oudste bewijs van dit voorbehoedsmiddel te zien op een grotschildering in Frankrijk. In de Grotte des Combarelles wordt bewijs gezien dat condooms al 12.000 tot 15.000 jaar geleden gebruikt werden. Het zou overigens ook kunnen dat ze in die tijd ‘condooms’ gebruikt om hun geslachtsdeel te beschermen tegen wilde dieren, echt nut voor anticonceptie was er in die tijd nog niet.
In het oude Egypte werden er linnen doeken gebruikt om de penis te bedekken. Ook hier is niet zeker of dit gebeurde om het geslachtsdeel te beschermen tegen vervelende beestjes of om zwangerschappen te voorkomen.
9. Ze bedekten niet altijd de hele penis
Tegenwoordig rol je een condoom helemaal af, zodat hij de hele penis bedekt. Dat maakt het risico op zwangerschap en bepaalde ziektes een stuk kleiner. Dat was ooit anders. Zo werd er voor de vijftiende eeuw in China alleen een klein beetje zijden papier als condoom gebruikt. Mannen plaatsten dit papier alleen over hun eikel. Hetzelfde geldt voor Japanse mannen, die een klein dopje gemaakt van schildpadschild op hun eikel zetten.
8. De eerste grote productie van condooms gebeurde in de zestiende eeuw
Gabriele Falloppio was een uitvinder die in de zestiende eeuw het condoom als massaproduct ontwikkelde. Het was een linnen condoom dat was voorzien van een speciale chemisch stofje. Mannen konden het condoom ombinden met een lintje. De uitvinder testte het condoom door meer dan duizend mannen seks te laten hebben met vrouwen die de “Franse ziekte” hadden. Dit was toen de naam voor de soa syfilis. De uitvinder claimde dat geen enkele man de ziekte had opgelopen, wat zijn condooms dus helemaal veilig zou maken.
7. Er zijn verschillende condoomrecords
Heb je altijd al een wereldrecord willen verbreken? Het kan met condooms. Zo is er het record voor het meeste aantal condooms dat je tegelijkertijd door je neus kunt trekken, dat nu op drie staat. De langste condoomketting is op dit moment 25.773 condooms lang en het grootste condoommozaïek is gemaakt met 685 pakjes condooms. Dan is er nog het record voor het grootste condoom ter wereld: meer dan 21 meter lang.
6. Veel mensen gebruiken condooms verkeerd
Je zou zeggen dat het gebruik van condooms wel makkelijk is na een beetje oefening, maar er zijn ontzettend veel mensen die deze voorbehoedsmiddelen verkeerd gebruiken of niet zeker weten of ze ze goed gebruiken. Zo zijn er meer dan 14.000 resultaten wanneer je Google vraagt of je een condoom kunt hergebruiken. De grootste reden waarom condooms niet altijd goed werken is dan ook dat mensen ze verkeerd gebruiken.
5. Trojan is het populairste merk
Van alle verkochte condooms is maar liefst 70% van het merk Trojan. Dat is meer dan vier keer zoveel als Durex condooms, het op één na populairste condoommerk. Trojan maakt dan ook volop reclame voor hun product, maar dat is wel prijzig. Alleen al in het eerste kwartaal van 2014 gaf het merk meer dan 10 miljoen dollar uit aan reclame. Het scheelt dat de investering blijkbaar de moeite waard is.
4. Ze hebben een beperkte houdbaarheid
Je hebt misschien wel ooit een houdbaarheidsdatum op condooms zien staan, maar die wil je soms vergeten wanneer je in the heat of the moment een condoom pakt. Toch is het belangrijk om condooms nooit te gebruiken wanneer ze over de houdbaarheidsdatum zijn. Het materiaal breekt namelijk langzaam af en is daardoor minder betrouwbaar. Het is ook niet slim om condooms in je portemonnee of broekzak te bewaren. De wrijving zorgt ervoor dat het materiaal beschadigt raakt, waardoor je niet goed beschermd bent.
3. Ze worden uitvoerig getest
Bedrijven willen zeker weten dat hun condooms veilig zijn. Daarom worden ze uitvoerig getest op de meest uiteenlopende manieren. Zo wordt er ook een stroomschok op de condooms toegediend. Het materiaal zou sterk genoeg moeten zijn om helemaal geen elektriciteit door te laten. Slaagt een condoom voor deze test? Dan weet de fabrikant dat het condoom ook sterk genoeg is om niet te scheuren tijdens de daad.
2. Er kan veel vloeistof in
Condooms zijn ervoor gemaakt om heel wat wrijving en druk te kunnen doorstaan. Ze kunnen ook enorm worden uitgerekt. Dat ontdek je wanneer je een condoom probeert te vullen met water. Een gemiddeld condoom kan maar liefst 3,5 liter water vasthouden zonder te scheuren of lekken. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je het condoom beter kunt weggooien na dit experiment, maar dit feitje geeft wel aan dat condooms veel rekbaarder zijn dan de meeste mensen denken.
1. Je kan veel meer met condooms dan je denkt
Condooms zijn natuurlijk ideaal als voorbehoedsmiddel, maar wist je dat ze nog veel meer nut hebben? Neem ze bijvoorbeeld mee wanneer je gaat kamperen. Zo komen ze goed van pas wanneer je verdwaalt tijdens een lange wandeling en een plek nodig hebt om water uit een rivier in op te vangen. Met een inhoud van 3,5 liter kan je ontzettend veel water verzamelen in een condoom. Ze zijn ook geschikt om te gebruiken als katapult en zijn een goed alternatief voor latex handschoenen wanneer je een medisch probleem hebt.
4 reacties
ik ben loek en ik wil worden een condoom verkoper
ik ben loek en ik ben 11 jaar en ven op het reigerbos
groep 8b
ik ben kees en ik wil testpiloot worden bij de durex
Het gedeelte over trojan klopt helaas niet, Durex is (met afstand) het grootste merk ter wereld en wordt in meer dan 150 landen verkocht. Het aandeel in de wereldmarkt is ca 25%, Trojan is beduidend minder echter zijn zij het grootste merk in de VS.