Voor veel Nederlanders is gourmetten een traditie die niet aan feestelijke dagen mag ontbreken. Samen rond een tafel zitten en in kleine pannetjes hapjes klaarmaken: wat is er gezelliger dan dat? Hier ontdek je een aantal weetjes over gourmetten die je de volgende keer rond de gourmettafel kan delen.
10. Het komt waarschijnlijk uit Azië
Veel mensen zien gourmetten als een echte Nederlandse traditie, maar waarschijnlijk komt deze vorm van dineren uit Azië. Hier is het op veel plekken gebruikelijk om samen met een groep vrienden of familie kleine hapjes te bereiden aan tafel. Chinese hotpot is daar een goed voorbeeld van. Hierbij wordt het eten niet op een grillplaat bereid, maar in een grote pan kokende bouillon.
9. Het is populair geworden door een campagne
We zijn niet uit het niets massaal gaan gourmetten. Dit feestmaal werd populair in de jaren zeventig, toen er een campagne werd gestart door het Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf. De campagne had als naam ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’ en was bedoeld om mensen kennis te laten maken met deze manier van dineren. Dat bleek een groot succes te zijn.
8. Kip is het populairste vlees
Er staat heel wat op tafel tijdens het gourmetten, van biefstuk en hamburgertjes tot varkenslapjes en vis. Toch is kip de absolute nummer één tijdens het gourmetten. Dit stukje vlees wordt het meeste op de grillplaat gegooid. Marineer de kip in verschillende kruidenmengsels en je kunt allerlei smaken uitproberen. Een overzicht van lekkere gourmet recepten vind je hier.
7. Het is enorm populair

Het zal niemand verbazen dat gourmetten een geliefde bezigheid is voor Nederlanders. Vooral op feestdagen wordt er heel wat gegourmet. Maar liefst 80% van Nederland gourmet tijdens de kerstdagen. Tijdens Pasen doen sommigen het nog eens dunnetjes over. In het zuiden van het land wordt het gourmetstel gemiddeld het vaakste op tafel gezet: tot wel 5 keer per jaar.
6. Het zorgt ook voor ergernissen
Gourmetten is niet alleen maar leuk, want het is voor sommige mensen ook een bron van ergernissen. Zo doet iedereen het op zijn eigen manier en tempo. Terwijl jij nog rustig wat vlees aan het grillen bent, heeft je buurman al een half stokbrood opgegeten. De afwas is natuurlijk ook een grote ergernis. Na het feestmaal lijkt alles vies te zijn en moet je talloze kleine pannetjes en spatels schoon zien te krijgen.
5. Het vlees kan slechts twee uur buiten de koelkast blijven
Een van de leuke aspecten van gourmetten is dat je lang kunt tafelen. Maar niet te lang, want het vlees mag eigenlijk maar twee uur buiten de koelkast blijven. Na deze twee uur kun je het vlees ook beter weggooien, want door de hitte hebben bacteriën alle kans gekregen om zich te vermenigvuldigen. Het is dus beter om geen restjes te bewaren voor morgen, want daar kun je goed ziek van worden.
4. Je kunt last krijgen van prikkende ogen
Je hebt het misschien al ooit gemerkt, maar na een tijdje zorgt gourmetten bij veel mensen voor prikkende ogen. Dat komt doordat er vaak in een kleine ruimte veel eten verwarmd wordt. Hierdoor komt er veel fijnstof vrij, wat uiteindelijk voor oogirritaties zorgt. Zorg dus voor genoeg ventilatie om de lucht zo schoon mogelijk te houden.
3. Parkieten houden niet van gourmetten
Hoe leuk wij het ook vinden om rond een gourmetstel te zitten: voor parkieten is het geen feestje. Sterker nog, je kunt het beste niet gourmetten in het bijzijn van een vogel. Vogels zijn namelijk ontzettend gevoelig voor vervuilde lucht. Tijdens het gourmetten komt de stof polytetraflorethyleen vrij, die schadelijk of zelfs dodelijk is voor parkieten. Zorg er dus voor dat de gourmetlucht niet bij je vogel kan komen.
2. Het stinkt
Dit weetje zal niemand verbazen. Gourmetten stinkt enorm en het duurt soms dagen voordat de lucht uit je woning is verdwenen. Ook je haren en kleren ruiken vaak naar gourmetlucht. Wil je de geur snel uit je kleding laten verdwijnen? Vul dan een kleine verstuiver met een mix van wodka en water. Spray dit over je kleren, laat ze even drogen en je kleding ruikt weer helemaal fris.
1. Het pannetje kan op en onder de grillplaat

Het is vaak een discussie aan de gourmettafel: moet het pannetje nou op de grillplaat of eronder? Er is geen goed antwoord, want het is allebei mogelijk. Je kunt vlees direct op de plaat grillen, maar ook de pannetjes gebruiken wanneer je dat makkelijker vindt. Zet de pannetjes onder de grillplaat wanneer je de bovenkant van je eten wilt garen, bijvoorbeeld wanneer je een omelet maakt.