Leuk weetje: echt over alles kun je lijstjes maken met weetjes. Zelfs over zwembaden! In deze top 10 zetten wij de leukste dingen die je nog niet wist over zwembaden en zwemmen voor je op een rij.
Welke is het grootste zwembad ter wereld?
Het zwembad in het resort San Alfonso del Mar in Chili is meer dan 1.000 meter lang en heeft een oppervlakte van 8 ha. Het reservoir bevat 250 miljoen liter gefilterd oceaanwater en heeft een prachtige turquoise kleur.
‘s Werelds grootste zwembad is groter dan tien voetbalvelden bij elkaar. Je zou er zelfs met een zeilboot in kunnen varen. Het is het eerste grootste kunstmatige strandmeer in de geschiedenis en staat ook zo vermeld in het Guinness Book of Records.
Hoe diep is het diepste zwembad in de wereld?
De Deep Dive Dubai heeft een diepte van maar liefst 60 meter. Volgens het Guinness Book of Records is het minstens 15 meter dieper dan welk ander zwembad ter wereld.
Alle duikers die deze faciliteit betreden, kunnen een ruimte verkennen die gevuld is met maar liefst 14,6 miljoen liter water. Deze hoeveelheid komt overeen met de capaciteit van zes Olympische zwembaden.
Deep Dive Dubai is uitgerust met meer dan 50 camera’s voor amusements- en veiligheidsdoeleinden. Deze attractie is ook de grootste onderwaterfilmstudio in de regio.
Waar ligt ‘s werelds langste verhoogde zwembad?
Marina Bay Sand is een hotel in Singapore met een zwembad op de 57ste verdieping van een wolkenkrabber. Het complex bestaat uit drie wolkenkrabbers en is verbonden door een enkel dak. Het zwembad is 150 meter lang en al zwemmend kun je het prachtige panorama van de plaatselijke metropool bewonderen. Op deze plek een zonsopgang of zonsondergang meemaken, is een fantastische ervaring.
Hoe groot is een Olympisch zwembad?
Het huidige Olympisch zwembad meet 50 x 25 meter en is minimaal 2 meter diep. Elk Olympisch bad moet 10 rijstroken hebben van elk 2,5 m breed. De watertemperatuur tijdens zwemwedstrijden dient tussen de 25 en 28 graden Celsius te zijn.
In de loop der jaren zijn er verschillende zwemstijlen ontwikkeld. De meest populaire zwemstijlen zijn vlinderslag, rugslag, schoolslag, vrije slag en wisselslag.
Wat betekent een sterke chloorgeur in het zwembad?
Ben je net het water in geplonsd en ruik je een sterke chloorgeur, dan is het waarschijnlijk een viezer zwembad. Chloor bindt met de verontreiniging in het water en dit geeft die typische zwembadlucht.
Is veel urine in een zwembad schadelijk?
Uit onderzoek blijkt dat stikstofverbindingen in urine en zweet reageren met chloor, dat zwembadwater desinfecteert. Zo ontstaan er bijproducten in de vorm van stoffen als stikstoftrichloride. Wanneer chloor is gebonden met urine kan het niet meer binden met ziekteverwekkende bacteriën. Ook bij je zwembad in de tuin is het belangrijk om de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen, bij de Dezomerspecialist.nl kunnen ze je hierbij helpen.
Bestaat er een plasverklikker?
Zwemmers kennen het verhaal dat er een bepaalde chemische stof is die vooral door kinderen wordt gevreesd. Het werkt door de urine rood te kleuren en de ongelukkige die geplast heeft in een rode wolk van schaamte te hullen.
Het verhaal van een chemische stof die aan het water was toegevoegd, bleek een uiterst effectief afschrikmiddel te zijn. Het is echter niets meer dan een simpele stadslegende. Ouders gebruiken dit verhaal al tientallen jaren om te voorkomen dat hun kinderen in het zwembadwater plassen. Ook nu nog krijgen medewerkers van zwembadreinigingsbedrijven constant vragen over deze ‘urinedetector’…
Wanneer werd zwemmen uitgevonden?
Wie denkt dat zwemmen een relatief recente uitvinding is, heeft het mis. In 1933 ontdekten archeologen in Wadi Sura in de Saharawoestijn een grot met grotschilderingen van zwemmende mensen en dieren. De schilderijen zijn ongeveer 10.000 jaar geleden gemaakt.
De eerste officiële zwemwedstrijd vond plaats in de oudheid, en wel in 35 voor Christus in Japan. Als Olympische discipline bestaat deze sport sinds 1896.
De oudste zwemclub is Upsala Simsällskap in Uppsala, Zweden, die volgens de traditie werd opgericht in 1796 en tot op de dag van vandaag nog bestaat.
Waarvan werden de eerste zwembrillen gemaakt?
Het is tegenwoordig moeilijk te geloven, maar de eerste zwembrillen waren gemaakt van het schild van schildpadden. Dit blijkt uit een vondst uit de 14e eeuw in Perzië.
Rubberen zwembrillen die we uit de moderne tijd kennen, werden pas in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt. Tegenwoordig voldoen zwembrillen aan de strengste eisen. Ga je in een openbaar zwembad waar het water gechloreerd is, dan weet je zeker dat je met een zwembril beschermd bent tegen bacteriën en virussen.
Welke zijn de meest gedenkwaardige zwemrecords?
Er zijn veel verschillende soorten zwemrecords: afstandsrecords, duikrecords en zelfs ademrecords. De meest spectaculaire lijken de records te zijn van zwemmen in open water gedurende enkele tientallen uren zonder rust.
Zo’n record is die van Sarah Thomas, die 168,3 km in het meer zwom. Haar poging duurde meer dan 67 uur.
Nog indrukwekkender is het record zwemmen in de rivier: 481 km in 84,5 uur van Ricardo Hoffman. Dit record werd echter in 1981 verslagen.
De prestatie van de Spaanse duiker Aleix Segura, die in 2016 24 minuten en 3 seconden zijn adem inhield, is ook zeer indrukwekkend!