Als klein jongetje (of meisje) was je er waarschijnlijk groot fan van: piraten! Je zag ze voor je als mannen met een zwarte lap voor het oog, een doek op het hoofd en een ring in het oor. Maar échte piraten, wie zijn dat? Het zijn de criminelen van de zee, de rovers van goud en andere waardevolle spullen. Hun gouden jaren waren van 1620 tot 1720. Toentertijd waren zij de baas op de zeven zeeën. Nu kennen we piraten vooral nog van televisieprogramma’s en uit boeken en films, zoals ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Treasure Island’. Maar zijn de echte piraten uit de 17e en 18e eeuw vergelijkbaar met die op het beeldscherm en uit de boeken? Of waren ze compleet anders?

10. Piraten waren niet allemaal mannen

Vrouwen zouden volgens mannen ongeluk brengen op een piratenschip, maar dit weerhield vrouwen er niet van om hun piratendroom na te leven. Zij veranderen hun vrouwelijke namen en kleedden zich als man om vervolgens als man de zeven zeeën op te gaan. Twee bekende vrouwelijke piraten waren Anne Bonny en Mary Read. Zij voeren samen in de Cariben. Ze dachten van elkaar dat ze daadwerkelijk een man waren. Toen Anne verliefd raakte op Mary, besloot ze haar geslacht aan haar prijs te geven, waarop ook Read vertelde dat ze vrouw was. Zo kwamen de twee in een lastige situatie terecht.

Lees hier meer over de beroemdste vrouwelijke piraten (een top 10).

9. Piraten kwamen uit allerlei sociale milieus

Niet alleen misdadigers, veroordeelden en vluchtelingen werden piraat, ook mensen uit andere (betere) milieus werden het. De beroemde piraat William Kidd kwam uit een welvarend gezin. Hij raakte verwikkeld in het piratenleven toen hij op piraten aan het jagen was. Blijkbaar inspireerden de piraten hem, want later koos hij er zelf ook voor om piraat te worden.

8. Piraten kwamen uit verschillende landen en spraken allerlei talen

Het typische west-country accent dat in films aan piraten wordt gegeven, had in werkelijkheid maar een klein deel van de piraten. Ze kwamen namelijk uit plekken over de hele wereld. Het is niet helder hoe ze met elkaar communiceerden. Het piratenaccent zoals we het nu kennen komt voort uit de Disneyfilm ‘Treasure Island’ (schateiland) uit 1950, waarin acteur Robert Newton een piraat uit het wilde westen speelt en het accent aandikt. Hetzelfde deed hij een paar jaar later in de film ‘Blackbeard The Pirate’ en zo werd het stereotype geboren.

7. Piraten gebruikten geen ‘piraten woorden’

De typische piratenwoorden en zinnen, zoals wij die uit films kennen, werden door echte piraten niet gebruikt. Zinnen als ‘shiver me timbers’ werden niet in het echt gebruikt en de welbekende zee shanty’s werden niet gezongen. Ze werden pas bedacht door Robert Louis Stevenson toen hij eind 19e eeuw het boek ‘Treasure Island’ (Schateiland) schreef. Misschien gebruikten ze wel andere typische piratenwoorden of zinnen, maar die zijn bij ons niet bekend.

6. Piraten droegen een ooglapje om te wennen aan het donker

Er wordt weleens beweerd dat piraten een ooglapje dragen, om hun lege oogkas te verbergen. Dat is natuurlijk niet zo, want niet elke piraat heeft een leeg oogkas. Wel droegen echte piraten een ooglapje. Dat deden zij om ervoor te zorgen dat een oog constant aan het donker werd blootgesteld. Hierdoor raakte het oog aan het duister gewend en konden piraten gemakkelijker vechten als ze in de nacht schepen beroofden. Deze techniek wordt nu nog door militairen toegepast.

5. Piraten droegen een oorring voor betere ogen en goede gezondheid

Niet alleen piraten uit onze verhalen dragen gouden oorringen, ook echte piraten deden dit. Ook zonder sieraden zagen piraten er al cool uit, daar hadden ze geen oorring voor nodig. Maar waarom droegen ze dan een gouden oorring? Piraten geloofden dat het piercen van hun huid met edelmetaal hun oogvermogen verbeterde, slechte gezondheid afweerde en andere positieve effecten had.
Maar de oorring had meer doelen, zo bewaarden veel piraten hier proppen wax om in hun oren te stoppen wanneer de kanonnen werden afgevuurd. Ook was de gouden ring een soort van levensverzekering, het goud was genoeg waard om te zorgen voor een goede begrafenis.

4. Piraten hadden respect voor elkaar

Je zou het niet verwachten, maar piraten waren niet alleen maar slecht. Voor elkaar waren ze vriendelijk. Zo hadden piraten recht op compensatie als ze gewond raakten aan boord van een piratenschip. Wat ze kregen hing af van de ernst van het letsel. Op dezelfde manier als oorlogsveteranen met verloren ledematen vandaag de dag worden gezien, werden ook piraten met serieus letsel gerespecteerd. Als ze ondanks het letsel doorgingen met hun werk als piraat werd deze moed zeer gewaardeerd.

3. Piraten deelden zware straffen uit


In piratenfilms zie je vaak dat piraten de vijand dwingen om vanaf een plank aan de boot het water in te lopen. In het echt werd deze vorm van straf nauwelijks gebruikt. Je zou denken dat dit beter was voor dieven en herrieschoppers, maar je hebt het mis. De straffen die het meest door piraten werden gebruikt, waren namelijk nog gruwelijker. Een populaire straf was een stuk touw om de romp van de boot binden en daar de vijand aan vast maken. Zo verdronk je of werd je aan stukken gesneden door de boot. Of wat te denken van het kielehalen, met een ijzeren tuig aan werd de gestrafte onder de kiel van het schip door getrokken.

2. Rode vlaggen waren erger dan zwarte

De Jolly Roger vlag kennen we als een witte schedel en gekruiste knekels op een zwarte achtergrond. Er waren in het echt maar weinig piratenschepen die dit ontwerp gebruikten voor hun schepen. Het was de rode vlag waar je je in de piratentijd zorgen om moest maken. Als een schip arriveerde met een rode vlag met een zandloper, dan wist je dat je in de problemen zat, want rood betekende: ‘we geven je geen kwartier’ en de zandloper wilde zeggen: ‘je tijd op aarde raakt op’.

1. Zwartbaard was een idioot

Piraat Zwartbaard is de meest beroemde en meest gevreesde piraat allertijden en dat is geen wonder. De man was absoluut een verhaal apart. Voordat een schip vertrok, weefde Zwartbaard hennep in zijn baard en hij stak het vervolgens in brand voordat hij de strijd aanging met de vijand. Hij dook vervolgens plotseling op in een pluim van vlammen en een wolk van rook. Hij droeg ook een zwarte jurk van zijn hoofd tot zijn tenen. Velen van zijn vijanden omschreven hem als de duivel en gaven zich aan Zwartbaard over zonder een gevecht aan te gaan.