Als je aan vakantie denkt, dan zie je jezelf al liggen op een prachtig exotisch strand met een cocktail in je hand en uitzicht op een heldere, blauwe zee. Veel Nederlanders vergeten hoe mooi hun eigen landje is. Op vakantie in eigen land is niet alleen goedkoper, je kunt er ook gemakkelijk een dagtripje van maken. In dit artikel staat de provincie Utrecht in de kijker. Van het sfeervolle vestingstadje Wijk bij Duurstede tot het magische plaatsje Oudewater. Of wat dacht je van het toeristische Loenen aan de Vecht? Hieronder lees je alles over de 10 leukste dorpjes in de meest centrale provincie van Nederland.

10. Breukelen

breukelen

365 Focus Photography / Shutterstock.com

Breukelen is een prachtig dorpje met een grote geschiedenis gelegen aan de vecht. In de zevende eeuw was het plaatsje bekend onder de naam Attingahem en bestond het uit een simpel houten kerkje. De binnenstad heeft nu een kerk uit de vijftiende eeuw. Ook staat in Breukelen Kasteel Nijenrode, hier is de Neyenrode Business Universiteit gevestigd. Je kunt daarnaast een bezoek brengen aan de tolbrug. Rond Breukelen vind je enkele pittoreske buitenplaatsen zoals Boom en Bosch, Vechtvliet en Gunterstein.

9. Amerongen

kasteel amerongen

Jan van der Wolf / Shutterstock.com

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt Amerongen. Het plaatsje is het meest bekend om Kasteel van Amerongen. Dit zestiende-eeuwse kasteel is nog volledig intact gebleven. Kasteel van Amerongen en de prachtige kasteeltuinen zijn te bezoeken met een gids. Het historische centrum van Amerongen wordt gekenmerkt door de middeleeuwse Andrieskerk die lijkt op de Dom in de stad Utrecht. Vlak buiten Amerongen ligt het Tabaksteeltmuseum. Wil je een cultureel dagje uit combineren met natuur? Dan zit je in het bosrijke Amerongen helemaal goed!

8. Linschoten

linschoten

DigitalPearls / Shutterstock.com

Een van de oudste dorpjes in Utrecht is Linschoten. Dit dorpje bestaat sinds de dertiende eeuw en heeft veel oude straatjes waar je rustig doorheen kunt struinen. Het centrum zit vol gezellige horecagelegenheden. Je vindt er verder een kerk met een scheve toren en aan Linschoten grenst een uitgestrekt landgoed en een bos. Hier kun je heerlijk wandelen langs oude boerderijen en genieten van de natuur.

7. Vinkeveen

Vinkeveen

Vlakbij Mijdrecht ligt Vinkeveen, een rustig dorpje aan het water. Vinkeveen is bekend van de Vinkeveense plassen; perfect voor de watersport. Je kunt hier naar hartenlust zwemmen, duiken en varen. Een sloep huren in Vinkeveen is een aanrader. De omgeving leent zich ook goed om te wandelen en te fietsen (langs het water). In Vinkeveen vind je de prachtige Heilig Hart van Jezuskerk die je kunt beklimmen en de gemeente bevat Historisch Erfgoed in de vorm van zeven Stellingforten die je kunt bezoeken. Vinkeveen is dus niet enkel sportief, maar ook cultureel de moeite waard.

6. Loenen aan de Vecht

loenen aan de vecht

Jan van Dasler / Shutterstock.com

Tussen Noord-Holland en Utrecht ligt Loenen aan de Vecht. Net als Vinkeveen ligt Loenen aan de Vecht aan een plas: de Loosdrechtse Plassen. Loenen aan de Vecht is erg populair bij watersporters. Dankzij een 600 meter lange winkelstraat is het ook geschikt voor een dagje shoppen. De Korenmolen en de Cronenburgherbrug zijn andere bezienswaardigheden. Wil je de natuur in? Landgoed Vrederijk en Landgoed Terra Nova liggen net buiten dit gezellige plaatsje.

5. Spakenburg

Spakenburg

Jan van der Wolf / Shutterstock.com

Bij Spakenburg denken we gelijk aan heerlijk brood en gebak. Dat is niet zo gek, want de echte Spakenburgse lekkernij, de boterkoek Spakenburg hart, móét je eens hebben geproefd. Gelukkig is deze streekklassieker bij diverse bakkerijen in dit oude vissersplaatsje verkrijgbaar. Spakenburg heeft daarnaast een pittoresk centrum waar de sporen van de vroegere vishandel te zien zijn. In de museumhaven liggen oude bootjes, er is een schipperswerf en je kunt zelfs een tochtje varen op het Eemmeer!

4. Montfoort

Montfoort

In de weilanden tussen Oudewater, Linschoten en IJsselstein ligt het bourgondische stadje Montfoort. De plaats is erg in trek bij fietsers die na hun tocht even willen wandelen door de historische binnenstad en een hapje en drankje willen doen op een van de vele gezellige terrassen. Montfoort is daarnaast een uitstekende bestemming voor een cultureel tripje. Zo vind je hier Kasteel Montfoort gelegen aan de Hollandse IJssel, een oude stadsmuur waarlangs je kunt wandelen, een zeventiende-eeuwse molen en een historisch stadhuis.

3. Oudewater

Oudewater

Oudewater is de oudste stad in het Groene Hart en kreeg in 1256 stadsrechten. In dit magische, kleine stadje staat de bekende vijftiende-eeuwse Heksenwaag die als klein museum te bezichtigen is voor publiek. Ook kun je er een bezoek brengen aan het Touwmuseum. Oudewater heeft een prachtige binnenstad met historische grachten, de Stadstoren, een gemeentehuis in renaissancestijl en de gotische Michaëlskerk. Een perfecte bestemming dus voor een cultureel dagje uit!

2. Lage Vuursche

lage vuursche

Jan van der Wolf / Shutterstock.com

Vlakbij de Utrechtse Heuvelrug en de stad Soest ligt het bosdorpje Lage Vuursche. Dit sfeervolle dorp is erg populair bij wandelaars en fietsers. Na een wandeling of fietstocht, is het heerlijk om in Lage Vuursche neer te strijken voor een hapje en drankje in een van de vele historische panden. Bezienswaardigheden in Lage Vuursche zijn onder meer de Stulpkerk en Kasteel Drakensteyn. Het pittoreske dorpje beschikt daarnaast over een midgetgolfbaan.

1. Wijk bij Duurstede

wijk bij duurstede

Wijk bij Duurstede is een van de vele plaatsjes in Utrecht met een mooie oude binnenstad. Het vestingstadje heeft een dijk vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Lek en de Kromme Rijn. In de middeleeuwen was het onder de naam Dorestad een belangrijke handelsplaats dankzij de strategische ligging. Bezienswaardigheden zijn hier nog volop aanwezig. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kasteel Duurstede, de Grote Kerk beklimmen, Molen de Rijn en Lek bezoeken en een lekker eten en drinken in het centrum.