Een mooi interieur zorgt ervoor dat je je helemaal thuis voelt, maar hoe stel je dat samen? Er zijn verschillende manieren om jouw woonkamer er net wat stijlvoller, hipper en chiquer uit te laten zien. Hoe? Dat lees je in de top 10 manieren om je woonkamer op te pimpen.

10. Zorg voor goede verlichting

goede verlichting

Verlichting is wat een woning tot leven brengt. Veel mensen zijn geneigd om gewoon een staande lamp in de hoek te zetten of om alleen spotjes in het plafond te plaatsen, maar een mooi lichtplan bestaat uit meerdere lagen. Hang dus een mooie glazen hanglamp boven je zithoek en decoreer de salontafel met een kleine tafellamp. Wandlampen zorgen voor een mooie derde laag. Je kunt voor een goedkope optie kiezen door een wandlamp te kopen die in het stopcontact past. Richt deze lampen op plekken die je wilt uitlichten, van een mooie fauteuil tot je stellingkast.

9. Speel met textiel

textiel

Textiel mag niet vergeten worden wanneer je je woonkamer gaat inrichten. Denk niet alleen aan kussens op de bank, maar ook aan mooie gordijnen, een deken die je over de bank drapeert en een vloerkleed op de grond. Het nadeel is dat textiel erg duur kan zijn. Je kunt je woonkamer goedkoper transformeren door naar de stoffenwinkel te gaan en te kijken naar voordelige stofjes. Pak er je naaimachine bij of schakel iemand in die voor een paar euro een kussenhoes kan maken. Zo kun je je sierkussens regelmatig veranderen, zonder de hoofdprijs te betalen.

8. Zorg ervoor dat je gordijnen lang genoeg zijn

lange gordijnen

Veel mensen kiezen voor praktische gordijnen die alleen het raam bedekken. Natuurlijk is dat alles wat je nodig hebt wanneer je geen pottenkijkers wilt of het daglicht buiten wilt houden, maar het oog wil ook wat. Gordijnen die alleen het raam bedekken, ogen vaak goedkoper en minder stijlvol. Komen je gordijnen tot de grond? Dan zorgt dat voor een luxe uitstraling.

7. Koop grote kunst

grote kunst aan de muur

Kunst geeft je woonkamer een persoonlijke touch. Het is natuurlijk leuk om hier en daar een klein schilderij op te hangen of om een beeld in een vitrinekast te plaatsen, maar het zijn juist de blikvangers die de toon zetten. Investeer daarom altijd in minstens één groot kunstwerk dat je een plek in je woonkamer geeft. De beste kunst heeft ook iets te maken met jouw persoonlijke leven, van een schilderij dat je favoriete vakantieplek afbeeldt tot een groot beeld dat een belangrijk moment in je leven symboliseert.

6. Speel met texturen

verschillende texturen

De beste manier om je woonkamer op te pimpen is door verschillende texturen in het interieur te verwerken. Designers zorgen altijd voor een goede mix van textiel, hout, glas en metaal. Door pure materialen te gebruiken, geef je je woonkamer meteen een luxe gevoel. Toch hoeft deze tip helemaal niet duur te zijn. Heb je een leren bank? Gooi er dan een grof gebreid deken overheen. Een houten tafel decoreer je met een metalen fotolijstje en een mooie glazen vaas maakt het compleet.

5. Leg een groot vloerkleed neer

groot vloerkleed

Een klein vloerkleed zorgt ervoor dat je woonkamer kleiner aanvoelt. Kies daarom altijd voor een groot exemplaar. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, vooral niet wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Kies dan eerder voor een groot vloerkleed dat niet te duur is, zodat je geen buikpijn hebt wanneer het kleed na een paar jaar niet meer zo mooi is. Je kunt voor een materiaal als wol kiezen, maar jute is ook helemaal in.

4. Verwerk metallics in je interieur

metallics

Een beetje glans verandert een simpel interieur in een prachtige omgeving. Wees dus niet bang om wat metallics aan je woonkamer toe te voegen. Dat kan zo simpel zijn als een lampenkap van metaal of een bijzettafel met glanzende verchroomde poten. Het hoeft bovendien geen echt metaal te zijn, want verf met metaalglans of een mooi glanzend behang is vaak ook voldoende.

3. Installeer lijstwerk

lijstwerk

Ben je een groot liefhebber van die klassieke luxe sfeer die prachtige interieurs vaak hebben? Pimp je woonkamer dan op met lijstwerk. Vaak zijn de kleinste veranderingen al voldoende. Zo kun je je lage plinten vervangen voor hogere plinten met een klassieke vorm. Je kunt ook sierlijsten installeren op je plafond, waardoor het net lijkt alsof je in een klassiek pand woont. Wie echt wil uitpakken kan zelfs een accentmuur maken met vakken gemaakt van lijstwerk.

2. Schilder je muren en lijstwerk in dezelfde kleur

lijstwerk zelfde kleur

Een paar lagen verf kunnen de uitstraling van je woonkamer compleet veranderen. Een makkelijke manier om je woonkamer luxer aan te laten voelen, is door je lijstwerk dezelfde kleur te geven als je muren. Heb je bijvoorbeeld een blauwe accentmuur? Schilder de plinten dan in dezelfde kleur. Dit is veel rustiger voor je ogen en zorgt ervoor dat de woonkamer een mooi geheel wordt. Je kunt in dat geval ook sterkere kleuren gebruiken, want er is minder contrast. Natuurlijk kun je je lijstwerk ook een dramatische kleur geven, zoals zwart. Dat oogt luxe en trendy.

1. Ga naar de kringloopwinkel

kringloopwinkel

andysavchenko / Shutterstock.com

De beste manier om je woonkamer karakter te geven? Door niet alleen meubels te gebruiken die je gloednieuw bij de winkel koopt. Deze meubels hebben geen verhaal en voegen daardoor net wat minder toe aan je interieur. Bij de kringloopwinkel vind je veel meubels die wel een verhaal hebben, zoals kasten van meer dan honderd jaar oud of een pendellamp met een unieke vorm. Ook vintage glaswerk staat prachtig in je favoriete vitrinekasten en geeft je woning net wat meer sfeer. Een bijkomend voordeel: dit hoeft helemaal niet duur te zijn, want de kringloopwinkel heeft altijd wel goedkope pareltjes.