Wanneer je werkt bij een bedrijf dat veel werkt met verschillende soorten data, dan is het goed om die data op een juiste manier te beschermen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die data wordt gelekt . Toch gebeurt dit nog redelijk vaak wereldwijd. Hieronder lees je tien manieren die je kunnen helpen om datalekken binnen jouw bedrijf te voorkomen.
1. Documentmanagement
Begin met het optimaliseren van je systeem. Een goed systeem vermindert de kans op datalekken. Daarom kun je starten met digitaal document management. Documentmanagement zorgt ervoor dat alle documenten die je gebruikt binnen je bedrijf, op een plek binnenkomen zodat je alles op een makkelijke en veilige manier terug kan vinden. Je kunt gebruik maken van document management software om je documenten op een veilige manier op te slaan.
2. Schakel medewerkers in
Informeer je medewerkers over datalekken en geef ze de juiste informatie. Samen met je medewerkers wil je voorkomen dat de data van jouw bedrijf gelekt wordt. Geef dus je medewerkers goede voorzorgsmaatregelen die ze eventueel kunnen gebruiken om een datalek te voorkomen.
3. Beperk het aantal opslaglocaties
Zorg ervoor dat je data niet verspreid in je systeem wordt opgeslagen. Door je data op zo weinig mogelijk plekken op te slaan, blijft het overzichtelijk en goed beschermd.
4. Informatie beperken
Beperk de hoeveelheid informatie die je opslaat door alleen data op te slaan die je daadwerkelijk nodig hebt. Op die manier heb je geen last meer van onnodige data die gelekt kan worden.
5. Houd data up-to-date
Zorg ervoor dat je data up-to-date blijft. Als je dit doet, heb je alleen data in je systeem staan die je daadwerkelijk nodig hebt. Verwijder gerust data waar je niks meer aan hebt, zo blijft het voor jezelf ook overzichtelijk.
6. Vermijd openbare netwerken
Gebruik altijd een privénetwerk voor het opslaan van data. Een openbaar netwerk, dat je overal kunt gebruiken, is namelijk niet betrouwbaar. Je wilt niet dat je data gelekt wordt door middel van het gebruik van openbare netwerken.
7. Gebruik van wachtwoorden
Versleutel belangrijke data met een wachtwoord om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de verschillende databestanden. Kies een moeilijk te kraken wachtwoord, waarbij je afwisseling toepast in je wachtwoorden. Gebruik bijvoorbeeld hoofdletters en kleine letters door elkaar, en voeg cijfers en speciale tekens toe om een sterk wachtwoord te creëren.
8. Beveiligen
Zorg voor een goede beveiliging, aangezien data in veel vormen kwetsbaar is. Voorkom dat onbevoegden in je data kunnen neuzen door alles goed te beveiligen en niet onvoorzichtig te zijn.
9. Schakel een ICT-bedrijf in
Het inschakelen van een ICT-bedrijf kan helpen om datalekken te voorkomen. Zij kunnen je helpen met het instellen van beveiliging en het vergroten van je bewustzijn over datalekken. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een datalek.
10. Een plan van aanpak
Als je bedrijf toch het slachtoffer wordt van een datalek, is het verstandig om een plan klaar te hebben liggen. Lees je goed in over datalekken en wat dit voor jou kan betekenen. Zo ben je volledig voorbereid en hoef je je geen zorgen te maken.