Als Pinokkio liegt, dan groeit zijn neus. Maar als mensen uit jouw omgeving liegen, dan zie je dit niet. Misschien heb je een vermoeden, maar 100% zeker weet je het niet. Met deze lijst hoef je nooit meer te twijfelen over de waarheid. Dit zijn 10 manieren waarop je kunt zien dat iemand de waarheid vertelt. Ze zijn wetenschappelijk bewezen, dus je kunt erop vertrouwen dat ze kloppen. Grappig is dat een aantal van deze manieren het tegenovergestelde zijn van wat je zou verwachten. Wees dus goed op je hoede.

10. Het verhaal is lang en gedetailleerd

Hoewel het vertellen van een lang, compleet, gedetailleerd verhaal je doet vermoeden dat de ander een leugen vertelt, is dit vaak niet het geval. Het tegenovergestelde blijkt juist aan te geven dat de ander liegt. Het vertellen van een kort, incompleet en onsamenhangend verhaal wijst erop dat je wordt voorgelogen.

9. De zinnen zijn compleet

Leugenaars gebruiken vaker incomplete zinnen. Zij maken hun zinnen niet af of gebruiken gebrekkige zinnen. Mensen die de waarheid vertellen zijn daarentegen meer geneigd tot het gebruiken van complete zinnen.

8. De ademhaling en de stem zijn stabiel

Doordat leugenaars zenuwachtig en gespannen zijn, verandert hun hartritme en bloedstroom. Hierdoor raken zij buiten adem. Wanneer jouw gesprekspartner een stabiele ademhaling heeft, terwijl hij/zij met jou praat, wijst dit erop dat de ander de waarheid vertelt. Dat geldt ook voor de stem. Is deze stabiel, dan wil dat zeggen dat je niet wordt voorgelogen. Om erachter te komen of de stem van de ander stabiel is, kun je het beste gaan vergelijken met hoe de ander normaal gesproken praat (bijvoorbeeld ingetogen of vluchtig). Verandert de stem wanneer hij/zij bepaalde aspecten van het verhaal vertelt, dan is de kans groot dat dit de leugens zijn. Blijft de stem stabiel, dan wordt er zeer waarschijnlijk de waarheid verteld.

7. De juiste hoeveelheid oogcontact

Je zou verwachten dat leugenaars er moeite mee hebben om genoeg oogcontact met je te maken. Dat blijkt niet het geval. Leugenaars maken juist zeer veel oogcontact met je. Ze staren je eerder te veel aan, dan te weinig. Dit doen zij om zo min mogelijk verdacht over te komen, om hun leugen te verbergen. Voelt het oogcontact van de ander onnatuurlijk, dan is de kans groot dat je wordt voorgelogen. Maakt de ander voor jouw gevoel in de juiste mate oogcontact, dan is dat een teken dat de ander de waarheid vertelt.

6. De ogen knipperen in een consistent ritme

via GIPHY

Bij het vertellen van een leugen verandert er iets in het ritme van het knipperen van de ogen. Tijdens het liegen wordt er langzamer geknipperd. Na het liegen wordt er tot meer dan acht keer zo snel geknipperd dan normaal. Kortom hieraan kun je duidelijk zien of er sprake is van een leugen of niet. Bij een consistent knipper ritme is de kans op de waarheid zeer groot.

5. De neus wordt niet aangeraakt

Hoewel de neus niet groeit (zoals bij Pinokkio), is er toch sprake van een verandering van de neus bij een leugenaar. Bij het vertellen van een leugen komt er in bepaalde weefsels van de neus een stofje vrij (histamine), dat ervoor zorgt dat de neus gaat jeuken. Als respons hierop zal een leugenaar zijn/haar neus aanraken, terwijl er wordt gesproken. Het is dus een goed teken als de neus niet wordt aangeraakt.

4. Lichaamsdelen worden niet verborgen

Als je een leugen vertelt dan ben je geneigd om bepaalde kwetsbare lichaamsdelen te verbergen. Uit onderzoek blijkt dat het hier gaat om de keel, het hoofd, de buik en de borst. Let dus goed op de lichaamstaal van de ander. Wat wordt er verborgen? Niks, dan is er grote kans dat de waarheid wordt verteld.

3. Een echte glimlach

De activiteit van de grote spieren rondom de mond neemt toe bij leugenaars. Dit zorgt ervoor dat een gezicht in een neppe glimlach wordt getrokken. Weet je niet zeker of je te maken hebt met een neppe of echte glimlach? Let dan bij de glimlach op het meebewegen van de oogspieren. Wordt dit gedaan, dan is de glimlach echt en wordt de waarheid gesproken.

2. Geen excuses buiten de persoon

via GIPHY

Mensen die liegen, zijn geneigd om met excuses te komen die buiten henzelf liggen, zoals ‘Ik heb me verslapen, omdat de wekker het niet deed.’ Dat doen leugenaars, omdat zij zich diep van binnen schuldig voelen oven hun leugen. Vertel je de waarheid dan heb je er geen reden voor om dergelijke excuses te verzinnen. Als de ander dus niet of nauwelijks met excuses komt buiten zichzelf, dan is de kans zeer groot, dat de waarheid wordt gesproken.

1. Je instinct vertelt je dat het de waarheid is

via GIPHY

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er vele manieren waarop je aan de ander kunt zien of hij/zij de waarheid spreekt. Maar er is ook een manier waarbij je bij jezelf blijft. Deze is zeer eenvoudig. Het is wetenschappelijk bewezen dat je instinct zeer sterk is in het bepalen van de waarheid. Luister dus goed naar je gevoel wanneer je twijfelt aan het verhaal van een ander. Teveel nadenken kun je beter niet doen, want dan ga mogelijk de situatie verkeerd beoordelen.