In 1933 bouwden de nazi’s het eerste concentratiekamp in Dachau. Na verloop van tijd volgden er verschillende concentratiekampen in meerdere Europese landen. Hier gebeurden de gruwelijkste dingen in de periode dat de nazi’s het voor het zeggen hadden. Wil je weten waar er allemaal concentratiekampen gebouwd werden en wat hier gebeurde? Je leest er meer over in deze top 10 meest verschrikkelijke concentratiekampen.

10. Buchenwald

Buchenwald

Dit kamp was een van de grotere kampen die de nazi’s bouwden. Buchenwald was gevestigd in de Duitse stad Weimar. Vanaf de bouw in 1937 werd het kamp vooral gebruikt als werkkamp voor criminelen, Joden, communisten en andere groepen die de nazi’s onwenselijk vonden. In 1942 veranderde de opzet van het kamp, waarna er medische experimenten op de gevangen werden uitgevoerd. In totaal stierven hier meer dan 33.000 mensen aan de slechte omstandigheden in het kamp en de wrede experimenten. Gelukkig werd Buchenwald als eerste concentratiekamp bevrijd door de geallieerden.

9. Bergen-Belsen

Bergen-Belsen

Wirestock Creators / Shutterstock.com

Dit concentratiekamp werd vrij laat gebouwd, namelijk pas in 1943. Na de bouw werd Bergen-Belsen bovendien steeds verder uitgebreid om meer gevangen op te kunnen vangen. Hier werden namelijk veel internationale gevangen bewaard, net als prominente Joodse gijzelaars. Ook Anne Frank wordt naar dit concentratiekamp gebracht. Het was geen vernietigingskamp, maar de slechte leefomstandigheden zorgden ervoor dat er toch veel mensen overleden. Er wordt geschat dat 50.000 mensen hier hun leven verloren.

8. Mauthausen-Gusen

Mauthausen-Gusen

Karl Allen Lugmayer / Shutterstock.com

Een van de eerste grote concentratiekampen die Duitsland bouwde, kwam in het noorden van Oostenrijk te staan. Dit was Mauthausen-Gusen, het concentratiekamp dat bovendien het laatste bevrijd werd. Het kamp had classificatie 3, wat betekende dat het een van de zwaarste en strengste kampen van de nazi’s was. Hier werden politieke vijanden opgesloten, vaak van een goede komaf. Door ze zware arbeid te laten verrichten, stierf er een groot aantal gevangenen in Mauthausen-Gusen. Er wordt gedacht dat hier tot 320.000 mensen zijn overleden.

7. Dachau

Dachau

casa.da.photo / Shutterstock.com

Dachau was het eerste concentratiekamp dat de nazi’s bouwden. In eerste instantie werden hier tegenstanders van het regime opgesloten, maar later werden er ook Joden in het kamp opgenomen. Het bijzondere aan Dachau is dat hier later SS’ers werden opgesloten die in afwachting waren van hun veroordeling. Zo speelde Dachau een belangrijke rol in het begin en eind van het naziregime.

6. Sobibór

sobibor

Matphotography / Shutterstock.com

In 1942 bouwden de Duitsers Sobibór. In tegenstelling tot veel andere concentratiekampen had Sobibór weinig nevenkampen. Het doel was namelijk om gevangen hier zo snel mogelijk te vermoorden. Dit is dan ook het kamp waar de eerste experimenten met gaskamers plaatsvonden. Bij aankomst werden de ongezonde gevangen gescheiden van de rest, waarna zij direct vergast werden. De gezonde gevangen werden aan het werk gezet en stierven vaak door uithongering en uitputting. In 1943 wisten er 50 gevangen te ontsnappen, waarna het kamp gesloten werd. In de korte tijd dat het kamp geopend was, stierven er waarschijnlijk 250.000 mensen.

5. Chełmno

Chełmno

canon_photographer / Shutterstock.com

De Duitsers openden concentratiekamp Chełmno in 1941. Het doel was om hier alle Joden uit het getto van de stad Łódź naartoe te sturen. Door deze Joden snel te vermoorden, zou de stad beter aansluiten op het regime van Duitsland. Er werden ook niet-Joden vermoord. Het doel van Duitsland was namelijk om deze Poolse regio Duitser te maken. Later werden er ook Joden uit andere landen naar het concentratiekamp gestuurd. Hier werden niet alleen gaskamers voor ingezet, want er vonden ook medische experimenten plaats. Hier werd bovendien een methode ontwikkeld om meer mensen in de openlucht te kunnen vergassen. De Poolse regering denkt dat er bijna 350.000 mensen stierven in het kamp.

4. Majdanek

Majdanek

ArtMediaFactory / Shutterstock.com

Het doel van concentratiekamp Majdanek was om oorlogsgevangenen op te sluiten. Dit werd gedaan in aanloop naar de invasie van Rusland. Na het eerste gevecht in de stad Kiev waren er plotseling nog 50.000 extra gevangen om te huisvesten. Daarom werd Majdanek uitgebreid. Na verloop van tijd zaten er 250.000 gevangenen in het kamp, waarna de Duitsers besloten om er een vernietigingskamp van te maken. Zo werden er ook zieke Duitsers naar Majdanek gestuurd om daar te sterven. Aan het eind van de oorlog waren hier 360.000 mensen overleden.

3. Bełżec

Bełżec

patrick001 / Shutterstock.com

Nadat Duitsland Polen bezette, werden er stappen gezet om Polen steeds Duitser te maken. Het openen van kampen als Bełżec is daar een voorbeeld van. Dit kamp was een puur vernietigingskamp waar Joden uit de regio naartoe werden gestuurd. Ook niet-Joodse polen kwamen in het kamp terecht. Er werd nog gedacht dat het kamp gebruikt zou worden na de invasie van Rusland, maar er stierven vooral Polen in het kamp. In totaal verloren 600.000 mensen hier hun leven.

2. Treblinka

treblinka

Gal Rotem1 / Shutterstock.com

Ten noordoosten van Warschau werd het concentratiekamp Treblinka geopend. Waar eerdere concentratiekampen in eerste instantie niet bedoeld waren om mensen in te vermoorden, was dat bij Treblinka wel het geval. Het werd gebouwd als vernietigingskamp, waar in eerste instantie vooral zwakkeren naartoe werden gestuurd. Dit waren Duitsers met een ziekte, handicap of andere beperking. Later werden er massaal Joden naar het kamp gestuurd. In totaal stierven er maar liefst 900.000 mensen in Treblinka.

1. Auschwitz-Birkenau

Auschwitz

Het meest gruwelijke en ook het meest bekende concentratiekamp was Auschwitz-Birkenau. Dit was een enorm kamp dat uit meer dan 48 delen bestond. In eerste instantie werden hier politieke tegenstanders gevangengehouden, maar in 1942 werd het een vernietigingskamp. 90% van gevangenen was Joods, maar ook Roma, Polen en homoseksuelen werden hier opgesloten. Meer dan 1,1 miljoen mensen overleden in Auschwitz-Birkenau. Veel van hen overleden in de gaskamers, maar de slechte leefomstandigheden zorgden ook voor veel doden. Vandaag de dag zijn resten van het kamp nog steeds te bezoeken. Het concentratiekamp ligt in de buurt van Krakau, de afstand Krakau Auschwitz is ongeveer 1.5 uur. Bij een bezoek aan het kamp is de gruwelijke realiteit van het kamp nog steeds voelbaar.