Iedereen kent onderstaande merken. Maar waarschijnlijk wist je niet dat deze merknamen afkortingen zijn. Zonde, want bij veel merken is de volle naam mooier dan de afkorting.

10. KING = Kwaliteit In Niets Geëvenaard

King pepermunt

Jarretera Shutterstock.com

Er wordt weleens gesproken van de koning van de pepermunt, maar KING staat toch echt voor “Kwaliteit In Niets Geëvenaard”. Sinds 1922 is dit snoepje al te koop.

9. Tefal = Teflon en Aluminium

tefal

Varavin88 Shutterstock.com

Tefal, je denkt ook aan alles. En dus ook aan een goede afkorting, Tefal staat namelijk voor Teflon en Aluminium. En dat is precies wat de pannen van dit merk zijn, pannen van aluminium met teflonlaag.

8. Venz = Vries En Zonen

page

defotoberg / Shutterstock.com

Venz kennen we allemaal van de hagelslag en vlokken. Maar wat je misschien niet wist is dat Venz staat voor ‘de Vries EN Zonen’. Om precies te zijn Hendrik de Vries en zijn zonen die het chocolade bedrijf in 1890 oprichten.

7. Page = PApierfabriek GEnnep.

venz

Papapapapapapapapapaa, papier van page. En dat papier kwam vroeger uit de PApierfabriek GEnnep. Ondertussen is Page onderdeel van het amerikaanse Kimberly Clark Inc.

6. Andrélon = André’s kapsalon

andrelon

Patrick Herzberg / Shutterstock.com

Het shampoo merk Andrélon klinkt als een echt Frans merk. Niks is minder waar, deze shampoo komt uit Nederland en is in de jaren ’40 bedacht door kapper André de Jong. Zijn kapsalon droeg de naam André’s kapsalon, de naam Andrélon is hiervan een samentrekking.

5. Conimex = Conserveren, Import export maatschappij.

conimex

Jarretera / Shutterstock.com

Conimex verkocht oorspronkelijk ingrediënten ter bereiding van Oosterse gerechten, tegenwoordig kennen we ze ook van de maaltijdpakketten. De naam Conimex is een afkorting van Conserveren, Import export maatschappij.

4. Etos = Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

etos

Joop Hoek / Shutterstock.com

De geschiedenis van Etos begint al in 1919, dan nog onder de naam Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij G.A. In 1931 wordt de cooperatie onafhankelijk van Philips en wordt de naam gewijzigd naar Etos, wat staat voor: Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

3. Remia = Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort

remia

TY Lim / Shutterstock.com

in 1925 begon Arie de Rooij uit Amersfoort in zijn garage margarine en roomboter te produceren. Dus wat voor naam verzin je dan? Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort. Oftwel Remia.

2. DE SPAR = Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig

spar

ThomasDeco / Shutterstock.com

in 1932 werd supermarktketen DE SPAR opgericht. Het motto luidde:
Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Sloot je je aan bij DE SPAR dan behield je de eigen zelfstandigheid. Het voordeel werd gecreëerd door gezamenlijke inkoop en reclame.

1. HEMA = Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam.

hema

Marcel Rommens / Shutterstock.com

Iedereen in Nederland kent de HEMA, maar weet je ook waar HEMA voor staat? Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. De eerste H.E.M.A. werd geopend in 1926 op de Kalverstraat in Amsterdam. Het was oorspronkelijk een stuntwinkel naar Amerikaans voorbeeld. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. De winkel stond dan ook al snel bekend als ‘armeluiswinkel’. Door de welgestelde Nederlanders werd de afkorting al HEMA al snel verbasterd tot “Hier Eet Men Afval”!