Een geoglief is een grote tekening gemaakt in een zandbodem of op rotsen. Veel geogliefen zijn afkomstig van oude culturen, bijvoorbeeld de beroemde Nazcalijnen in Peru. Er bestaan echter geogliefen die zeer recent werden gemaakt. De ‘Marree Man’ in Australië bijvoorbeeld stamt uit 1998. Ook hedendaagse stedenbouwkundige projecten zoals de Palmeilanden in Dubai en het stadsplan van Brasilia (hoofdstad van Brazilië, stadsplan in de vorm van een vliegtuig), worden beschouwd als moderne geogliefen. Voor het maken van sommige geogliefen werd er materiaal (aarde of rotsen) uit de bodem weggehaald, voor andere werd er juist materiaal aan de bodem toegevoegd (bijvoorbeeld witte kalk of stenen muurtjes). Hieronder een lijstje van tien mysterieuze geogliefen, die hun geheimen nog niet volledig hebben prijsgegeven.

De Nazcalijnen in Peru

nazcalijnen
nazcalijnen2

In het westen van Peru, niet zo ver van de kust nabij het stadje Nazca, vormen de eeuwenoude Nazcalijnen een ware toeristische attractie. De Nazcalijnen stellen verschillende diersoorten en allerlei geometrische vormen voor, uitgegraven in het droge zand van de Peruaanse pampa’s. De geogliefen zijn het best zichtbaar vanuit een vliegtuig. Tal van toeristenbureaus organiseren vluchten met een klein passagiersvliegtuig over de pampa’s van Nazca. De beroemdste Nazcageogliefen zijn deze van dieren, waaronder een hagedis, een aap, een spin en verschillende vogels. Ook geometrische figuren, zoals spiralen en doolhoven, komen veelvuldig voor. De Nazcalijnen zijn verspreid over een oppervlakte van meer dan 500 vierkante kilometer. Ze werden vermoedelijk gemaakt door de oorspronkelijke indiaanse bevolking van het gebied, vanaf de derde tot de tiende eeuw na Christus.

De Badlands Guardian in Canada

badlands guardian

De Badlands Guardian is de benaming van een figuur die op zuiver natuurlijke wijze werd gevormd in het landschap nabij de Canadese stad Medicine Hat. De figuur lijkt op het hoofd van een indiaan getooid met een verenhoed, die zijwaarts in westelijke richting kijkt. De op natuurlijke wijze ontstane figuur werd bij toeval ontdekt tijdens het Google Earth-project, waarbij satellietfoto’s van de volledige aardbodem werden genomen. Een van de medewerkers zag bij toeval de schijnbare indianenfiguur op een satellietfoto van de Canadese provincie Alberta. De figuur is waarschijnlijk enkele honderden jaren geleden ontstaan door erosie van de bodem na intense regenval.

De Marree Man in Australië

marree man

Het ontstaan van de Marree Man in Australië is een compleet mysterie. De Marree Man is in elk geval een zeer recente geoglief, die plots te zien was op lucht- en satellietfoto’s in 1998. De reusachtige geoglief bevindt zich in Zuid-Australië, nabij de stad Marree. De figuur stelt een inlandse aboriginal voor, die aan het jagen is met een boemerang of een stok. De afmetingen van de geoglief zijn enorm: de figuur strekt zich uit over een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer, met een lengte van 2,7 kilometer en een omtrek van maar liefst 28 kilometer. De Marree Man werd ontdekt door piloot Trec Smith toen hij over het gebied vloog op 26 juni 1998. Satellietfoto’s tonen aan dat de geoglief gemaakt moet zijn tussen 27 mei en 12 juni 1998. Wie de reusachtige figuur creëerde en wat de bedoeling ervan was, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel.

Paracas Candelabra in Peru

Paracas Candelabra

In het westen van Peru, in de omgeving van de stad Paracas, ligt het gelijknamige schiereiland Paracas Peninsula. Het schiereiland is bekend om de prehistorische geoglief Paracas Candelabra. Waarschijnlijk werd de geoglief rond 200 voor Christus uitgehakt in de bodem. Het is niet helemaal duidelijk wat de Paracas Candelabra precies voorstelt. Historici vermoeden dat de figuur de staf van de god Viracocha afbeeldt, maar helemaal zeker is dit niet. Het is ook mogelijk dat de geoglief een waarschuwingsteken was voor zeevaarders. Volgens sommigen zou de Paracas Candelabra een symbolische voorstelling zijn van de hallucinogene plant Doornappel.

Het Werk van Oude Mensen in het Midden-Oosten

werk van de oude mensen

Nog veel ouder dan de Nazcalijnen in Peru zijn de geogliefen in Saoedi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten. Verspreid over de woestijn ziet men vanuit de lucht structuren die lijken op een wiel of op een soort vlieger. Lokale bedoeïenen noemen de geogliefen ook wel ’Het werk van Oude Mensen’. Waarvoor deze structuren dienden, is niet bekend. Sommigen beweren dat de geogliefen in de vorm van een vlieger gebruikt werden om er wilde dieren in te vangen. Welk volk deze geogliefen maakte en wanneer dat gebeurde, blijft een raadsel. Waarschijnlijk zijn de Arabische geogliefen al vele duizenden jaren oud.

De Atacama-reus

Atacama reus

In de Atacamawoestijn van Chili vind je een van de grootste geogliefen ter wereld: de zogenaamde Atacama-reus. De geoglief is 115 meter lang en is vermoedelijk gemaakt tussen 1000 en 1400 na Christus. De figuur is een voorstelling van een godheid, maar diende ook als een soort astronomische kalender voor de lokale bevolking. In totaal bevinden er zich meer dan 5000 geogliefen in de Atacamawoestijn. Ze stellen allerlei geometrische figuren en verschillende diersoorten voor, waaronder hagedissen, lama’s, dolfijnen en arenden. Ze zijn gemaakt door verschillende volkeren die in de Atacamawoestijn leefden tussen 600 en 1500 na Christus.

De Elandgeoglief in Rusland

eland geoglief rusland

Nog niet zo lang geleden, in 2011, ontdekten archeologen een grote geoglief in het Russische Oeralgebergte, in de buurt van het Zjoeratkoelmeer. De geoglief heeft de vorm van een eland en kan alleen vanuit de lucht goed waargenomen worden. Waarschijnlijk is dit de oudst bekende geoglief ter wereld. Hij dateert uit de steentijd en is zo’n 6.000 jaar oud. In de buurt van de geoglief vonden archeologen stenen gereedschappen waarmee de structuur werd gemaakt. Blijkbaar werkten er ook kinderen mee aan de geoglief, want sommige gereedschappen leken alleen te passen in een kinderhand. Welke volksstam de geoglief oprichtte, blijft onduidelijk.

Geogliefen in het Amazonegebied

https://www.youtube.com/watch?v=QBWlkN3YcNY&feature=emb_title

De ontbossing van het Amazonegebied vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw bracht geheimzinnige geogliefen in de bodem aan het licht. Lange tijd werd gedacht dat het dichte Amazonewoud eeuwenlang onbewoond was, maar de Amazonegeogliefen tonen aan dat er wel degelijk volksstammen leefden in het regenwoud, mogelijk nog voordat Christoffel Columbus Amerika ontdekte. De geogliefen in het Amazonegebied tonen geometrische patronen die met een ongelooflijke precisie zijn gemaakt. De diameter ervan varieert van enkele meters tot meerdere honderden meters.

De Blythe Intaglios in de Coloradowoestijn

blythe intaglios
blythe intaglios 2

Ook de Verenigde Staten bezitten opmerkelijke geogliefen. In de Coloradowoestijn in Californië, in de omgeving van het stadje Blythe, creëerden de oorspronkelijke bewoners (mogelijk indianenvolkeren zoals de Mojave en de Quechan) reusachtige figuren in de woestijnbodem, de Blythe Intaglios genaamd. De indianen deden dit door de bovenste donkere rotslagen weg te schrapen, zodat de lichtere rotslagen bloot kwamen te liggen. De geogliefen tonen afbeeldingen van mensen en dieren. De tekeningen bevinden zich dicht bij de Coloradorivier, die de grens vormt tussen Californië en Arizona. Ze zijn waarschijnlijk meer dan duizend jaar oud. In de Coloradowoestijn komen er overigens nog veel meer geogliefen voor, in totaal ongeveer 200.

Het Witte Paard van Uffington in Engeland

Uffington witte paard

Nabij het plaatsje Uffington in Oxfordshire, Engeland bevindt zich een van de oudste geogliefen in het Verenigd Koninkrijk: het Witte Paard van Uffington. De prehistorische bewoners van het gebied creëerden het Witte Paard door grachten te maken in de bodem en deze te vullen met witte kalk. De geoglief is een lijntekening van een paard, 123 meter lang en alleen goed zichtbaar vanuit de lucht. Het Witte Paard stamt vermoedelijk uit de bronstijd, tussen 1200 jaar en 800 jaar voor Christus. Volgens sommigen stelt de geoglief geen paard voor, maar een grote katachtige. Deze dieren kwamen echter niet voor in het Verenigd Koninkrijk in het bronzen tijdperk.

Meer lijstjes over het mysterieuze