10 Nederlanders met kans op een Gouden Medaille bij de Olympische Spelen in London

De heerlijke sportzomer van 2012 is nog lang niet afgelopen. Na het EK worden we nu getrakteerd op de Tour de France en Wimbledon. Daarna, vanaf 27 juli, is het twee weken tijd voor de Olympische Spelen in Londen. Natuurlijk zijn we chauvinistisch en hopen we op zoveel mogelijk Nederlandse medailles, en dan natuurlijk het liefst die gouden. Kansen zijn er volop. We hebben een lijstje gemaakt van de 10 Nederlandse atleten die het meeste kans maken op die vel begeerde gouden plak:

Ranomi Kromowidjojo (Zwemmen)

Ranomi Kromowidjojo heeft de meeste kans om thuis te komen met een gouden medaille. Ze is favoriet op 3 onderdelen (waarvan eentje de estafette, zie hieronder). Individueel is ze de favoriet op de 50 en de 100 meter vrij. Op deze onderdelen heerst ze de laatste jaren, dit resulteerde in zowel een Europese als een Wereld titel.

Dames Estafetteploeg Zwemmen

Vier jaar geleden wonnen Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis al de gouden plak in Peking. De dames zijn dit jaar weer de top favoriet op de 100 meter vrij.

Hockey Dames Team

De Hollandse Hockey dames behoren al jaren lang tot de top van de wereld, ze zijn dus ook een van de favoriete voor de Olympische titel.

Henk Grol (judo)

Vier jaar geleden was het brons voor Henk Grol (onder 100 kg). Echter, het had toen al goud moeten zijn. In de halve finale maakte hij een domme fout tegen Askhat Zhitkeyev en ging de finale aan zijn neus voorbij. Hopelijk lukt het Grol dit jaar om zijn fout te herstellen!

Epke Zonderland (Turnen)

Het was nog even de vraag of Epke naar Londen mocht, maar uiteindelijk verkoos het NOC*NCF hem boven Jeffrey Wammes. Op de rekstok moet hij zijn status gaan waarmaken.

Marianne Vos (Wielrennen)

In 2008 liet Marianne Vos al zien dat ze met baanwielrenner de beste van de wereld is. Met een rond voorsprong haalde ze de gouden plak. In 2012 wordt eigenlijk weer hetzelfde verwacht van Vos.

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof (Zeilen)

Er worden goede resultaten verwacht van de Nederlandse zeilers op de Olympische Spelen. Lobke Berhout heeft al bewezen dat ze top is, 4 jaar geleden won ze met Marcelien de Koning de zilveren plak in de 470-klasse. Na de spelen van Peking ging Lobke samen zeilen met Lisa Westerhof, sindsdien domineren ze samen de 470-klasse, en goud moet er dit jaar in zitten.

Marit Bouwmeester (Zeilen)

Marit Bouwmeester zeilt in de Laser klasse. Ze is een van de meest succesvolle zeilster in deze klasse met een WK titel in 2011.

Dorian van Rijsselberghe (Windsurfen)

Dorian van Rijsselberghe behoort tot de top bij het windsurfen. Het moet dit jaar gebeuren, want over vier jaar is windsurfen geen onderdeel meer bij de spelen. Hij gaat zich dan ook volledig richten op Kitesurfen na de spelen, deze sport is er namelijk in 2016 in Brazilië wel bij.

Bas Verwijlen – Schermen

Bas Verwijlen maakt kans op een medaille bij het Schermen. Vier jaar geleden was hij er ook bij, toen verloor hij in de kwartfinale van de uiteindelijke winnaar.

En natuurlijk zijn er meer kansen, op de Olympische Spelen kan sowieso van alles gebeuren. We hebben ook nog Teun Mulder (baanwielrennen), Edith Bos (Judo), Adelinde Cornelissen (dressuur)
Nederlandse Dressuurploeg , Dex Helmot (Judo), Nouchka Fontijn (Boksen), Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis (beide zwemmen), Kirsten Wild (baanwielrennen) en Elisabeth Willeboordse (Judo). Hopen op een topjaar!

    1. Arend december 29, 2012

    Jouw Reactie?