Niet alle plaatsnamen in Nederland klinken natuurlijk als een (Nederlandse) klok, maar er zijn er een aantal die je, bij het zien van het plaatsnaambord, aardig in verwarring kunnen brengen. Misschien een bezoekje waard, als alternatief voor een vakantietrip over de grens?

10. Spitsbergen

Spitsbergen is, behalve een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, een gehucht in de provincie Groningen. Buiten een paar huizen is er ook is er een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie gevestigd. Aan de weg Spitsbergen, op het randje met Zuidbroek, ligt Studio Spitsbergen, een goed bekend staande opnamestudio, in een boerderij uit 1872, waar ook Herman Brood een album heeft opgenomen.

9. Zürich

Zürich

Baykedevries/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Zürich is een dorp dat in de provincie Friesland te vinden is. De Friese naam is Surch en vermeldingen van dit dorp gaan terug tot 1352. Een mogelijke verklaring van de naam is een samenvoeging tussen ‘sudera’ (zuid) en ‘igge’ (hoek). De plaatsnaam Zürich heeft in 2011 de aandacht getrokken van een Zwitsers vervoersbedrijf. Die hebben er vervolgens opnames gemaakt voor een reclamespot.

8. Frankrijk

In het plaatsnamenregister van Nederland komt twee keer de naam Frankrijk voor. De eerste is een buurtschap op de Veluwe. Het tweede buurtschap ligt in Friesland. Waarschijnlijk is de plaats aan zijn naam gekomen doordat er een oorlog met Frankrijk gaande was en er lokaal ook geruzied werd. De rivaal werd toen Frankrijk genoemd, als belediging.

7. Napels

Napels

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/CC BY-SA 4.0

Napels is te vinden in Groningen vlak bij Winschoten. Het buurtschap is rond 1840 ontstaan en volgens de verhalen vernoemd naar de Italiaanse stad Napels, helaas is niet bekend waarom. Ten zuiden van Napels ligt Tranendal, niemand weet of er een link is tussen deze twee interessante plaatsnamen in Groningen, maar speculeren kan altijd natuurlijk.

6. Siberië

Siberië in Noord-Brabant staat pas vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw op de kaart. Voor die tijd was het onontgonnen gebied. Het buurtschap heeft ongeveer twintig inwoners. Een tweede Siberië is te vinden in de provincie Drenthe, in de gemeente Hoogeveen. Dit Siberië is goed voor zo’n zeventig inwoners.

5. Moskou

Moskou

Milliped/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Moskou ligt in de streek Stellingwerven in Friesland en heeft ongeveer zestig inwoners. Rond 1899 werd de naam gespeld als Moscou. Aan de andere kant van het kanaal was een buurtschap met de naam Petersburg ontstaan, waarschijnlijk heeft dit iemand aan de overkant geïnspireerd tot de naam ‘Moscou’ voor zijn boerderij, waarna de naam overging op de overige bewoning.

4. Californië

Californië is een buurtschap in Noord-Limburg. Californië was de naam van een oude boerderij. De boerderij was vernoemd naar de staat California waar in 1848 de ‘goldrush’ begon die vele mensen die kant op trok. In Gelderland, gemeente Maasdriel, bevindt zich nog een buurtschap met de naam Californië dat op soortgelijke manier aan zijn naam is gekomen. Hier betrof het een Herberg die in 1852 de naam Californië droeg, waarna de naam overging op de overige bewoonde gebieden.

3. De Krim

De Krim is een buurtschap op de Veluwe in de provincie Gelderland en valt onder gemeente Apeldoorn. De Krim is vernoemd naar het, bij de Zwarte Zee gelegen, schiereiland De Krim waar tussen 1853 en 1856 de Krimoorlog aan de gang was. Er was vroeger vaker een neiging om plaatsen, zeker als die niet hoog aangeschreven stonden, de naam van een belegerde stad of een oorlogsgebied te geven.

2. Engeland (Drenthe)

engeland (Drenthe

Engeland, een buurtschap in Drenthe met ongeveer vijftig inwoners, heeft zijn naam niet aan Groot-Brittannië – Engeland te danken. Vermeldingen op een Franse landkaart uit 1811 leren dat het dorp destijds Engellant genoemd werd. Dit veranderde rond 1851 in Engeland. De naam betekent in Oudnederlands zo veel als grasland of weiland.

1. Amerika (Drenthe) & America (Limburg)

amerika

Amerika in Drenthe heeft in 1909 zijn naam gekregen en ligt aan een heidegebied, net zoals Amerika in Limburg dat in 1820 ontstaan is. Eén verklaring voor beide namen is dat Amerika een verbastering is van ‘am Erika’, Duits voor ‘aan de heide’. Probleem hierbij is dat dit geen correct Duits is, dan zou het ‘An der Erika’ geweest moeten zijn, een uitspraak die veel minder als Amerika klinkt. Een logischere reden voor de plaatsnamen is dan ook een directe verwijzing naar Amerika zelf, in een periode waarin emigratie naar Amerika een vlucht begon te nemen.