Het menselijk lichaam is als een wonder. Steeds meer kwam er door de eeuwen heen aan het licht over dit ingewikkelde stelsel. Inmiddels begrijpen we heel veel over het menselijk lichaam. Hierdoor zijn er onmetelijk veel mogelijkheden binnen de geneeskunde. En telkens weer komen we dingen tegen over ons lichaam die ons verbazen. Hier zijn 10 van deze ongelofelijke feitjes over het menselijk lichaam.

1. Er zijn drie typen tranen, elke vorm van huilen heeft zijn eigen structuur

Je kunt huilen van verdriet, van blijdschap, uit hoop, van het schillen van een ui of van het eten van pittig voedsel. Als je tranen onder de microscoop bekijkt dan variëren ze in structuur. Er zijn drie verschillende typen tranen. Basale tranen worden geproduceerd om de ogen vochtig en gesmeerd te houden. Deze tranen bestaan uit oliën, zouten, vloeistoffen en antibacteriële elementen. Reflex tranen komen tevoorschijn bij een irritatie te wijten aan vreemde deeltjes, zoals uien, pittig eten of een plotselinge blootstelling aan licht. Huilende tranen ontstaan na emotionele stress, pijn of zelfs bij plezier (zoals een lachbui). Dit zijn op eiwit gebaseerde hormonen. Hier vind je (microscopische) foto’s van de verschillende tranen.

2. Je hersenen voelen zelf geen pijn

Hersenen ontvangen en verwerken veel zintuiglijke informatie, zoals bijvoorbeeld van beelden, reuk, aanraking en smaak. Ook pijn behoort tot deze zintuiglijke informatie. Deze kan binnenkomen vanaf elke plek van het lichaam. De input en signalen worden door de hersenen geïnterpreteerd als pijn, wat de indicatie geeft dat er iets mis is met je. Toch zijn het niet de hersenen zelf die de pijn voelen. Er zijn in de hersenen geen pijn receptoren aanwezig. De pijn komt niet uit je hersenen, maar vanaf de plek waar de pijn zit.

3. Het kost je hersenen dertien milliseconden om beelden te ontvangen, je leeft dus eigenlijk altijd in het verleden!

In meerdere onderzoeken werden aan proefpersonen meerdere beelden achter elkaar getoond. Daaruit kwam naar voren dat het onze hersenen enige tijd kost voordat deze beelden worden ontvangen. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat onze hersenen binnen dertien milliseconden een afbeelding herkennen en ontvangen. Maar dat betekent dus nog steeds dat we leven met een kleine vertraging.

4. Je hebt een blinde vlek in je gezichtsveld, de hersenen vullen dit op.

De blinde vlek is een veel voorkomend verschijnsel bij gewervelde dieren. De licht detecterende fotoreceptorcellen zijn afwezig in het gebied waar de oogzenuw door het netvlies komt. Hierdoor wordt er op deze plek geen licht gedetecteerd en wordt het bijbehorende gezichtsveld onzichtbaar. Doordat onze hersenen deze blinde vlek op gaan vullen, lijkt het erop dat deze wel gewoon zichtbaar is. Al in de 17e eeuw werd dit fenomeen ontdekt door Edme Mariotte uit Frankrijk. ( bron)

5. Je hersenen filteren zintuiglijke informatie.Je ziet je neus bijvoorbeeld altijd, maar de hersenen negeren dit

Alle onnodige of overbodige informatie die je hersenen ontvangen van de prikkels uit je omgeving wordt gefilterd. Dat wil zeggen dat je dagelijkse zintuiglijke informatie, zoals het knipperen van je ogen, het gevoel van de kleren op je lichaam, ademhalen en slikken niet meer bewust opmerkt, tenzij je bewust probeert om ze toch te ervaren. Ook je neus zie je niet, terwijl deze toch in je gezichtsveld aanwezig is. Al dit filterwerk wordt verricht door de Thalamus, het gebied van waarin de zintuiglijke en motorische neuronen signalen aflossen en dat tevens betrokken is bij je bewustzijn.

6. Bij stress en gevaar wordt je bloed dikker

In het beginstadium van stress en gevaar worden er een aantal responses in ons lichaam in gang gezet. Dit helpt ons om de situatie aan te kunnen. In een onderzoek werd een groep mensen met een angststoornis vergeleken met een groep gezonde mensen. Nadat er bij de proefpersonen een bloedmonster werd afgenomen, werd hen gevraagd een aantal testen op de computer te doen. Bij de groep mensen met een angststoornis werd een veel sterker geactiveerd stollingssysteem in het bloed gevonden. Dat wil zeggen dat zij over dikker bloed beschikten. Wetenschappers denken dat dit een verklaring is voor het feit dat angstige patiënten een verhoogd risico hebben op het sterven aan een hart ziekte (maar liefst drie tot vier keer hoger).

7. Als er een deel van je lever beschadigt of verdwijnt, komt deze weer terug

De lever is het enige lichaamsdeel met regeneratieve capaciteiten. Als je lever chirurgisch wordt verwijderd of lijdt aan chemische schade, dan zal het regenereren. Dat wil zeggen dat het weer terugkeert in de oorspronkelijke staat. Er wordt beweerd dat er slechts 25% van de lever over moet blijven om de lever terug te laten keren in zijn volledige staat. Toch zijn er voor een donatie van je lever een aantal criteria opgesteld: je moet een match of vergelijkbaar bloed type hebben, je moet tussen 18 en 60 jaar oud zijn en gezond zijn. Eigenlijk kun je de regeneratie van de lever geen échte regeneratie noemen. De lever kan zijn functie en massa restaureren, maar niet zijn oorspronkelijke vorm. De lever lobben groeien niet terug. Echte regeneratie van de lever, dat wil zeggen restauratie van functie, massa en vorm, vindt wel echt plaats bij lagere species, zoals een vis. (bron)

8. Het zuur in je maag is sterk genoeg om scheermesjes te ontbinden

De maag is het orgaan dat het voedsel dat je eet verteert. Ook moet het zorg dragen voor bacteriën en andere slechte dingen die er in de maag binnen dringen. Het maagzuur dat zich in de maag bevindt, bestaat uit zoutzuur, kaliumchloride en natriumchloride. Deze stoffen doden de bacteriën en activeren de spijsverteringsenzymen. Het is een zeer sterk zuur met een zeer hoge pH waarde (tussen de 1,5 en 3,5). Wetenschappers experimenteerden met scheermesjes, disc batterijen en muntstukken door ze in een gesimuleerd maagzuur sap te plaatsen en te bekijken hoe je ze het best kunt verdrijven als je ze per ongeluk hebt ingeslikt. Ze kwamen erachter dat de scheermesjes na 24 uur nog maar 63% van hun oorspronkelijke gewicht wogen en breekbaar raakten. De disc batterijen en de muntstukken bleken echter ongevoelig voor het maagzuur sap. (bron)

9. Niemand weet het precieze aantal spieren, het hangt ervan af hoe je telt

Je lichaam bestaat uit drie typen spieren, namelijk skelet, hart en gladde spieren. De skelet spieren kun je vrijwillig aanzetten tot een beweging. Je gebruikt ze om je lichaam te laten bewegen. Ze zijn altijd in paren aanwezig en er bevinden zich in je lichaam ongeveer 320 paren. Maar omdat er verschillende meningen zijn over hoe ze precies worden gegroepeerd, ligt het totale aantal skelet spieren ergens tussen de 640 en 850. Van het type hartspieren is er slechts één in je lichaam aanwezig. De gladde spieren bevinden zich in je darmen, je urinewegen, je luchtpijp, de iris van je oog, je huid en in de voeringen van je slagaders en bloedvaten. Deze spieren functioneren onvrijwillig en bestaan uit grote aantallen. De reden waarom we niet precies weten uit hoeveel spieren ons lichaam bestaat, is dat er verschillende meningen zijn over wat precies een spier wordt genoemd. Er wordt beweerd dat er zich meer dan 50 miljard spieren in een lichaam bevinden. Maar er zijn ook wetenschappers die beweren dat dit er slechts 656 tot 850 zijn (dan worden de gladde spieren niet meegeteld).

10. Onze huid is bedekt met strepen, die je beschermen, maar die je niet kunt zien

Al aan het begin van de 20e eeuw werd ontdekt door de Duitse dermatoloog Alfred Blaschko dat de structuur van de huid van zijn patiënten bestond uit specifieke patronen. Deze volgden niet de lijn van zenuwen, bloedvaten of een ander lichamelijk systeem. Hij traceerde deze patronen op het lichaam, maar later werd ontdekt dat de hoeveelheid ervan veel hoger ligt dan het aantal dat Blaschko dacht te zien. Deze patronen zijn het resultaat van de vorming van nieuwe cellen op de huid, dat plaatsvindt bij groei van het lichaam. Ze volgen een V-lijn op de rug, een golfbeweging op het hoofd en een S-lijn over de borst en zij. (bron)

Meer lijstjes over het menselijk lichaam