Als je door de straten van een antieke stad loopt, is het fascinerend om te bedenken dat vele eeuwen geleden op diezelfde plek al mensen hebben geleefd en gewoond. De volgende tien steden zijn de alleroudste permanent bewoonde steden in de wereld. Exacte wetenschap is het overigens niet, zowel Byblos, Damascus, en Jericho claimen dat ze de oudste stad zijn. In deze lijst gaan we uit van de data zoals de Engelse krant de telegraph.co.uk deze gebruikt:

10. Beiroet, Libanon

Beirut

Vroegste bewoning: 3.000 v.Chr.

Veel van de oudste steden met constante bewoning liggen in Libanon. De eerst stad die we tegenkomen is Beiroet, vroeger bekend on de naam “Berytus”. Westerlingen noemde Beirut dankzij de allure ook wel “Parijs van het Oosten”. Tijdens de Libanese Burgeroorlog (1975-1990) was de stad bijna compleet verwoest. De laatste jaren is er hard gebouwd aan de wederopbouw.

9. Gaziantep, Turkije

Gaziantep

Vroegste bewoning: 3.650 v.Chr.

Oorspronkelijk heette de stad Antep, wat “goede bron” betekent. In 1920, het jaar van de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, werd het voorvoegsel Gazi, “strijder”, aan de naam toegevoegd. De huidige naam Gaziantep betekent “onverwoestbare bron”.

8. Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv

Vroegste bewoning: 4.000 v.Chr.

Plovdiv is de oudste stad van Europa. De slogan van de stad is dan ook “antiek en eeuwig”. Er zijn archeologische vondsten die aantonen dat er rond 6.000 v.Chr. al mensen woonden in de omgeving. Ongeveer 2.000 jaar later werd de huidige stad gesticht.

7. Sidon, Libanon

Sidon

Vroegste bewoning: 4.000 v.Chr.

De naam Sidon komt van Sidunu, wat “vishaven” betekent. Sidon was een van de oudste en belangrijkste Fenicische steden. Vanwege de gunstige ligging aan de Middellandse Zeekust werd o.a. vanuit de haven van Sidon het mediterrane handelsrijk gevestigd.

6. El-Faiyum, Egypte

Faiyum

Vroegste bewoning: 4.000 v.Chr.

De stad wordt ook wel Medinet El-Faiyum genoemd, wat “Stad Faiyum” betekent. De stad ligt in de Faiyum-oase. Dit is eigenlijk geen echte oase, omdat het zijn water onttrekt uit het meer Birket Karoen. Een echte oase onttrekt zijn water van grondwater. De naam Faiyum is afgeleid van het Koptische woord Phiom, wat “zee” betekent. Deze naam verwijst naar het meer Birket Karoen, dat vroeger veel groter was dan nu.

5. Susa, Iran

Susa iran

Vroegste bewoning: 4.200 v.Chr.

Susa was de hoofdstad van het Elamitische rijk. De Elamieten hebben de stad haar naam gegeven. Zij spraken het uit als “Susan”. Nadat het in een gewelddadige strijd aan het Babylonische rijk was toegevoegd, werd de naam verbonden met het Semitische woord “susan”, wat lelie betekent

4. Damascus, Syrië

damascus

Vroegste bewoning: 4.300 v.Chr.

Damascus, de hoofdstad van Syrië, heeft nu 1,8 miljoen inwoners. De stad ligt midden in een grote oase aan de rand van een woestijnachtig gebied. Door deze ligging wordt de stad in verband gebracht met de Hof van Eden. Van verschillende gebeurtenissen die in de bijbel beschreven staan, wordt gezegd dat ze in en in de omgeving van Damascus plaatsvonden. Zoals de geboorte van Abraham en de moord van Abel door zijn broer Kaïn.

3. Aleppo, Syrië

Aleppo

Vroegste bewoning: 4.300 v.Chr.

Aleppo is hoofdstad geweest van twee koninkrijken: het Amoritische koninkrijk Yamkhad en het Aramese koninkrijk van Bit Agusi.
Een rode peper, die voornamelijk bij Aleppo wordt geteeld, heet Aleppo peper, vernoemd naar de stad.

2. Byblos, Libanon

Byblos

Vroegste bewoning: 5.000 v.Chr.

In de bronstijd (ca. 3.000 tot 800 voor Christus) was Byblos de belangrijkste haven voor de export van cederhout naar Egypte. Er werd in de stad ook veel bast geproduceerd, de grondstof voor papyrus. Daarom werden later de heilige geschriften van het christendom in Byblos gekopieerd. Men vermoedt dat de Bijbel daarom naar Biblos is genoemd.
Byblos is in 1984 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

1. Jericho, Palestina

Jericho

Vroegste bewoning: 9.000 v.Chr.

Jericho is in haar lange geschiedenis twintigmaal verwoest en weer opgebouwd.
De ruïnes van de verwoeste steden vormden een kunstmatige heuvel van 25 meter hoog en een oppervlakte van 10 are.
Jericho met zijn vruchtbare grond, waterbronnen, sinaasappels, dadels en bananen is als een groen tapijt in de dorre woestijn van de Jordaanvlakte. In de oudheid werd Jericho al “de palmstad” genoemd.
De naam Jericho komt waarschijnlijk van “jareach”, wat maan betekent. Aangenomen wordt dat de stad genoemd is naar de oudsemitische maangod.