Het ontdekken van de wereld is altijd al een van de grote passies geweest van de moderne mens. Nieuwe gebieden en ongerepte natuur spreken ons allemaal aan. Je zou zeggen dat we inmiddels al overal ter wereld zijn geweest, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn namelijk een aantal gebieden waar de moderne mens nog nooit geweest is. Ben je benieuwd welke plekken dit zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Het Sterrengebergte

Dit gebergte is te vinden in Papoea-Nieuw-Guinea. Het neemt een ontzettend groot gedeelte van dit kleine eiland in beslag, maar is nog niet echt ontdekt door mensen. Het Sterrengebergte is zo moeilijk begaanbaar omdat het een van de natste gebieden ter wereld is. Er valt gemiddeld zo’n 10.000 millimeter regen per jaar. In de jaren vijftig heeft de Nederlander Jan Sneep grote delen van het gebied verkend en in kaart gebracht. Makkelijk ging dit niet, de helikopters konden door de hoogte verschillen in het gebied maar moeilijk navigeren, en eentje crashte zelfs. Grote delen van het sterrengebergte zijn dan ook nog onbekend gebied voor de moderne mens.

9. North Sentinel Island

In de Golf van Bengalen ligt dit piepkleine eilandje. North Sentinel Island ligt precies tussen India en Thailand en is ontzettend moeilijk te bereiken. Het is niet onbewoond. De huidige bewoners willen alleen niet dat buitenstaanders hun eiland bezoeken. Doe je dat wel? Dan word je met geweld begroet. Twee gestrande vissers zijn in 2006 vermoord door de stam die het eiland bevolkt.

8. Javarivallei

De Javarivallei staat bekend als een van de grootste inheemse gebieden in Brazilië. Dit gebied bevat ongeveer veertien verschillende stammen die nog helemaal niet in contact staan met de moderne wereld. De Braziliaanse overheid doet zijn best om deze bevolking te beschermen. Zo is het niet toegestaan om de Javarivallei te betreden, zodat de oude tradities van de stammen bewaard blijven. Het gebied is ook zo groot dat de verschillende stammen helemaal los van elkaar kunnen leven.

7. Namib woestijn

Deze woestijn strekt over drie verschillende landen: Angola, Namibië en Zuid-Afrika. Het is een van de droogste gebieden ter wereld, waardoor het onmogelijk is om hier te overleven. Er valt gemiddeld maar twee millimeter water per jaar. De woestijn bestaat eigenlijk uit grote zandvlaktes. Raak je hier verdwaald? Dan vind je nooit de weg terug zonder hulp, aangezien je middenin een oceaan aan zand bent beland.

6. Jakoetië


Maarten Takens/flickr

Dit gebied is een onafhankelijk gedeelte van Rusland, wat voor het grootste deel boven de poolcirkel ligt. Jakoetië is dus bijna helemaal bevroren en zit onder de permafrost. Dat maakt dit gebied zo moeilijk begaanbaar, aangezien het eigenlijk een soort bevroren woestijn is. Jakoetië heeft ongeveer een miljoen inwoners, maar grote delen van het gebied worden door helemaal niemand bewoond. De regio is namelijk zo koud dat zelfs onderzoekers niet op deze plek te vinden zijn.

5. Tsingy de Bemaraha

Dit natuurreservaat in Madagaskar heeft een ontzettend uniek uiterlijk. Het gebied bestaat namelijk uit grote rotsformaties met ontzettend diepe groeven. Hierdoor is het niet mogelijk om op de rotsen te wandelen. Dit grote gebied is dus nooit helemaal verkend door locals of toeristen, aangezien een groot deel totaal niet begaanbaar is.

4. De cenotes in Yucatán

In de Mexicaanse regio Yucatán vind je talloze cenotes. Dit zijn grotten die water bevatten, waardoor ze er prachtig uitzien. De grotten blijven veranderen, aangezien het gesteente langzaam maar zeker aan het oplossen en afbrokkelen is. Hierdoor worden de cenotes alleen maar groter en groter. Dit is ook een van de redenen waarom het niet veilig is om ze te ontdekken. De grotten zijn gewoon niet stabiel genoeg voor wandelaars of onderzoekers om ze te bezoeken.

3. Gangkhar Puensum


Gradythebadger/wikicommons

De Gangkhar Puensum is de hoogste berg ter aarde die nog nooit beklommen is door mensen. De hoogte van 7570 is een hele uitdaging, maar er zijn hogere bergen die wel beklommen worden. Waarom is deze berg in Azië dan nog onontdekt? De weersomstandigheden op de berg zijn gevaarlijk, waardoor vroegere expedities gefaald zijn. Daarnaast mag de berg niet beklommen worden vanwege het spirituele geloof van de lokale bevolking. Hierdoor is er geen duidelijk beeld van het gebied van de berg, aangezien niemand een kaart heeft kunnen maken.

2. Kamtsjatka

Dit gebied in Rusland staat bekend om zijn vulkanen. Er zijn maar liefst 160 vulkanen in Kamtsjatka te vinden, waarvan er minstens 29 nog actief zijn. Dat zorgt ervoor dat onderzoekers en toeristen nog geen bezoekje aan dit gebied hebben willen wagen.

1. De Zee

De oceanen bedekken meer dan 70% van het aard oppervlakte, toch is er maar zo’n 5% ooit door mensen onderzocht. Wat voor geheimen zouden zich bevinden in die andere 95%?