Rijst is onmisbaar in iedere voorraadkast, maar wat veel mensen niet weten is dat rijst ontzettend kan variëren. In de supermarkt kun je al een paar bekende soorten vinden, maar wat is het verschil tussen al deze soorten rijst? Leer meer over de wondere wereld van dit bijzondere graan in deze top 10 verschillende soorten rijst.

10. Arboriorijst

aboriorijst

Arboriorijst komt uit Italië en staat vooral bekend als een uitstekende risottorijst. De korte rijstkorrels blijven vrij stevig nadat ze gekookt zijn en hebben tegelijkertijd een romige textuur. Dat maakt ze uitermate geschikt voor rijke rijstgerechten, zoals risotto en rijstpudding. De rijstsoort is nauw verwant aan andere plakkerige rijstsoorten die je op dit lijstje tegen zult komen. Hoeveel gram rijst per persoon in een gerecht gebruikt moet worden is erg afhankelijk van de rijstsoort, aboriorijst zwelt op bij het koken en een vrij kleine hoeveelheid van 75 gram per persoon is dan ook afdoende.

9. Basmatirijst

Basmatirijst

Basmatirijst is een van de bekendste rijstsoorten in Nederland. De rijst wordt vooral gebruikt in Indiase, Midden-Oosterse en Centraal-Aziatische gerechten. De korrels zijn lang en slank en staan bekend om hun heerlijke geur. Meer dan 70% van de basmatirijst in de wereld wordt verbouwd in India, maar de vraag is zo hoog dat sommige landen de rijst zelf zijn gaan verbouwen. Vooral voor curry’s en stoofgerechten is deze rijst uitermate geschikt.

8. Zwarte rijst

zwarte rijst

Zwarte rijst heeft een diepe zwarte kleur wanneer het rauw is en krijgt een donkerpaarse kleur zodra je het kookt. Daarom wordt dit soms ook wel paarse rijst genoemd. Het is een erg gezonde rijstsoort die veel antioxidanten, ijzer en vitamine E bevat. De smaak van zwarte rijst is een beetje nootachtig en de textuur is erg zacht, waardoor de rijst veel wordt gebruikt voor pap en pudding.

7. Bombarijst

bomba rijst

Deze rijst heeft bijna een ronde vorm en wordt vooral gebruikt voor paella. Het is dus niet gek dat deze rijstsoort van oorsprong uit Spanje komt. Het unieke aan bombarijst is dat het ontzettend goed vocht absorbeert. Hierdoor zuigt het de smaken van de paella moeiteloos op, wat voor een erg smaakvolle rijst zorgt. Dit betekent wel dat je erg veel vocht moet gebruiken om deze rijstkorrels gaar te koken. De korrels plakken minder aan elkaar, waardoor de textuur van de rijst goed bewaard blijft in paella.

6. Zilvervliesrijst

zilvervliesrijst

Deze soort wordt ook wel bruine rijst genoemd en is eigenlijk gewoon een variant van witte rijst. Waar bij witte rijst alle zemelen en kiemen verwijderd worden, worden deze bij zilvervliesrijst behouden. Hierdoor heeft het een nootachtige smaak en een stevigere bite. Het is ook gezonder, want je krijgt meer mineralen en vezels binnen. Zilvervliesrijst wordt gezien als de volkorenversie van witte rijst en is daarom dus een goede keuze. Fitboys en fitgirls zweren bij een maaltijd van deze rijst met kip en een beetje groente als gezonde maaltijd met de juiste voedingsstoffen.

5. Kleefrijst

Kleefrijst

De naam geeft het al weg: deze rijst is ontzettend plakkerig. Vooral in het zuidoosten en oosten van Azië wordt deze rijstsoort veel gebruikt. De plakkerige textuur maakt het een geschikte basis voor verschillende toetjes en snacks. Het wordt ook vermalen tot een soort bloem, waar je vervolgens weer dumplings en andere deeggerechten mee kunt maken.

4. Jasmijnrijst

Jasmijnrijst

De milde, zoete smaak van jasmijnrijst maakt dit een populaire rijstsoort. De korrels zijn lang en slank en worden een klein beetje plakkerig wanneer je ze kookt. Jasmijnrijst is vooral geliefd in landen als Thailand en Cambodja. De rijst wordt hier voornamelijk gestoomd en vervolgens als bijgerecht geserveerd. Zo gaat het goed samen met de kruidige gerechten van Zuidoost-Azië.

3. Rode rijst

rode rijst

In Centraal-Azië wordt rode rijst verbouwd. Deze rijstsoort dankt zijn naam aan de rode kleur van de schil die om de rijst zit. Deze schil zorgt er meteen voor dat de rijst rijk is aan verschillende gezonde voedingsstoffen, van meerdere vitaminen en mineralen tot vezels. De rijst bevat bovendien veel antioxidanten. Rode rijst kan in allerlei gerechten worden gebruikt. Een van de pluspunten van deze soort is dat hij zijn textuur niet verliest en gerechten dus veel body geeft.

2. Sushirijst

Sushirijst

Liefhebbers van sushi zijn maar al te bekend met deze rijstsoort. Sushirijst komt uit Japan en heeft een korte, ronde vorm. De korrels worden meestal gekookt met rijstazijn, suiker en zout. Hierna vormen ze de perfecte basis voor verschillende sushigerechten, van sushirollen tot pokébowls. De kleverige textuur van de rijst zorgt ervoor dat deze gerechten hun textuur houden, terwijl de zoete en iets zure smaak van de rijst voor een frisse basis zorgt.

1. Wilde rijst

wilde rijst

Wilde rijst is eigenlijk geen echte rijstsoort, maar heeft wel erg veel van rijst weg. Het is een graan dat in verschillende delen van Noord-Amerika en China verbouwd wordt. Je herkent het aan de donkere kleur en de stevige bite die de korrels hebben. Wilde rijst zit vol met gezonde voedingsstoffen, maar het is helaas lastiger om dit graan te verbouwen. Het kost meer tijd, ruimte en mankrachten om wilde rijst te verbouwen, waardoor dit graan moeilijker verkrijgbaar en duurder is.