Bijna iedereen vindt het wel leuk om af en toe een bezoek te brengen aan de dierentuin. Hier sta je oog in oog met talloze diersoorten en leer je alles over hun manier van leven. Er zijn meer dan genoeg dierentuinen te vinden in Nederland. Samen verwelkomen zij ieder jaar miljoenen bezoekers. Dit zijn de 10 populairste dierenparken in Nederland.

10. Vogelpark Avifauna (378.000 bezoekers)

avifauna vogelpark flamingo

Wanneer je van vogels houdt, moet je bij deze dierentuin zijn. Vogelpark Avifauna heeft namelijk een ontzettend grote collectie vogels. Hier vind je niet alleen de vogels die je ook in je achtertuin ziet, maar ook een aantal exotische dieren. Ontdek bijvoorbeeld de gekke kiwi of bewonder de gekleurde veren van de lori. Sommige vogels in het park mag je voeren en Vogelpark Avifauna zorgt natuurlijk ook dat je wat leert over de dieren in het park. Is het tijd om te spelen? Dan is de grote speeltuin de plek om te bezoeken.

9. GaiaZOO (460.000 bezoekers)

wolf in gaiazoo

GaiaZOO is te vinden in het plaatsje Kerkrade in Limburg. De dierentuin heeft al een paar keer de prijs gewonnen voor het “mooiste uitje in de Benelux”. Dat is niet gek, want GaiaZOO zorgt ervoor dat je een reis door de wereld maakt. Het ene moment sta je in het oerwoud tussen de apen, terwijl het het volgende moment lijkt alsof je de Afrikaanse savanne bezoekt. Niet alleen levende dieren staan hier centraal, want GaiaZOO heeft ook een grote DinoDome. Dit is een binnenspeelplaats die helemaal in het teken staat van de uitgestorven dinosaurussen.

8. Apenheul (488.000 bezoekers)

apenheul

Voor veel mensen zijn de apen misschien wel hét hoogtepunt in een dierentuin. Niet gek dus dat er ook een dierentuin is die helemaal in het teken staat van apen. In de Apenheul loop je door een bos dat gevuld is met loslopende apen. Ze klimmen en klauteren om je heen of liggen gewoon lekker in de natuur te slapen. Je vindt hier alle apen die je maar zou willen zien, van gorilla’s tot orang-oetans en van maki’s tot bonobo’s. Er zijn natuurlijk ook genoeg speeltuinen en klimtoestellen waar de kinderen zelf op kunnen klauteren.

7. Safaripark Beekse Bergen (913.000 bezoekers)

beekse bergen safari park

Je hoeft niet af te reizen naar Afrika om op safaritocht te kunnen gaan. Bij safaripark Beekse Bergen is het mogelijk om een tochtje langs de dieren te maken in je eigen auto. Zo zie je de meest bijzondere dieren gewoon van dichtbij. Je kunt het park trouwens niet alleen ontdekken met je auto. Er worden namelijk ook bustochten en boottochten georganiseerd, zodat je de dierentuin op allerlei manieren kunt ontdekken.

6. DierenPark Amersfoort (1 miljoen bezoekers)

dierenpark amersfoort tijger

Als je een dierentuin wilt bezoeken met een paar kinderen die het liefste alleen maar klimmen en klauteren, dan moet je bij DierenPark Amersfoort zijn. Deze dierentuin is namelijk gevuld met allerlei doorgangetjes, bruggen, ladders en klimmuren die ervoor zorgen dat kinderen de dieren van dichtbij kunnen bewonderen. Er wordt daarom ook wel gezegd dat DierenPark Amersfoort eigenlijk één grote speeltuin is, maar dan gevuld met dieren. Ook is er een groot dinobos te vinden.

5. Wildlands Adventure Zoo Emmen (1 miljoen bezoekers)

wildlands ijsbeer
copyrights WILDLANDS

Bij Wildlands Adventure Zoo Emmen krijg je dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te zien. Het park bestaat uit verschillende delen die allemaal een bepaald natuurgebied moeten voorstellen. Tussen de bosjes, ijsschotsen en zandbergen zie je de dieren hier rondlopen. Maak een safaritocht over de savanne of ga juist voor een boottocht om de waterwereld beter te leren kennen. Dankzij de vele gebieden in deze dierentuin, zijn er ook meer dan genoeg dieren om te bewonderen. IJsberen, leeuwen en krokodillen: je komt ze allemaal tegen tijdens een expeditie in deze dierentuin.

4. Ouwehands dierenpark Rhenen (1 miljoen bezoekers)

ouwehands dierenpark

Ouwehands dierenpark in Rhenen mag ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers verwelkomen, en dat is niet voor niets. Deze dierentuin is namelijk de enige in Nederland met een stel reuzenpanda’s. De panda’s hebben een gigantisch verblijf waar ze alle ruimte hebben om te luieren en bamboe te eten. Daarnaast staat deze dierentuin bekend om zijn berenbos. Hier worden beren opgevangen die een slecht verleden hebben. In het grote bos wandelen ze de hele dag zorgeloos rond, terwijl bezoekers ze van een afstandje kunnen bewonderen.

3. Burgers’ Zoo (1.16 miljoen bezoekers)

burgers zoo - chillende aap

Burgers’ Zoo doet zijn best om alle dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving op te vangen. Tegelijkertijd kan je als bezoeker toch goed zien wat de dieren allemaal uitspoken, zodat je in het echt leert over de wonderlijke dierenwereld. Je kunt in deze dierentuin terecht voor dieren uit bijna alle werelden. Van zeedieren tot tijgers en van giraffes tot neushoorns: je vindt het hier allemaal. Het ene moment lijkt het alsof je middenin de mangrove staat, terwijl je het volgende moment in de rotswoestijn bent.

2. Natura Artis Magistra (1.4 miljoen bezoekers)

artis dierentuin leeuw

Natura Artis Magistra is ook wel beter bekend als Artis. Deze dierentuin ligt in het hart van de grootste stad van Nederland, de hoofdtad Amsterdam > Artis is al gebouwd in 1838 en is hiermee de oudste dierentuin van Nederland. Hier wordt al sinds 1839 onderzoek gedaan naar de dierenwereld en is het mogelijk om de dieren te bezoeken. Artis heeft een groot aquarium waar je talloze vissen kunt bewonderen, maar er is natuurlijk ook ruimte voor leeuwen, olifanten en hyena’s. In bepaalde delen van het park lopen de dieren ook los. Zo kom je apen tegen, maar ook leguanen, vleermuizen en vogels.

1. Diergaarde Blijdorp (1.5 miljoen bezoekers)

blijdorp - ijsbeer

Ook Rotterdam heeft een eigen dierentuin: Diergaarde Blijdorp. De dierentuin is bijna even oud als Artis en is door de jaren heen dus ook steeds verder gevuld met nieuwe dieren. De dieren hebben hier grote verblijven die helemaal zijn aangepast aan hun wensen. Wanneer je Diergaarde Blijdorp bezoekt, krijg je de kans om giraffes en ijsberen te bewonderen, maar het park heeft ook veel verschillende apen en vogels. Tijdens een wandeling over de zeebodem leer je bovendien over de wonderlijke dierenwereld die in de zee te vinden is.

Bekijk ook eens de top 10 populairste dierentuinen in Duitsland