roze meren

Een groot meer is al een traktatie om te zien, maar wat dacht je van een meer met een prachtige roze kleur? Het lijkt misschien alleen in sprookjes voor te komen, maar toch zijn er talloze meren die deze bijzondere kleur hebben. Waar je al deze meren vindt? Dat lees je in deze top 10 roze meren in de wereld.

10. Las Coloradas – Mexico

https://www.instagram.com/p/BlzGYkIlJyq/

Deze Mexicaanse meren hebben een reputatie opgebouwd dankzij social media. Instagrammers van over de hele wereld reizen naar deze meren om een foto te maken van het bijzondere roze fenomeen. Tot 2016 mocht je ook zwemmen in de meren, maar dat is nu verboden.

https://www.instagram.com/p/BWpxOQFArhu/

Las Coloradas is te vinden in een zoutwinningsgebied. Deze meren zijn extreem zout en rode plankton, zeewier en pekelkreeftjes zijn gek op zout water, deze zijn samen verantwoordelijk voor de unieke kleur van deze collectie meren. Het plaatje wordt helemaal compleet dankzij de vele flamingo’s die in de buurt van de meren te vinden zijn. Leuk weetje, flamingo’s hebben ook hun roze kleur door het eten van deze rode kreeftjes.

9. Lake Retba – Senegal

Lake Retba
Lake Retba2

Maar liefst 40% van de inhoud van dit meer bestaat uit zout. Dat maakt het leuk om in dit water te zwemmen, want je drijft er ontzettend makkelijk. Het is alleen af te raden om te lang in het water te blijven. Al dat zout is namelijk erg slecht voor je huid. Daarom geniet je het beste van Lake Retba wanneer je vanaf een afstand kijkt.

8. Quairading Pink Lake – Australië

Quairading2
Quairading2

Dit roze meer is te vinden in het westen van Australië. Het gebied is vrij afgelegen en is dus niet gemakkelijk te bezoeken. Toch zijn er toeristen die graag naar het meer rijden om een foto te scoren. Dat is vrij makkelijk, want er loopt een weg door het midden van het meer. Deze weg is een van de redenen waarom het meer zo bijzonder is. De scheiding die de weg creëert, zorgt er namelijk voor dat de twee delen van het meer allebei een andere kleur roze hebben gekregen.

7. Masazir Lake – Azerbeidzjan

Masazir Lake
Masazir Lake 2
Bikomins / Shutterstock.com

Misschien is het maar beter wanneer je dit meer vanaf een foto bewondert, maar niet in het echt op gaat zoeken. Er bevindt zich namelijk ontzettend veel zwavel in de bodem rondom het meer, waardoor het gebied naar rotte eieren stinkt. Toch weet de lokale bevolking een slaatje te slaan uit dit bijzondere natuurfenomeen. De kleur van het meer is namelijk ontstaan doordat er roze zout in de bodem zit. Dit zout wordt geoogst en verkocht.

6. Dusty Rose Lake – Canada

https://www.instagram.com/p/BHV2bx3Ag7e/

In het hart van de Canadese natuur ligt dit unieke roze meer. De andere meren in dit lijstje krijgen hun bijzondere kleur door specifieke algen in het water of roze zout op de bodem. Dusty Rose lake niet, deze krijgt de kleur door het gesteente in de omgeving. Om deze reden is dit meer dan ook het hele jaar door roze, terwijl je bij andere meren in het goede seizoen moet zijn voor de mooie roze kleur.

5. Salinas van Torrevieja – Spanje

Salina de Torrevieja
Salina de Torrevieja2

In deze regio van Spanje wordt er al eeuwenlang geleefd van de zoutwinning. Het is dus ook niet gek dat Salina de Torrevieja zijn kleur te danken heeft aan het zout dat in het water zit. De salinas zijn hoogstens één meter diep en het zoutpercentage zeer hoog, waardoor het vooral een prachtig spektakel is om naar te kijken. Het klimaat rondom het meer is ook nog eens ontzettend aangenaam, waardoor je hier het hele jaar van het bijzondere uitzicht kunt genieten.

4. Lake MacDonnell – Australië

https://www.instagram.com/p/BtSlOchl6mL/

De contrasterende kleuren roze, blauw en groen creëren ene opvallende scène in Lake MacDonnell. Lake MacDonnell, gelegen op het adembenemende schiereiland Eyre in Zuid-Australië, is een van de meest intens roze meren van het land vanwege de hoge zoutconcentratie. Een weg scheidt het bubblegum-getinte Lake MacDonnell en het aangrenzende blauwgroene water van Cactus Beach. De ultieme Instagram lokatie?
 

3. Hutt Lagoon – Australië

Hutt Lagoon
hutt lagoon 2
gary yim / Shutterstock.com

Australië heeft het getroffen met al deze roze meren. Hutt Lagoon heeft zijn kleur helemaal te danken aan de algen die in het water leven. Het meer ligt relatief laag en ook niet ver van de oceaan af. Hierdoor zit er ook een flinke hoeveelheid zout in het water.

2. Laguna Colorada – Bolivia

Laguna Colorada - roze meer

Dit prachtige meer in Bolivia is niet erg diep, maar dat maakt het niet minder mooi. Ook hier struinen ontelbaar veel flamingo’s rond die hun maag vullen met de vele kreeftjes die in het water zwemmen. De kleur ontstaat doordat de grond onder het meer een mix van mineralen bevat. Een deel van deze mineralen is rood, terwijl een ander deel wit is. Het resultaat is een heldere roze kleur.

1. Lake Hillier – Australië

lake hollier - roze meer in australie
lake hollier 2

Ook de nummer 1 op dit lijstje is in Australië te vinden. Lake Hillier is het beroemdste roze meer ter wereld. De kleur van het water is ontzettend fel en verdwijnt ook niet wanneer je een beetje water opschept en meeneemt in een fles. Dat is nog eens een bijzonder aandenken aan een reis door Australië.