Een achtbaan kan op allerlei manieren spectaculair gemaakt worden, hoge loopings, hoge afdalingen, schroeven, maar de ‘mac daddy’ van alle achtbanen is natuurlijk de allersnelste! Dit zijn de tien snelste achtbanen in de wereld.

Laatste update van deze spectaculaire top 10 van snelle achtbanen was in september 2021.

10. Intimidator 305 – 140 km/uur

Pretpark: Kings Dominion
Land: USA

‘Kings Dominion’ is niet een van ’s werelds beroemdste pretparken , dat neemt niet weg dat dit park gelegen in de buurt van Richmond, Virginia, een van de snelste achtbanen ter wereld heeft, de “Intimidator 305”. Deze baan is ongeveer 1,6 kilometer lang, en een ritje duurt 3 minuten. De topsnelheid die wordt behaald is 140 km/uur bij de eerste ‘drop’ van 91 meter.

9. Leviathan – 148 km/uur

Pretpark: Canada’s Wonderland
Land: Canada

Canada’s Wonderland is het grootste pretpark in Canada, het park is gelegen net ten noorden van Toronto. Dit 330 hectare grote park is de thuisbasis van meer dan 68 attracties, waarvan 16 achtbanen. Een hiervan is de ‘Leviathan’, de negende snelste achtbaan ter wereld. De ‘Leviathan ‘ werd geopend in mei 2012. De baan is 1.7 kilometer lang, en een rit duurt 3 minuten en 28 seconden. Ook bij de ‘Leviathan’ wordt de topsnelheid van 148 km/uur bereikt bij de eerste ‘drop’, maar zoals in het filmpje te zien neemt de spanning bij de rest van de rit niet af!

8. Millennium Force – 150 km/uur

Pretpark: Cedar Point
Land: USA

Cedar Point, gelegen in Sandusky, Ohio in de Verenigde Staten, is een van de oudste pretpark in de VS. Het 364 hectare grote park is geopend in 1870 en nog steeds een van de grootste en meest populaire pretparken in de Verenigde Staten. De 16 achtbanen van Cedar Point worden beschouwd als de beste en snelste in de wereld. ‘Millenium Force’, geopend op 8 mei 2000, is de op één na snelste Cedar Point coaster en de achtste snelste achtbaan ter wereld. Ongeveer 2 kilometer in lengte, en een rondje neemt ongeveer 2 minuten . ‘Millenium Force’ bereikt zijn topsnelheid van 150 km/uur op de eerste ‘drop’.

7. Steel dragon 2000 – 153 km/uur

Pretpark: Nagashima Spa Land
Land: Japan

Nagashima Spa, gelegen in Kuwana, Japan, is een van Japans populairste pretparken. Het park is de thuisbasis van bijna 45 attracties, waaronder de beroemde ‘Aurora Wheel’, een van de grootste reuzenraden in de wereld. Het park is ook de thuisbasis van 10 achtbanen, waarvan de ‘Steel Dragon 2000’. Met een lengte van 2.5 kilometer voert deze achtbaan wel een andere recordlijstje aan, het is namelijk de langste achtbaan in de wereld. Een rit duurt dan ook meer dan 4 minuten. Zoals dat eigenlijk geldt voor alle topsnelheden wordt ook bij de Steel dragon 2000 deze snelheid behaald bij de eerste drop van 97 meter.

6. ring°racer – 160 km/uur


Pretpark: Nürburgring
Land: Duitsland

We kennen de Nürburgring natuurlijk als een van de beroemdste circuits ter wereld. Elk jaar worden op dit circuit een aantal van de grootste autosport evenementen georganiseerd, waaronder de Formule 1 en de MotoGP. De baan is ook de thuisbasis van ring ° racer, de zesde snelste achtbaan ter wereld. De in oktober 2013 geopende ring ° racer is met een lengte van slechts 1,2 kilometer een van de kortste banen, en ook de hoogste is slechts 37.5 meter. Toch wordt er een topsnelheid bereikt van 167 km/uur, deze wordt behaald door het pneumatische start-systeem die de auto voortbeweegt vanuit stilstand tot de topsnelheid in minder dan twee seconden.

5. Superman the Escape & Tower of Terror II- 167 km/uur

Pretpark: Six Flags Magic Maintain
Land: USA

Pretpark: Dreamworld
Land: Australië

‘Superman: Escape from Krypton’ en ‘Tower of Terror II’ zijn twee achtbanen met een identiek ontwerp. Ontworpen door de Zwitserse achtbaan ontwerper ‘Intamin’, en twee maanden na elkaar opgeleverd. ‘Superman: Escape from Krypton’ werd gebouwd in Six Flags Magic Mountain in Los Angeles, Californië, en de ‘Tower of Terror II’ werd gebouwd in Dreamworld in Australië, waardoor de twee coasters aan de tegengestelde uiteinden van de wereld te vinden zijn. Beide banen zijn 400 meter lang en een rit duurt dus ook slechts 28 seconden. Ze beschikken ook over een maximale hoogte van 126.5m met een daling van 100m. Beide ‘Superman: Escape from Krypton’ en ‘Tower of Terror II’ bereiken een maximale snelheid van 167 km/uur.

4. Red Force – 180 km/uur

Pretpark: Ferrari Land
Land: Spanje

In het gloednieuwe Spaanse pretpark “Ferrari Land” gelegen in Salou direct naast PortAventura mag een super snelle achtbaan natuurlijk niet ontbreken. Sterker nog de “Red Force” die hier te vinden is (uiteraard geheel in het Ferrari thema) is de hoogste en snelste achtbaan van Europa. Na dat je een ritje recht omhoog hebt gemaakt van 112 meter versnelt de achtbaan van 0 naar 180 kilometer per uur in slechts 5 seconde!

4. Dodonpa – 180 km/uur

Pretpark: Fuji-Q Highland
Land: Japan

Fuji-Q Highland is een pretpark gelegen in de buurt van de voet van Mount Fuji, in Japan. Het park is beroemd om zijn wereldklasse achtbanen, waaronder Do-Dodonpa. Het is pas de tweede achtbaan die perslucht gebruikt om de karretjes te lanceren. Dankzij de perslucht lancering gaat de Dodonpa van 0 naar een max. snelheid van 172 km/uur in minder dan 1,8 seconden! Hiermee staat deze snelle achtbaan op een gedeelde vierde plats met “Red Force”.

3. Top Thrill Dragster – 190 km/uur


Pretpark: Cedar Point
Land: USA

‘Top Thrill Dragster’ is de tweede Cedar Point achtbaan in de top 10. Geopend mei 2003, was ‘Top Thrill Dragster’ de eerste achtbaan welke de 120 meter hoogte barrière wist te doorbreken. Slechts 800 meter lang en een ritduur van 17 seconden, maar niet minder spannend, aan het eind van de drop behaal je namelijk een snelheid van 190 km/uur!.

2. Kingda Ka – 206 km/uur

Pretpark: Six Flags Great Adventure
Land: USA

Six Flags Great Adventure, gelegen in Jackson, New Jersey is de thuisbasis van 50 ritten, waarvan 12 achtbanen. De meest spectaculaire is de ‘Kingda Ka’, de op één na snelste achtbaan ter wereld. ‘Kingda Ka’ werd geopend in mei 2005. Met een maximale hoogte van 139 meter en een maximale daling van 127 meter, is deze baan op dit moment ’s werelds hoogste achtbaan. ‘Kingda Ka’ bereikt bij de eerste afdaling een snelheid van 206 km/uur.

1. Formula Rossa – 240 km/uur

Pretpark: Ferrari World
Land: Abu Dhabi

Ferrari World , gelegen op Yas Island in Abu Dhabi, is het grootste overdekte pretpark in de wereld. Wanneer het thema van een park ‘Ferrari’ is, tja, dan moet je natuurlijk de snelste achtbaan ter wereld bouwen. Zo gezegd zo gedaan, de Formula Rossa behaald een topsnelheid van 240 km/uur! Je waant je echt even een Formule 1 koerier. Om de hoge snelheid te behalen wordt een hydraulisch systeem gebruikt vergelijkbaar met degene die gebruikt om vliegtuigen te lanceren vanaf vliegdekschepen. Je wordt binnen 5 seconde gelanceerd van stilstand tot de topsnelheid!

Kijk ook eens naar het lijstjes van snelle achtbanen dichter bij, namelijk de top 10 snelste achtbanen van Europa.