Dus je dacht dat een Duveltje zwaar was? Of een Delerium Tremens? In vergelijking met de volgende tien biertjes stellen ze niks voor. De laatste jaren strijden een aantal bierbrouwers om de titel, ‘sterkste bier ter wereld’. Ondertussen worden er percentages gehaald van ver boven de 40%. De techniek om bier te brouwen met een zeer hoog alcoholpercentage werd per ongeluk ontdekt eind 19e eeuw. Een bierbrouwer vergat twee vaten bier in de kelder te zetten op een koude winternacht. De vaten bevroren en barsten. Het enige vloeistof wat overbleef was een zeer sterk bockbier in het midden van het ijs, “Eisbock”. Deze methode heet ook wel “freeze distilliation”: alcohol bevriest bij lagere temperaturen dan water. Door bier steeds kouder te maken kan het bevroren water worden weggehaald, en wat overblijft is steeds sterker bier.

10. Samuel Adams Utopias 10th Anniversary – 29%

De Amerikaanse brouwerij Samuel Adems was een van de eerste die begon met het brouwen van zeer sterk bier. In 1999 begonnen ze met “Millennium”, een biertje met 21% alcohol. In 2002 werd het bier nog sterker, “Utopias” met 24%. Sindsdien is het traditie dat ze ieder jaar een “Utopias” uitbrengen met een steeds hoger alcoholpercentage. De sterkste tot nu toe is de “10th Aniversary” uit 2012 met een alcoholpercentage van 29%. Goedkoop is het Utopias bier overigens niet, een fles kost rond de $100.

9. Schorschbräu Schorschbock 31%

De strijd om het sterkste bier barstte pas echt los in 2008. De Duitse brouwerij Schorschbräu en het Schotste BrewDog brachten om de beurt sterker bier uit. De Duitsers begonnen met Schorschbräu Schorschbock met een alcoholpercentage van 31%

9. BrewDog Tactical Nuclear Penguin – 32%

De gekke brouwers James Watt and Martin Dickie van het Schotse BrewDog mengden zich in de strijd. In 2009 kwamen ze met hun Tactical Nuclear Penguin, met 32% alcohol. De biertjes van BrewDog werden steeds gelanceerd met een grappige filmpje:

8. Revelation Cat Freeze the Penguin – 35%

Het record van BrewDog hielt maar kort stand. Een maand later kwam de Italiaanse brouwer Alex Liberati van de Revelation Cat Craft Brewing in samenwerking met de Belgische brouwerij De ‘PROEF’brouwerij met het nog net iets sterkere Freeze the Penguin op de markt.

7. Struise Black Damnation VI – Messy – 39%

Ook de Belgische Struise Brouwers mengen zich in de strijd met hun “Black Damnation” biertjes. De sterkste uit de serie is nummer zes, “Messy”. Overigens is deze nooit commercieel op de markt gekomen, en is enkel te poefen in de brouwerij.

6. Baladin Esprit de Noel – 40%

Ook de Italiaanse brouwer Teo Musso mengde zich even in de strijd met zijn kerstbiertje.

5. BrewDog Sink the Bismarck – 41%

In Februari 2010 heroverde de Schotten van BrewDog weer de titel met hun “Sink the Bismarck” biertje, uiteraard weer met grappige video.

4. Schorschbräu Schorschbock 43%

Uiteraard konden de serieuze Duitsers van Schorschbräu het hier niet bij laten en in mei kwamen ze met hun nieuwe Schorschbock, nu met 43% alcohol.

3. The End of History – 55%

Twee maanden later waren het de Schotten die de titel van sterkste bier weer opeisten, nu met hun “The End of the History” bier met een alcoholpercentage van 55%.

2. Schorschbock 57 – 57.5%

Maar zoals we allemaal weten, aan het einde winnen de Duitsers altijd. In Oktober 2011 brachten ze Schorschbock met 57.5% op de markt.

1. Brewmeister Armageddon – 65%

https://www.youtube.com/watch?v=yNgJW_Gs-Gs

Echter, in 2012 waren het andere Schotten die de titel toch weer terughaalden naar hun land. Brewmeister kwam met “Armageddon”, een biertje met 65% alcohol! Momenteel de recordhouder van sterkste bier in de wereld.

UPDATE; de schotten hebben een nog sterker biertje gebrouwen, Brewmeister Snake Venom met een alcohol percentage van 67%

Nog sterker spul vind je in de lijst van sterke dranken met het hoogste alcoholpercentage (max 96%!)