Het organiseren van een klein huwelijk is al een grote onderneming, maar trouwen met iemand van de koninklijke familie is een andere uitdaging. Een Britse koninklijke bruiloft moet aan strenge voorwaarden voldoen. Zo zijn er regels over waar de ceremonie gehouden mag worden, tot welke smaak bruidstaart gekozen mag worden, tot het bruidsboeket. Als hoog verheven leden van de koninklijke familie gaan trouwen, zoals prins Harry, dan maakt de ceremonie deel uit van de geschiedenis. Miljoenen mensen kijken naar de rit naar de kerk, de bruidsjurk, het bruidskapsel en naar het algemene voorkomen van de Amerikaanse Meghan Markle, die om wordt getoverd tot Britse koninklijke. Het zal je niet verwonderen dat de tradities van een koninklijk huwelijk om deze reden opgevolgd moeten worden.
Maar moderne koninklijken lijken zich (iets) minder aan te trekken van de strakke regels. Een handjevol koninklijke koppels gebruik(t)en naast oude ook nieuwe tradities, of zij brachten wijzigingen aan op de oude tradities. Voorbeelden hiervan zijn Koningin Victoria en prins Albert, Prins William en Catherine en nu prins Harry en Meghan Markle. Net als iedereen willen ook koninklijken meegaan met de tijd, ook al is het maar een klein beetje. Maar ondanks deze kleine wijzigingen moeten koninklijken zich bij hun huwelijk ook aan een aantal tradities blijven houden. Waaronder deze tien.
1. Als je gescheiden bent, dan komt de Koningin niet op je huwelijk
Meghan Markle is in 2011 na twee jaar huwelijk gescheiden van haar eerste man, film producer Trevor Engelson. Dat betekent dat Koningin Elizabeth (waarschijnlijk) het huwelijk van haar kleinzoon niet bij zal wonen. Zij is namelijk het hoofd van de Engelse kerk. En volgens die kerk duurt een huwelijk levenslang. Het is een zonde als je een huwelijk breekt. De kerk moedigt dit dan ook niet aan. Vanuit haar positie als hoofd van de kerk van Engeland kan ze niet bij het huwelijk aanwezig zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat Elizabeth niet aanwezig zou zijn, bij het tweede huwelijk van haar zoon Prins Charles met Camilla Parker-Bowles in 2005 was ze ook niet aanwezig. Beide waren al eerder getrouwd. Wel heeft de Koningin haar persoonlijke zegen gegeven aan het koppel.
2. Koninklijke boeketten bevatten altijd een takje Mirte van een struik, die geplant is door Koningin Victoria
Op haar huwelijksdag droeg Koningin Victoria een boeket sneeuwklokjes (prins Albert’s favoriete bloemen) met een takje Mirte. Volgens een legende plantte ze dit takje na haar huwelijk en is hij uitgegroeid tot een struik, die elke koninklijke bruid voorziet van een takje Mirte. De waarheid is anders. De Mirte is eigenlijk afkomstig uit een boeket, dat jaren na het huwelijk van koningin Victoria, geplukt werd in de tuin van de grootmoeder van prins Albert. Ze namen het mee naar het Koninklijk paleis waar Victoria een takje van het boeket, zeer waarschijnlijk samen met haar koninklijke tuinmannen, heeft gepland.
3. Koninklijke bruiden gooien niet met hun boeketten
De oude traditie van de bruid die haar boeket weggooit had in het verleden een reden. Het werd gedaan om te ontsnappen aan de grote groep vrouwen, die probeerden een stuk van de bruidsjurk te bemachtigen om geluk te krijgen. Gelukkig voor Britse koninklijke bruiden wordt deze traditie bij hen, sinds de bruiloft van de moeder van de koningin, niet meer toegepast. In plaats van het te gooien, legde zij haar boeket op het graf van de onbekende Warrior in de Westminster Abbey om haar overleden broer te eren.
4. Koninklijke bruiden dragen een witte bruidsjurk
Koningin Victoria startte verschillende koninklijke tradities. De meest bekende daarvan is de witte bruidsjurk. In haar tijd was rood een populaire kleur voor bruiden, maar de jonge Victoria besloot te kiezen voor wit, ondanks dat de rechtspraak van mening was dat wit geen kleur was voor een koningin. Victoria wilde perse wit, omdat dit het kant op haar jurk meer zichtbaar maakte. Dit werd haar door rechters niet in dank afgenomen, maar ze heeft hiermee wel de weg vrij gemaakt voor toekomstige koninklijke bruiden. Ook zij horen nu wit te dragen.
5. De bruidstaart is gemaakt van fruitcake
In het recept van een koninklijke bruidstaart zitten rozijnen, gemalen amandelen, kersen en marsepein. De taart wordt aangesneden met het ceremoniale zwaard van de bruidegom. Maar dit gebruikelijke recept heeft zich ontwikkeld tot meer moderne smaken, een traditie die startte vanaf de bruiloft van koningin Victoria. Koningin Elizabeth II is de traditie gestart van het doneren van bruidstaarten. Na haar huwelijk met prins Philip in 1947, gaven ze wat er over was gebleven van hun taart aan schoolkinderen, om de strenge post-oorlog rantsoenen aan te vullen. William en Kate veilden een stuk van hun bruidstaart uit 2011 om geld in te zamelen voor het goede doel.
6. Vrouwen die op de bruiloft komen, dragen hoeden
Britse vrouwen dragen al generatieslang hoeden als zij naar een koninklijk huwelijk gaan. Het werd tot het jaar 1950 niet geaccepteerd om zonder hoed naar een gelegenheid te gaan, dus een traditionele gebeurtenis, zoals een koninklijk huwelijk, vraagt fantasievolle hoofdbedekking.
7. Het bruidsontbijt is eigenlijk geen ontbijt
De meeste Britse huwelijken worden gesloten in de avond en ze worden gevolgd door een formele maaltijd, ‘bruidsontbijt’ genaamd. Zelfs als een huwelijk om 9 uur ’s avonds eindigt, wordt de maaltijd nog steeds zo genoemd. Het maakt niet uit op welk tijdstip het bruidsontbijt wordt geserveerd, het bevat hoe dan ook cocktails. Traditioneel gezien, neem je zittend plaats aan de maaltijd, maar William en Kate opperden een staand feest.
8. Er is een koninklijk vrijgezellenfeest
Tot de jaren ’80 was er voor de bruid geen vrijgezellenfeest . Ze werden toch traditioneel door Sarah Ferguson, die trouwde met prins Charles broer Andrew. Ze had een feest met haar vriendinnen, onder wie prinses Diana. Sindsdien kan een vrijgezellenfeest bij (toekomstige) koninklijke vrouwen elke vorm aannemen, van groot tot klein. Koninklijke mannen mogen al veel langer de hort op voor hun huwelijk.
9. Britse koninklijken mochten tot 2013 niet met katholieken trouwen
In het verleden mochten Britse koninklijken niet trouwen met katholieken. Dat had alles te maken de dochter van koning Edward VI, Mary, die in 1553 de troon besteeg. Tijdens haar vijfjarig regeren, hield ze zich bezig met het herstel van het katholieke geloof in Engeland. Ze plaatste honderden andersdenkenden op de brandstapel, waardoor protestanten haar ‘Bloody Mary’ noemden. Vandaag de dag is dit vete geluwd. Het katholiek-protestantse huwelijk is sinds 2013 weer toegestaan. Dus ondanks dat Meghan Markle banden heeft met de katholieke kerk, mag zij toch trouwen met Harry. En als het paar vervolgens er voor kiest om hun kinderen op te voeden in de Anglicaanse kerk, kunnen zij in aanmerking komen voor een deel van de troon, slechts een klein deel, omdat William en Kate ook erfgenamen hebben.
10. De ceremonie moet plaatsvinden in een Anglicaanse kerk
Een koninklijk huwelijk vindt altijd plaats in een kerk. Het type verschilt, maar is wel altijd Anglicaans (Engels). Van 1683 tot 1840 (toen het huwelijk van Koningin Victoria plaatsvond) werden de Britse huwelijken gehouden in de Sint James Place, een prachtige kapel, maar met slechts 100 zitplaatsen, wat niet ideaal is voor de huidige media-aandacht. In 1919 hield prinses Patricia haar huwelijk in de Westminster Abbey, waarin 2000 zitplaatsen aanwezig zijn. Ook William en Kate hielden hun huwelijk hier. Harry en Meghan hebben laten weten dat ze hun huwelijk gaan voltrekken in de Sint George Kapel in Windsor Castle, een intieme plek met 800 zitplaatsen.
3 reacties
Awesome content my friend, keep updating your page
De koningin is er alsnog gewoon bij. En niet op persoonlijke noot, gezien haar ontvangst.
Hello. I see that you don’t update your website too often. I know that writing articles is boring and time consuming.
But did you know that there is a tool that allows you to create new articles using existing content (from article directories or other
pages from your niche)? And it does it very well. The new posts are
high quality and pass the copyscape test. You should try miftolo’s tools