Met de klimaatveranderingen die steeds zichtbaarder worden, is het niet gek dat je zelf een bijdrage wilt brengen aan het milieu. Het verduurzamen van jouw woning is een perfecte manier om jouw ecologische voetprint dagelijks te verminderen. Een andere reden om over te stappen naar duurzamere materialen, is dat het jouw maandelijkse kosten enorm zal verlagen. Denk bijvoorbeeld aan minder stookkosten, lager energieverbruik, en een comfortabeler klimaat tijdens de winterdagen. In dit artikel kom je achter de 10 beste stappen om jouw huis te verduurzamen.

Een slimme meter installeren in huis

slimme meter

Nat_V / Shutterstock.com

Een slimme meter is een van de handige tools die je inzicht geven in jouw energieverbruik. De meter, wanneer geïnstalleerd in jouw huis, vertelt je exact op welke momenten van de dag jouw verbruik het hoogste is, wanneer je het beste gebruik kan maken van de daluren, waardoor je beter inzicht krijgt in hoe jouw energierekening wordt verdeeld.

Laat zonnepanelen installeren

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de investering 100 procent waard. Ondanks dat het op het eerste oog als een dure koop lijkt, krijg je dankzij de zonnepanelen gratis stroom. Binnen enkele jaren heb jij de investering al terugverdient en kan jij genieten van gratis en duurzame stroom. Er zijn veel verschillen zonnepanelen. Wat de beste zonnepanelen voor jouw huis zijn lees je hier.

Vervang jouw huidige verlichting

verander de verlichting

Heeft jouw huis gloeilampen in plaats van LED spotjes aan het plafond hangen? Dan is het tijd om deze gloeilampen te vervangen in duurzame LED lampjes. Door te kiezen voor duurzame gloeilampen verbruiken jouw lampen minder energie om licht te geven, terwijl jij kan genieten van net zo goed licht als voorheen. De duurzame verlichting is ook verkrijgbaar in verschillende tinten, van warm tot koud licht.

Organische schoonmaakmiddelen

organische schoonmaakmiddelen

Er zijn zoveel schoonmaakmiddelen beschikbaar die organisch geproduceerd zijn en dus veel duurzamer zijn voor het milieu. Daarnaast heb je in veel gevallen niet eens een duur schoonmaakproduct nodig. Citroen en azijn zijn bijvoorbeeld uitstekende antibacteriële schoonmaak producten om jouw keuken mee schoon te maken.

Trek niet gebruikte apparaten uit het stopcontact

stekker uit het stopcontact

Je kunt aardig wat energie (en dus geld) besparen door de stekker van niet gebruikte apparaten uit het stopcontact te trekken wanneer deze niet worden gebruikt . Denk bijvoorbeeld aan opladers en keukenapparaten. Vooral oude apparaten gebruiken in stand-by modus nog flink stroom. Nieuwe apparaten hebben dankzij EU regels bijna geen sluipgebruik meer.

Duurzame verf op de muur

duurzame verf

Iedere muur van jouw huis zal of geverfd zijn of geplakt zijn met behang. Door te kiezen voor verf op waterbasis voorkom je dat jij verf aanbrengt die vol zit met giftige chemische stoffen. Verf op waterbasis is van net zo’n hoge kwaliteit en voorkomt dat je giftige stoffen in jouw huis toelaat.

Waterbesparing dankzij een betere douchekop

douchekop

Naast de energierekening, is de waterrekening ook een kostenpost voor gezinnen. Tegenwoordig is er een enorm aanbod beschikbaar aan waterbesparende douchekoppen die je alsnog een super comfortabele douche ervaring geven. De douchekoppen passen op iedere standaard aansluiting. Kies daarnaast ook vaker voor de douche in plaats van het bad. En nog beter, neem af en toe een koude douche!

Breng vloerverwarming aan

vloerverwarming

Sinds de afgelopen jaren is vloerverwarming steeds populairder geworden. Dat is niet voor niets. Vloerverwarming verdeelt de warmte veel beter over de ruimte, waardoor je minder hard en minder hoog gaat stoken. Vloerverwarming is ook in oude huizen te installeren.

Breng dubbel glas aan

dubbelglas
Alle nieuwe woningen beschikken standaard over minimaal dubbel glas op alle ramen, maar voor veel oudere woning is enkel glas nog steeds de norm. Door enkel glas gaat niet alleen veel warmte van binnenshuis verloren, maar trek je ook kou van buiten aan. Dit resulteert in een verwarming die nog harder moet werken en de hoge energierekening die je iedere maand binnenkrijgt.

Tijd voor betere isolatie

isolatie

Misschien zit er al isolatie in de muren of misschien is er helemaal geen sprake van isolatie. In beide gevallen is het waardevol om te analyseren hoe jij jouw isolatie kan verbeteren. Breng dakisolatie aan, vervang de oude isolatie in efficiënter materiaal of laat jouw spouwmuur volledig isoleren.